25. Februāris 2014 13:44
Jaunumi
Veidos vienotas patentu tiesas reģionālo nodaļu

Otrdien, 25.februārī, Ministru kabinets atbalstīja starptautiskā līguma „Nolīgums par Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu–Baltijas valstu reģionālās nodaļas izveidi” parakstīšanu. Līguma mērķis ir izveidot Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu–Baltijas valstu reģionālo nodaļu.

Pagājušā gadā februārī Latvija parakstīja starptautisku līgumu „Vienotās patentu tiesas izveides nolīgums”. Vienotā patentu tiesa būs līgumslēdzēju valstu kopīga tiesa, kas nodrošinās tiesvedību patentu jautājumos, kā arī novērsīs nepieciešamību dublēt tiesvedības procesus dažādās iesaistīto dalībvalstu tiesās un risku pieņemt atšķirīgus lēmumus paralēli noritošos tiesas procesos.

Plānots, ka Vienotā patentu tiesa savu darbību sāks 2015.gadā.

Nolīgums paredz divu vai vairāku līgumslēdzēju dalībvalstu tiesības veidot Vienotās patentu tiesas reģionālo nodaļu. Latvija kopā ar Zviedriju, Lietuvu un Igauniju vienojās par Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu–Baltijas valstu reģionālās nodaļas izveidi.

„Pēc reģionālās nodaļas izveidošanas Latvijas ražotājiem, izgudrotājiem un komersantiem tiks nodrošināta iespēja arī Rīgā skatīt patentu strīdus, kuros iesaistītas puses no dažādām valstīm. Tas ļaus ieekonomēt tiesāšanās izdevumus un nodrošinās iespēju būt pārstāvētiem ar vietējo zvērināto advokātu un patentpilnvaroto palīdzību. Šis ir arī labs Baltijas un Ziemeļvalstu vienotības signāls, kā arī nozīmīga joma, kurā mēs varam sadarboties, veidojot vienotu judikatūru,” pozitīvi Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu–Baltijas valstu reģionālās nodaļas izveidi vērtē tieslietu ministre Baiba Broka.

Papildus tam dalība reģionālajā nodaļā ļaus tehniskajiem un juridiskajiem ekspertiem no Latvijas iegūt pieredzi, iesaistoties Vienotās patentu tiesas darbībā un lietu iztiesāšanā.

Paredzēts, ka starptautisko līgumu ministre parakstīs 2014.gada 4.martā Briselē.

Informatīvais ziņojums un līguma teksts pieejams Ministru kabineta mājaslapā.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties