25. Februāris 2014 14:24
Jaunumi
Ja Juridiskajā komisijā iesniegs priekšlikumu Senāta nosaukuma atjaunošanai, jāuzklausa TM viedoklis

Ja Saeimas Juridiskajā komisijā tiktu iesniegts priekšlikums atjaunot un saglabāt Latvijas augstākajai tiesu instancei nosaukumu Senāts, tad šajā jautājumā būtu jāuzklausa Tieslietu ministrijas (TM) viedoklis, aģentūrai LETA pauda Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere.

No šā gada kasācijas instances tiesas nosaukums vairs nav Senāts, bet gan tagad ir trīs Augstākās tiesas (AT) departamenti. To paredzēja pagājušā gada grozījumi likumā "Par tiesu varu".

Ja ierosinājums par nosaukuma atjaunošanu tiktu iesniegts, tad komisijas priekšsēdētājas biedre ir gatava to apspriest, uzklausot tiesu reformas virzītāja – TM – "par" un "pret" argumentus.

Vaicāta, vai politiķe pati būtu gatava rosināt šādu ideju, viņa norādīja, ka tam nebūtu jābūt individuālam deputāta priekšlikumam.

AT plēnums 21.februārī nolēma aicināt Saeimu atjaunot un saglabāt Latvijas augstākajai tiesu instancei tās vēsturisko nosaukumu – Senāts.

Šādu lēmumu AT plēnums pieņēma, ievērojot to, ka Senāts ir vēsturiskais Latvijas augstākās tiesu instances nosaukums, kas tika noteikts ar Latvijas tiesu sistēmas pirmo pamatlikumu – "Pagaidu nolikumu par Latvijas tiesām un tiesāšanās kārtību" – un pastāvēja visu pirmsokupācijas laiku līdz 1940.gada 26.novembrim, kā arī to, ka atjaunotajā Latvijā tika atjaunots arī Senāta nosaukums.

Lēmums tika pieņemts, arī ievērojot, ka Senāts ir kasācijas instances tiesas nosaukums procesuālā nozīmē, tam ir plaša Senāta tiesu prakse un izveidota stabila Senāta judikatūra.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties