12. Marts 2014 10:29
Jaunumi
Tieslietu ministre pauž neizpratni par Krimināllikuma grozījumu izņemšanu no Saeimas darba kārtības
1
Aizvadītajās brīvdienās pēc "legālo narkotiku" uzsmēķēšanas tikai Rīgas ārstniecības iestādēs vien nonākuši 19 jaunieši.
Foto: Māris Kaparkalējs

Tieslietu ministre un Tieslietu ministrijas vadība pauž neizpratni par sabiedrībai ļoti būtisku un neatliekamu grozījumu Krimināllikumā izņemšanu no Saeimas darba kārtības.

6.martā Saeimas plenārsēdē deputāti no darba kārtības izņēma divus nozīmīgus likumprojektus (likumprojektu „Grozījumi Krimināllikumā” (Nr.615/Lp11) pirms trešā lasījuma un likumprojektu "Grozījumi Krimināllikumā" (Nr.749/Lp11) pirms otrā lasījuma), kas paredz izdarīt vairākus būtiskus grozījumus Krimināllikumā, kas saistīti ar vardarbības novēršanu ģimenē, kriminālatbildības pastiprināšanu dzimumnoziedzniekiem, kā arī tā dēvēto legālo narkotiku aprites kriminalizāciju.

Saeimā galīgajā lasījumā tika pieņemti grozījumi Civilprocesa likumā, kas paredz personu pret vardarbību aizsargāt arī civilprocesa ietvaros, mājokli pametot varmākam, nevis viņa upuriem. Izmaiņas ievieš būtiskus jauninājumus, kas palīdzēs cīņā ar vardarbību ģimenē. Līdz tiesas lēmumam par pagaidu aizsardzību cietušajai vai apdraudētajai personai policija pēc mājsaimniecības izsaukuma varēs pieņemt lēmumu nekavējoties nošķirt varmāku no sava upura. Līdz ar to uz nenoteiktu laiku ir aizkavēta jauna Krimināllikumu 168.1panta spēkā stāšanās, kurā paredzēta kriminālatbildība par ļaunprātīgu nolēmuma par personisko tiesību aizsardzības nodrošināšanu nepildīšanu. Tādējādi, stājoties spēkā tiesiskajam regulējumam par varmāku nošķiršanu no upuriem, varmākām iepretim netiks paredzēta atbildība par šādas tiesiskās kārtības neievērošanu, tādējādi kavējot šī jaunā tiesiskā instrumenta pilnvērtīgu piemērošanu praksē.

Vienlaikus uz nenoteiktu laiku ir aizkavēta jauna Krimināllikumu 248.1panta spēkā stāšanās, kurā paredzēta kriminālatbildība par „legālo narkotiku” jeb jauno psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu. Tādējādi tiek kavēta cīņa pret „legālo narkotiku” izplatību. Tās turpina apdraudēt jauniešu dzīvību un veselību. Vēl aizvadītajā nedēļā prese vēstīja, ka slimnīcā nogādāts trīspadsmitgadīgs pusaudzis, kurš saindējies ar „legālajām narkotikām”, savukārt šonedēļ jau parādījās informācija, ka aizvadītajās brīvdienās pēc kaitīgo vielu uzsmēķēšanas tikai Rīgas ārstniecības iestādēs vien nonākuši 19 jaunieši. Tikai pēc iespējas ātrāka šo vielu aprites kriminalizācija var dod nepieciešamo rezultātu „legālo narkotiku” aprites ierobežošanai. Tāpēc nav pieļaujama vēl ilgstošāka likumprojekta Nr.615/Lp11 pieņemšanas atlikšana.

Savukārt, izņemot no darba kārtības likumprojektu par kriminālatbildības noteikšanu par dzimumnoziegumiem (Nr.749/Lp11) uz vēl vēlāku laiku tiek atlikta Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas par seksuālas vardarbības pret bērniem, bērnu seksuālas izmantošanas un bērnu pornogrāfijas apkarošanu (turpmāk – Direktīva) pārņemšana. Vēršam uzmanību uz to, ka Direktīvai jau bija jābūt pārņemtai līdz 2013.gada 18.decembrim. Minētā likumprojekta pieņemšanas atlikšana vēl jo vairāk rada risku, ka pret Latviju Eiropas Komisija varētu uzsākt pārkāpuma procedūru par Direktīvas nepārņemšanu noteiktajā termiņā. Turklāt likumprojektā ir ietverti būtiski grozījumi attiecībā uz noziedzīgiem nodarījumiem, kas vērsti pret personu tikumību un dzimumneaizskaramību, kas ir nepieciešami ne tikai Direktīvas pārņemšanas kontekstā, bet arī reālai sabiedrības aizsardzībai, jo paredz būtiski pastiprināt atbildību par dzimumnoziegumiem.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
kā ir?
13. Marts 2014 / 12:45
0
ATBILDĒT
kur otras puses viedoklis? Vai Saeimā neatradās neviens,kurš varētu izskaidrot šo rīcību?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties