20. Marts 2014 12:38
Jaunumi
TM Dzimtsarakstu departamentā diskutēs par esošo vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas regulējumu
Likumā paredzēts, ka vārdu vai uzvārdu var mainīt persona, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likumā minētajiem iemesliem.
Jurista Vārds

Tieslietu ministrijas (TM) Dzimtsarakstu departamentā 20.martā plānota ideju apmaiņa par esošo vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas regulējumu.

Uz sanāksmi aicināti pārstāvji no Labklājības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Tiesībsarga biroja, Rīgas bāriņtiesas, Bērnu aizsardzības inspekcijas, Valsts valodas centra, Latviešu valodas aģentūras, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Valsts policijas, tiesneši un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedras vadītājs Artūrs Kučs.

Iecerēts diskutēt par problēmjautājumiem un pēc tam vērtēt attiecīgu likumdošanas grozījumu izstrādāšanas nepieciešamību.

Kā norādīja ministrijā, pašreiz tiesisko pamatu personas vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņai nosaka Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums. Likumā paredzēts, ka vārdu vai uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likumā minētajiem iemesliem.

Tāpat likumā noteikts, ka persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijā piešķirts bezvalstnieka statuss, ir tiesīga vienu reizi mainīt tautības ierakstu pret savu tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un var pierādīt savu radniecību ar minētajām personām.

Saskaņā ar šo pašu likumu dzimtsarakstu nodaļa vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņai nepieciešamos dokumentus nosūta TM Dzimtsarakstu departamentam, kura direktors izskata iesniegumu un pieņem lēmumu par atļauju vai atteikumu mainīt vārdu, uzvārdu vai tautības ierakstu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Par vārda, uzvārda vai tautības maiņu maksājama valsts nodeva ir 71,14 eiro.

TM vēlas veikt izmaiņas likumā, pārskatot vārda un uzvārda maiņas iemeslus atbilstoši mērķim un situācijai sabiedrībā, kā arī konkretizējot iesniedzamos dokumentus vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņai. Tāpat pārskatot valsts nodevas likmi un tās maksāšanas kārtību, pārskatot regulējumu attiecībā uz sodītas personas vārda un uzvārda maiņas iespējām, kā arī iekļaujot regulējumu par bērna uzvārda maiņu vecāku uzvārda maiņas gadījumā.

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņa skar vairākas jomas, arī tiesiskās attiecības starp valsti un fizisku personu, tāpēc ministrijas Dzimtsarakstu departaments vērsies pie attiecīgo jomu speciālistiem ar aicinājumu piedalīties pilnvērtīga, atbilstoša un izdiskutēta normatīvā regulējuma izstrādē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties