28. Marts 2014 09:59
Jaunumi
ANO Cilvēktiesību komiteja publisko rekomendācijas Latvijai, pozitīvi vērtē sadarbību un atzinīgi novērtē Latvijas paveikto
1

27.martā ANO Cilvēktiesību komiteja (Komiteja) publiskoja rekomendācijas, kuras tā pieņēma pēc Latvijas kārtējā ziņojuma par ANO 1966.gada Pilsonisko un politisko tiesību pakta (Pakta) izpildi Latvijā līdz 2013.gada beigām izskatīšanas. Ziņojums tika izskatīts Komitejas sesijas laikā 2014.gada 12. un 13.martā Ženēvā.

Rekomendācijās Komiteja izsaka pateicību Latvijai par konstruktīvo dialogu ar augsta līmeņa Latvijas delegāciju Komitejas sēdes laikā, kā arī atzinīgi novērtē Latvijas paveikto, īpaši izceļot 2009.gadā pieņemtos grozījumus likumā „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, ar kuriem likumā tika iekļauta spīdzināšanas definīcija, 2007.gada un 2009.gada grozījumus Ārstniecības likumā, kas precizēja kritērijus ievietošanai psihiatriskajā slimnīcā, 2013.gada grozījumus Patvēruma likumā, kas precizēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Valsts robežsardzes pilnvaras iesniegumu par patvēruma piešķiršanu izskatīšanā, un 2014.gada janvārī pieņemto stratēģiju 2014.–2020.gadam cīņā ar cilvēku tirdzniecību. Komiteja uzteica Latvijas pievienošanos 2010.gadā ANO Konvencijai par personu ar invaliditāti tiesībām un šīs Konvencijas Papildprotokolam, kā arī Pakta 2.papildprotokola ratifikāciju 2013.gadā.

Rekomendācijās Komiteja aicina Latviju nodrošināt Tiesībsarga birojam pietiekamus resursus tā funkciju īstenošanai, stiprināt dzimumu līdztiesību nodarbinātībā, nodrošināt, ka efektīvi un savlaicīgi tiek izmeklētas visas sūdzības par tiesībsargājošo iestāžu amatpersonu iespējamu vardarbību, un veidot alternatīvas pirmstiesas apcietinājumam.

Komiteja arī sniedz rekomendācijas cīņai ar cilvēku tirdzniecību, vardarbības ģimenē novēršanai, ieslodzīto personu tiesību pienācīgai nodrošināšanai, tiesību uz taisnīgu tiesu īstenošanai, izteiksmes brīvības nodrošināšanai.

Atsevišķas Komitejas rekomendācijas veltītas patvēruma meklētāju un personu ar garīga rakstura veselības traucējumiem tiesību nodrošināšanai.

Tāpat Komiteja aicina Latviju veicināt nepilsoņu integrāciju sabiedrībā, izvērtēt Valsts valodas likumu un tā piemērošanu, lai pārliecinātos, ka ierobežojumi saziņai citās valodās ir saprātīgi, nepieciešami un nediskriminējoši, un izvērtēt iespēju piedāvāt vairāk bezmaksas kursu latviešu valodas apgūšanai. Komiteja ieteic pievērst uzmanību kvalitatīvu mācību līdzekļu nodrošināšanai un skolotāju latviešu valodas apmācībām, kā arī darīt visu nepieciešamo, lai nepieļautu romu diskrimināciju.

Komitejas rekomendāciju teksts angļu valodā ir pieejams ANO augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos mājaslapā.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Hbuf
28. Marts 2014 / 14:49
0
ATBILDĒT
Sniegtā saite neved tieši uz rekomendācijām. Tās var atrast http://tbinternet.ohchr.org/_layouts/treatybodyexternal/SessionDetails1.aspx?SessionID=625&Lang=en sadaļas "Latvia" apakšsadaļā "Concluding observations". P.S. Tur varēs redzēt ne tikai "pozitīvo" un "atzinīgo", bet arī bargu kritiku. Nez kāpēc Ārlietu ministrija to nepamana...
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties