21. Aprīlis 2014 08:00
Jaunumi
Uzņēmumu īpašnieku un amatpersonu dzīvesvietu adreses vairs nav brīvi pieejamas

Lai aizsargātu fizisko personu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību un nodrošinātu personas datu drošību, 1.aprīlī stājās spēkā grozījumi Komerclikumā un likumā „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”, kas noteic, ka fizisko personu adreses, kas līdz šim tika ievadītas komercreģistrā un uzņēmumu reģistra žurnālā, tiek dzēstas un turpmāk Uzņēmumu reģistrs tās vairs elektroniskā veidā (datubāzē) neuzkrāj (jāatzīmē, ka Reģistrs neizdara ierakstu komercreģistrā par fizisko personu dzīvesvietu adresēm jau kopš 2011.gada 1.jūlija). Līdz ar to informācija par uzņēmuma īpašnieka vai amatpersonas dzīvesvietas adresi trešajām personām vairs nav brīvi pieejama.

Tā kā dokumentos (uzņēmumu reģistrācijas lietās) šīs informācija saglabājas, turpmāk to varēs uzzināt Uzņēmumu reģistrā tikai pēc pamatota pieprasījuma, vai vēršoties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē ar izziņas pieprasījumu no Iedzīvotāju reģistra, jo dokumentos (pieteikuma veidlapās u.c.) tās saglabāsies.

Uzņēmumu reģistrs joprojām elektroniskajā informācijas sistēmā uzkrās ziņas, piemēram, par valdes, padomes locekļa, prokūrista vai dalībnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu. Gadījumos, ja persona ir ārvalstnieks un tai nav personas koda, tad elektroniskajā sistēmā tiks ierakstīts dzimšanas datums, personu apliecinoša dokumenta numurs un izdošanas datums, kā arī valsts un institūcija, kas dokumentu ir izdevusi. Galvenā valsts notāre Guna Paidere skaidro: „Kā redzams, joprojām Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros tiks uzkrāta pietiekama informācija, lai nepārprotami varētu identificēt konkrēto fizisko personu, tostarp arī ārvalstnieku. Līdz ar to apgalvot, ka negodīgie uzņēmēji turpmāk varēs viegli kaut kur „pazust”, jo ziņas par īpašnieku un amatpersonu dzīvesvietām vairs netiks publiskotas, ir nekorekti. Šī informācija joprojām būs valsts rīcībā, tikai, rūpējoties par personu datu drošību, tā turpmāk vairs nebūs viegli pieejama trešajām personām, jo to varēs iegūt tikai pēc pamatota pieprasījuma.”

Jāuzsver, ka ārvalstniekiem joprojām paliek spēkā pienākums pieteikuma veidlapā uzrādīt adresi, kurā tas ir sasniedzams. Ja tiesībsargājošām iestādēm būs nepieciešama šī informācija, tad to varēs iegūt, vēršoties ar pieprasījumu Uzņēmumu reģistrā. Savukārt citas personas var izvēlēties, pieteikumā norādīt savu adresi, vai nē. Ja adrese netiks norādīta, nepieciešamības gadījumā tiks izmantota deklarētā adrese no Iedzīvotāju reģistra.

Gadījumos, kad trešajai personai ir nepieciešams sazināties ar konkrēto uzņēmumu, ir izmantojama tā norādītā juridiskā adrese, kas ir publiski un bez maksas pieejama ikvienam, nevis uzņēmuma amatpersonu vai īpašnieku dzīvesvietu adreses.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties