7. Maijs 2014 13:47
Jaunumi
200 notāri no Baltijas valstīm, Austrijas un Vācijas Rīgā diskutēs par pārrobežu mantojuma lietām
2

Piektdien, 9.maijā, no plkst. 9.30 līdz pat 17 vairāk nekā 200 notāri no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas un Austrijas pulcēsies Rīgā, Mazajā ģildē, lai Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotajā seminārā diskutētu par jauno Eiropas Savienības regulu 650/2012. Tā stāsies spēkā 2015.gada 17.augustā un piešķirs jaunu perspektīvu pārrobežu mantojumu lietām Eiropas Savienības dalībvalstīs. Seminārā notāriem tiks skaidrots pārrobežu mantojuma lietu risināšanas process, skatīti “mantošanas regulas” teorētiskie aspekti un praktiskās piemērošanas iespējas, kā arī veicināta sadarbība starp dalībvalstu kolēģiem. Seminārs tiek rīkots projekta “Eiropa notāriem – Notāri Eiropai” ietvaros un līdzfinansēts no Eiropas Komisijas līdzekļiem.

Semināru ar svinīgu uzrunu atklās Starptautiskās Notāru savienības (UINL) prezidents Senegālas notārs Daniels Sedars Sengors. Tāpat pirmajā semināra daļā teorētisku pārskatu par regulas saturu sniegs Latvijas notārs Mg.iur.comp. Eduards Virko. Savukārt vācu notārs Dr.iur. Kristofs Dorsels referēs par Eiropas mantojuma apliecību, kuras izveidošanu, piemērošanu un pārrobežu atzīšanu paredz jaunā regula.

Semināra otrā daļa tiks veltīta regulas ieteikmei uz nacionālajiem tiesību aktiem. Kolēģus ar Baltijas valstu, Austrijas un Vācijas nacionālo mantojuma tiesību regulējumu iepazīstinās Latvijas notāre Mg.iur. Ilze Metuzāle, bet Austrijas notārs Dr. Kristofs Bērs komentēs regulas ieviešanu un iespējamajām ar to saistītajām problēmām Austrijā. Savukārt semināra praktiskajā daļā notiks paneļdiskusijas, kuru laikā notāri risinās pārrobežu mantošanas kāzusus.

Visā pasaulē aizvien straujāk palielinās to cilvēku skaits, kuri dzīvo ārpus savas pilsonības valsts vai vairākās valstīs un iegūst tur īpašumus. Līdz ar to personas nāves gadījumā aktuāls kļūst jautājums, kurā valstī un pēc kuras valsts tiesību aktiem ir skatāma mantojama lieta. Lai ieviestu vienotas normas un juridikciju pārrobežu mantojumu lietās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tika pieņemta regula 650/2012, kura stāsies spēkā 2015.gada 17.augustā. Regulā iekļauti arī noteikumi par dalībvalstu nolēmumu savstarpēju atzīšanu, akceptēšanu un izpildi, kā arī izveidots jauns starptautisks dokuments – Eiropas mantojuma apliecība.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
8. Maijs 2014 / 09:30
0
ATBILDĒT
Tur laikam bija domāts Mag.iur.corump.!
?
7. Maijs 2014 / 14:02
0
ATBILDĒT
Kas ir Mg.iur.comp.?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties