8. Maijs 2014 09:24
Jaunumi
Ko pasaulē atzīmē 8. un ko 9.maijā?
2

Ārlietu ministrija apkopojusi informāciju, ko pasaulē atzīmē 8. un ko 9.maijā.

Ko Latvijā un Eiropā atzīmē 8.maijā?

  • 1945.gada 8.maijā līdz ar nacionālsociālistiskās Vācijas kapitulāciju Eiropā beidzās Otrais pasaules karš un iestājās miers. Šī diena kļuva par Uzvaras dienu Eiropā.
  • Atšķirībā no Rietumeiropas, kur 1945. gada 8. maijā tautas atguva neatkarību, Latvijā tā nenotika. Latvija neatkarību atguva tikai 1990.gada 4.maijā.
  • Latvija jau 10 gadus ir pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts. Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu Latvijas valsts kopā ar visu Eiropu atzīmē 8.maijā.

Ko Latvijā un Eiropā atzīmē 9.maijā?

  • 1950.gada 9.maijā Parīzē Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans, apzinoties trešā pasaules kara draudus, kas varētu aptvert visu Eiropu, starptautiskajai presei nolasīja deklarāciju, kurā Francija, Vācija un citas Eiropas valstis tika aicinātas apvienot savu ogļu un tērauda ražošanu, nolūkā nodrošināt mieru un uzlabot dzīves līmeni.
  • Robērs Šūmans piedāvāja izveidot pārvalstisku Eiropas iestādi, kuras pārraudzībā būtu ogļu un tērauda nozare, kas tolaik veidoja visas militārās varas pamatu, jo ogles un tērauds ir svarīgi materiāli bruņojuma ražošanā.
  • Ogļu un tērauda ražošanas apvienošana varēja nodrošināt kopējus pamatus Eiropas ekonomikas attīstībai, un Eiropas lielvalstu galvenā motivācija apvienoties bija pārliecība, ka Eiropas valstu attīstību var panāk tikai miers, nevis savstarpēji kari.
  • 9.maijam ir simboliska nozīme Eiropas vēsturē, jo šajā datumā tika sperts pirmais solis Eiropas Savienības izveidē. Tāpēc arī ES valstu un valdību vadītāju augstākā līmeņa sanāksmē Milānā 1985.gadā tika pieņemts lēmums svinēt 9.maiju kā "Eiropas dienu".
  • Tie ir svētki visiem Eiropas Savienības iedzīvotājiem, jo simbolizē vienotību dažādu valstu starpā, arī to valstu starpā, kas kādreiz ir karojušas viena ar otru.
  • Kopš iestāšanās 2004.gadā Eiropas Savienībā 9. maiju arī Latvijā atzīmē kā Eiropas dienu.

Eiropā atzīmē 8.maiju, bet Krievijā* - 9.maiju

  • Starp centrālo Eiropu un tās austrumiem pastāv laika joslu atšķirība. Vācijas bezierunu kapitulācija stājās spēkā 1945. gada 8.maijā plkst. 23:01, PSRS laika starpības rezultātā tas jau bija 1945.gada 9.maija plkst. 1:01. Tā 9.maijs kļuva par Uzvaras dienu Padomju Savienības kontrolētajā daļā.

* 9.maiju oficiāli atzīmē arī citās valstīs, galvenokārt – NVS.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Skolnieciņš RU
10. Maijs 2021 / 11:55
0
ATBILDĒT
Сегодня 10. май. Кощунственный праздник Победы уже закончился. Для Латвии и всех коренных жителей Латвии 9. май — это трагедия, потому что в этот день Советский Союз бесповоротно завершил оккупацию Латвии. 9. мая 1945. года Латвийская Республика окончательно пала от рук жестокого агрессора – Советского Союза. Еще 8. мая местные жители сопротивлялись захватчикам в Курляндском котле, но, к сожалению, ихние попытки отбиться от захватчиков со стороны Красной армии были четны. Для всех латышей 9. май — это день скорби и печали. Долгое время латыши жили под гнётом коммунистической партии. Советская оккупация длилась около полвека. Но по воли судьбы Советский Союз распался. Хвала Богам! Это страшное время закончилось, и Латвия смогла вернуть свою независимость.
С уважением, Skolnieciņš (Сколниециньш) из святорощи
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
Хвала Латвийским Богам!
#Латвия #ЛатвийскаяРеспублика #8.май #9.май #СоветскийСоюз #СоветскаяОккупация #коммунизм #жестокость #насилие #ОккупацияЛатвии #1945.05.09. #Skolnieciņš
Skolnieciņš no svētbirzs
9. Maijs 2021 / 23:03
0
ATBILDĒT
Ir pienācis 9. maijs – bēdu un skumju diena. Latviešiem 9. maijs ir traģēdija, jo tas iezīmēja teju pusgadsimtu ilgu padomju okupāciju. Naidīgais PSRS režīms nozaga latviešiem sentēvu kopto zemi un atņēma latviešu tautai brīvību. Šis naidīgais režīms iznīcināja mūsu nacionālo valdību, aizvietodams to ar savu vasaļvaldību – LPSR. LPSR, proti, Latvijas Padomju Sociālistiskā Republika bija noziedzīgs veidojums, kuru padomju vara izveidoja, lai nospiestu mūsu tautu uz ceļiem. Šis antidemokrātiskais veidojums salauza daudzu manu tautiešu dzīves un likteņus. Paldies Dieviem! PSRS jeb Padomju Sociālistisko Republiku Savienība ir kritusi vēstures mēslainē. Pateicoties Augstākās padomes balsu vairākumam (138 deputātu balsīm no 198 iespējamajām deputātu balsīm), 1990. gada 4. maijā tika pieņemta neatkarības deklarācija. Tomēr ar to vis nekas nebeidzās, jo latviešiem vajadzēja pierādīt savu neatlaidību, drosmi un varēšanu 1991. gada janvāra barikādēs, aizstāvot Latvijas valstiskumu no OMON kaujiniekiem. Lai arī Latvijas Republiku de iure atzina vairāk nekā 50 pasaules valstis (pasaulē pašreiz ir apmēram 200 valstis), taču ceļš uz neatkarību bija nedaudz ilgāks dažādu juridisku sarežģījumu dēļ. Pateiksimies sentēvu Dieviem! Pateiksimies Latvju Dieviem! Praktizēsim mūsu sentēvu pagānisko ticību un vairosim Latvijas spēku kopā! Lai Latvju Dievi mūs svētī! Lai Latvju Dievi pasargā mūs no ļauna! Visa slava Latvju Dieviem! Visa slava Latvijai!
Ar sentēvu Dievu viedumu, Skolnieciņš no svētbirzs [Latvju Dievu dēls]
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
Latvju Dievi mūžam viedi.
#Latvija #LatvijasRepublika #2.PasaulesKarš #PadomjuOkupācija #9.maijs #sēras #skumjas #rūgtums #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #ZemesMāte #LatvjuDievuSvētība #pagāni #dievturība #sentēvi
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties