2. Jūnijs 2014 13:26
Jaunumi
Satversmes preambulas projektā rosina minēt lībiešus un humānās vērtības aizstāt ar vispārcilvēciskām
Saeimā turpinās diskusijas par Satvesmes preambulu.
Foto: Māris Kaparkalējs

Saeimas Juridiskās komisijas skatīšanai otrajā lasījumā virzītajā Satversmes preambulas projektā rosināts iekļaut arī lībiešu tradīcijas un dzīves ziņu un universālās humānās vērtības aizstāt ar vispārcilvēciskām vērtībām.

Atsaukšanos uz lībiešiem bija rosinājis deputāts Dāvis Stalts. Savukārt vārdi, ka Latvija "ievēro cilvēktiesības, arī mazākumtautību tiesības" aizstāti ar vārdiem "atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības un ciena mazākumtautības".

Komisija neatbalstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšlikumu latviešus nodēvēt par valstsnāciju. Noraidīts arī parlamentārieša Andreja Elksniņa Satversmes ievaddaļas projekta piedāvājums. Tāpat atbalstu neguva deputātes Ingas Vanagas priekšlikums par sabiedrības galveno pamatvērtību nosaukt arī labu pārvaldību.

Preambulas projektā teikts: "1918.gada 18.novembrī proklamētā Latvija ir izveidota, apvienojot latviešu vēsturiskās zemes, balstoties uz latviešu nācijas negrozāmo valstsgribu un tās neatņemamajām pašnoteikšanās tiesībām, lai garantētu latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem, nodrošinātu ikviena cilvēka un visas tautas brīvību un veicinātu labklājību."

"Latvijas tauta izcīnīja savu valsti Brīvības cīņās. Brīvi vēlētā Satversmes sapulcē tā nostiprināja valstiskumu un nolēma sev Satversmi. Latvijas tauta neatzina okupācijas režīmus, pretojās tiem un uz valsts nepārtrauktības pamata, 1990.gada 4.maijā atjaunojot valstisko neatkarību, atguva savu brīvību. Tā godina savus brīvības cīnītājus, piemin svešo varu upurus, nosoda komunistiskā un nacistiskā totalitārā režīma noziegumus," norādīts Satversmes grozījumu projekta tekstā.

Preambulā plānots noteikt, ka Latvija kā demokrātiska, tiesiska, sociāli atbildīga un nacionāla valsts balstās uz cilvēka cieņu un brīvību, atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības un ciena mazākumtautības. "Latvijas tauta aizsargā savu suverenitāti, Latvijas valsts neatkarību, teritoriju, tās vienotību un demokrātisko valsts iekārtu. Latvijas identitāti Eiropas kultūrtelpā kopš senlaikiem veido latviešu un lībiešu tradīcijas un dzīvesziņa, latviešu valoda, vispārcilvēciskās un kristīgās vērtības," teikts preambulas projektā, kuru Saeimā plānots skatīt 5.jūnijā.

Tiek rosināts Satversmē ierakstīt, ka latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda, brīvība, godīgums, taisnīgums, solidaritāte, vienlīdzība, ģimene, darbs un uzticība Latvijai ir saliedētas sabiedrības pamats. "Ikviens rūpējas par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrības kopējo labumu, izturas atbildīgi pret citiem cilvēkiem, nākamajām paaudzēm, vidi un dabu. Latvija, apzinoties sevi kā līdzvērtīgu starptautiskās kopienas sastāvdaļu, aizstāv savas intereses un veicina vienotas Eiropas un pasaules ilgtspējīgu un demokrātisku attīstību. Dievs, svētī Latviju!" tā noslēdzas izskatīšanai otrajā lasījumā sagatavotais preambulas projekts.

Saeimas deputāti 27.maijā konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja Satversmes grozījumu projektu, kas paredz mainīt valsts pamatlikuma ievaddaļu, iekļaujot tajā preambulu. Juridiskā komisija uz otro lasījumu vārdu "ievaddaļa" likumprojekta tekstā rosinājusi pārdēvēt par "ievadu".

Ja grozījumi tiks atbalstīti otrajā lasījumā, Saeimai būs jālemj par Satversmes preambulas projektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Iepriekš skatot preambulas projektu pirms pirmā lasījuma Juridiskajā komisijā, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra Satversmes preambulas pieņemšanas nepieciešamību. To pierādot notikumi, kas ir sākušies pirms kāda laika, piemēram, referenduma rosināšana par krievu valodu kā otru valsts valodu. Kā akcentēja S.Āboltiņa, ir ļoti labi, ka preambulas projekts ir tapis pašlaik, lai atspoguļotu konkrētu vēsturisko situāciju un iezīmētu, ka Latvija ir Eiropas valsts vērtību izpratnē.

Deputāts Valērijs Agešins komisijas sēdē pauda viedokli, ka ir absolūti nepareizi vairāk nekā 90 gadus vecam dokumentam pievienot jaunu preambulu. Preambula arī nonākot pretrunā ar Satversmes 2.pantu, kur teikts, ka suverēnā vara pieder Latvijas tautai. Preambula var veicināt aizvainojumu un sabiedrības šķelšanu īstajos un neīstajos pilsoņos, tāpēc piedāvātais projekts nav atbalstāms, akcentēja parlamentārietis.

Viens no preambulas projekta autoriem Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits norādīja, ka nedz Satversmes 1.pants, nedz 2.pants netiek grozīts un preambula tikai papildinātu konstitūcijas pamatpantus. No preambulas teksta arī izriet atziņa, ka referendumā nevar likvidēt valsts demokrātisko iekārtu. Savukārt minētās kristīgās vērtības ir vēsturiski saistāmas ar ikvienu Eiropas nāciju – tām nav nekādas saistības ar baznīcu, uzsvēra E.Levits.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne iepriekš skaidroja, ka, lai gan preambulas projektā nav lietots vārds "valstsnācija", taču tekstā ir skaidri atklāta šī vārda būtība.

Satversmes preambulas Saeimā iesniegtajā projektā vairs nav minēts "valstsnācijas" jēdziens. Koalīcijas partneriem izdalītajā skaidrojumā pausts – lai gan šis jēdziens nav lietots, domu tas nemaina, jo konkrētāk atklāti attiecīgā vārda atsevišķi elementi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties