4. Jūnijs 2014 09:51
Jaunumi
Saeimas komisija: nesmēķētāju tiesības ir prioritāras pār smēķētāju interesēm
6
Smēķēt būs aizliegts publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni.
Lauris Nagliņš, LETA

Nesmēķētāju tiesības uz svaigu, nepiesārņotu gaisu un tiesības nepaaugstināt saslimšanas risku ir prioritāras pār smēķētāju interesēm. To paredz Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas otrajam lasījumam sagatavotās izmaiņas likumā, kas reglamentē tabakas izstrādājumu tirdzniecību, reklāmu un lietošanu. Deputāti ir atbalstījuši virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu.

„Deputāti šodien atbalstīja Ārstu biedrības ierosinājumu likumā skaidri un gaiši ierakstīt, ka nesmēķētāju tiesības dzīvot nepiedūmotā vidē stāv augstāk par smēķētāju interesēm. Līdztekus smēķētājiem būs jāsadzīvo ar aizvien jauniem ierobežojumiem un neērtībām, kas ikreiz atgādinās, vai labāk tomēr nebūtu attiekties no šī nāvējošā ieraduma,” norāda par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Deputāti 3.jūnijā vienojās papildināt likuma „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” mērķi, papildinot to ar vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Līdztekus likumprojekts paredz virkni jaunu smēķēšanas ierobežojumu. Smēķēt būs aizliegts publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni. Ja kādas mājas iedzīvotājiem būs pamatoti iebildumi, smēķēt nedrīkstēs arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām.

Savukārt aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās papildināts ar normu, ka smēķēt nedrīkst arī tuvāk par 10 metriem no šo māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Komisijā atbalstīta arī jauna smēķēšanas definīcija, ietverot tajā arī elektronisko cigarešu smēķēšanu. Tādējādi smēķēšanas ierobežojumi attieksies uz elektroniskajām cigaretēm, uzsver komisijas vadītāja.

Attiecībā uz tabakas izstrādājumu pieejamību komisija palika pie jau iepriekš nolemtā – cigaretes drīkstēs pirkt no 21 gada vecuma. Savukārt personām no 21 līdz 25 gadiem, iegādājoties tabakas izstrādājumus, būs pienākums bez uzaicinājuma uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Līdzīga kārtība noteikta, personām līdz 25 gadu vecumam iegādājoties alkoholiskos dzērienus.

Tabakas izstrādājumu tirdzniecība līdztekus jau iepriekšējiem ierobežojumiem būs aizliegta arī valsts un pašvaldību iestāžu telpās un teritorijās, kā arī internetā. Tirdzniecības aizliegums saskaņā ar atbalstīto likumprojekta redakciju attiektos arī uz armijas un policijas telpām, taču, ņemot vērā aizsardzības un iekšlietu nozaru ministriju iebildumus, šī norma detalizēti vēl tiks vērtēta trešajā lasījumā, norāda A.Barča.

Par grozījumiem likumā „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

 
 
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lily
12. Jūnijs 2014 / 15:02
0
ATBILDĒT
Kaut ātrāk stātos spēkā šie jaunie grozījumi-es jau pusgadu mokos ar kaimiņu smēķēšanu uz balkona-dzīvot pelnu traukā visu diennakti ir briesmīgi. Kontrolēt to protams būs grūti,bet nav neiespējami-tāpat kā soda talonus par auto novietošanu neatļautā vietā -tā arī dzīvokļa īpašniekiem izrakstīt šos soda talonus par smēķēšanu uz balkona vai mājas kāpņutelpā un pie ārdurvīm.
Nesmēķētājs
4. Jūnijs 2014 / 19:57
0
ATBILDĒT
Kā risināt situāciju, ja cigarešu dūmi nāk regulāri virtuvē pa ventilācijas šahtu (caur gaisa nosūcēju)? Kaimiņš (-i) regulāri smēķē pie sava nosūcēja un nereti ēdiens top ar papildus aromātiem.
Aizliegumi jau ir jauki, bet to kontrole ir ļoti vāja.
Jāpiebilst, ka mūsu situācija nav tik traģiska, kā citās valstīs. Piemēram, Austrijā, smēķēt atļauts visur, t.sk. arī bāros, restorānos un klubos, deju plača vidū. :)
Labais :)
4. Jūnijs 2014 / 16:36
1
ATBILDĒT
dižais darbs nu padarīts :D:D:D nu gan visi tagad attieksies no smēķēšanas treptelps un pie tām, jo redz, likumu pieņem :D:D:D Tā ir tāda laba sajūta radīt sajūtu, ka vajadzīgu darbu veic :)
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 3
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties