10. Jūnijs 2014 12:26
Jaunumi
Rīgas pils ugunsgrēka lieta nodota kriminālvajāšanas uzsākšanai
Valsts policija Rīgas pils ugunsgrēka lietu nodevusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.
Ieva Čīka, LETA

Šonedēļ Valsts policija Rīgas pils ugunsgrēka lietu nodevusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, līdz ar to izmeklēšana šajā lietā ir pabeigta, informē Valsts policija (VP).

Kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzīti trīs vīrieši. Visi trīs tiek turēti aizdomās par ugunsdrošības noteikumu pārkāpšana, ja ar to radīts būtisks kaitējums, taču vienam no aizdomās turētajiem papildus tiek inkriminēta mantas iznīcināšana vai bojāšana aiz neuzmanības, kā rezultātā iestājušās smagas sekas.

Rīgas pils ugunsgrēka lietā aizdomās tiek turēti atbildīgais būvdarbu vadītājs no pilnsabiedrības "SBRE", kā arī apakšuzņēmēja "Fritex" strādnieks, kas neuzmanības dēļ izraisījis aizdegšanos. Patlaban nav zināms, kura ir trešā amatpersona, pret kuru varētu tikt celtas apsūdzības Rīgas pils ugunsgrēka lietā.

Ugunsgrēks Rīgas pilī naktī uz 2013.gada 21.jūniju izcēlies pils rekonstrukcijas darbos nodarbināto strādnieku bezatbildīgas rīcības rezultātā, uzskata izmeklētāji. Būvnieki 20.jūnija dienā bēniņos virs Rīgas pils Svētku zāles ar rokas slīpmašīnu griezuši vecās ventilācijas caurules. Īsi pirms darba laika beigām griešanas procesā radusies dzirkstele izraisījusi aizdegšanos, ko strādnieki, izmantojot divus ugunsdzēšanas aparātus, apdzēsuši.

Tomēr neviens neesot palicis uzraudzīt degšanas vietu, kas saskaņā ar normatīviem būtu bijis jādara 12 līdz 24 stundas. Tāpat par notikušo aizdegšanos neesot informēta Militārā policija, kurai pils telpu apsardze nodota pēc darba laika beigām.

Iepriekš kriminālprocesa izmeklēšanas laikā policija arī bija uzsākusi procesus par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu divām būvdarbos iesaistītajām juridiskajām personām. Viena no šīm juridiskajām ir personām ir pilnsabiedrība "SBRE".

 VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un pilnsabiedrība "SBRE" maijā parakstīja papildu vienošanos pie sākotnējā līguma par ugunsgrēka radīto seku novēršanu par "SBRE" līdzekļiem, kā arī par citu zaudējumu nodrošināšanu.

Vienošanās paredz, ka ''SBRE'' apņemas veikt ugunsgrēka rezultātā nepieciešamos papildu darbus par saviem līdzekļiem un iemaksāt speciālā darījuma kontā naudas summu, kas atbilst aprēķinātajiem ugunsgrēka radītajiem zaudējumiem gadījumam, ja tiesas ceļā tiks konstatēta būvuzņēmēja atbildība par ugunsgrēka rezultātā nodarīto kaitējumu.

"SBRE" nekavējoties apņēmies darījumu kontā ieskaitīt nodrošinājumu vairāk nekā viena miljona eiro apmērā. Savukārt atlikušie aptuveni 3,7 miljoni eiro šajā kontā tiks ieskaitīti līdz 2014.gada 15.jūlijam.

Noteikts, ka darījuma summai kontā jāatbilst aprēķinātajiem zaudējumiem, kas ir 4 857 931 eiro.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties