18. Jūnijs 2014 15:09
Jaunumi
B.Broka: izvairīšanās no vecāku pienākumiem nav pieļaujama
2
Lai veicinātu uzturlīdzekļu maksāšanu, Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā konceptuāli atbalstītajusi grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā.
Foto: Māris Kaparkalējs

Izvirzot uzturlīdzekļu maksāšanas veicināšanu kā vienu no savas darbības prioritātēm, tieslietu ministre Baiba Broka pauž gandarījumu par 17.jūnijā Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā konceptuāli atbalstītajiem grozījumiem Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā. Plānots, ka likumprojekta izskatīšana parlamenta plenārsēdē varētu notikt tuvākajā Saeimas ārkārtas sēdē.

Izstrādātie grozījumi paredz izveidot publiski pieejamu datubāzi, kurā tiktu ietverti ļaunprātīgie uzturlīdzekļu nemaksātāji. Likumprojektā noteikti kritēriji, pēc kuriem tajā plānots iekļaut uzturlīdzekļu parādniekus – tos, kuri ir spējīgi pildīt savas saistības, bet no tā izvairās. Papildu nosacījums parādnieka iekļaušanai publiskajā datubāzē būs arī otra vecāka piekrišana.

B.Broka: „Tas, ka cilvēks izveidojis jaunu ģimeni vai aizbraucis dzīvot un strādāt uz ārvalstīm, nekādā ziņā neatbrīvo viņu no vecāku pienākuma. Gandrīz 26 tūkstoši nemaksātāju un ap simts miljonu eiro uzturlīdzekļu parāda ir dramatiski skaitļi, kas prasa neatliekamu rīcību. Tas ir iztrūkums gan katrā konkrētajā ģimenē, kurā bērnu audzina viens no vecākiem, gan iedzīvotājiem kopumā, jo prasa līdzekļus no valsts budžeta.”

Arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija norāda uz situācijas nopietnību un uzsver, ka datu publiskošanas mērķis ir, pirmkārt, nodokļu maksātājiem darīt zināmus ļaunprātīgos nemaksātājus, kuru vietā nauda uzturlīdzekļiem tiek ņemta no budžeta maksājumiem; otrkārt, stiprināt sociālās atbildības modeli, sadarbojoties ar banku un nebanku sektoru, kuriem informācija no parādnieku reģistra būtu jāņem vērā, lemjot par aizdevumu piešķiršanu; treškārt, bērnu tiesību aizsardzības nodrošināšana, lai veicinātu vecāku pienākumu pildīšanu, maksājot uzturlīdzekļus un tādējādi iesaistoties bērna audzināšanā.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Dzeneta
10. Jūlijs 2014 / 21:17
0
ATBILDĒT
Musejam ,,tetim,, bus lidz vienai vietai publicesana.vins paslepa savus ienakumus spanijas banka, un uz savu radu kontiem.nodoklus vins nemaksa, jo strada pataisno ar arvalstis kugnicibam.bet siko vins papilno, un par maju kreditu izmaksa, bet tiesas izpilditai saka ka ne ienakumu ne ipasumu vinam nau.peln apmeram 15 000 euro menesi.uzturlidzeklus delam uskata ka nevajag.butu labi ja paradnieki nevaretu izbraukt no valts, vot tas butu labs un iespaidigs likums.ar cienu D.
es zinu
18. Jūnijs 2014 / 15:26
0
ATBILDĒT
Skaitļi, protams, dramatiski, bet vai kāds ir pārbaudījis uzturlīdzekļu izmaksas pamatotību.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties