30. Jūnijs 2014 12:31
Jaunumi
Piesakot Uzņēmumu reģistrā statūtu grozījumus, jāveic arī pamatkapitāla denominācija

Ar šā gada 1.jūliju tiem uzņēmumiem (SIA, AS, kooperatīvajām sabiedrībām), kuru pamatkapitāls joprojām ir izteikts latos, statūtu grozījumus Uzņēmumu reģistrā varēs pieteikt tikai vienlaikus tajos, paredzot arī pamatkapitāla denomināciju no latiem uz eiro.

Pirmo pusgadu no eiro ieviešanas dienas uzņēmēji varēja pieteikt statūtu grozījumus, piemēram, par izmaiņām  dalībnieku (akcionāru) sapulces sasaukšanas kārtībā, vēl neparedzot pāreju uz eiro, taču, sākot ar šī gada 1.jūliju, jebkurus statūtu grozījumus varēs pieteikt Uzņēmumu reģistrā tikai gadījumā, ja statūtu grozījumi vienlaikus paredzēs arī pamatkapitāla un pamatkapitāla daļas (akcijas) nominālvērtības denomināciju no latiem uz eiro.

Uzņēmēju aktivitāte šo pirmo sešu mēnešu laikā ir vērtējama kā vienmērīga un salīdzinoši gausa, jo iespēju laikus sava uzņēmuma pamatkapitālu pārreģistrēt eiro ir izmantojuši vien 7000 jeb apmēram 5% no komercreģistrā reģistrēto uzņēmumu.

Atgādinām, ka pamatkapitāla denominācija no latiem uz eiro ir jāveic līdz 2016.gada 30.jūnijam. Dokumentus pamatkapitāla denominācijai var iesniegt gan klātienē Uzņēmumu reģistra klientu apkalpošanas nodaļā, gan elektroniski - portālā www.latvija.lv. Savukārt papildus informācija par pamatkapitāla pārreģistrāciju ir pieejama Uzņēmumu reģistra mājas lapas sadaļā Eiro ieviešana.

Jāpiebilst, ka pamatkapitāla denominācija no latiem uz eiro ir saistīta ar grozījumu izdarīšanu kapitālsabiedrības statūtos. Ņemot vērā, ka statūtu grozījumu veikšana ir ekskluzīva dalībnieku (akcionāru) kompetence, attiecīgo lēmumu, kas saistīts ar pāreju uz eiro, pieņem dalībnieku (akcionāru) sapulce. Līdz ar to pamatkapitāla pārrēķināšana eiro nenotiek automātiski.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties