1. Jūlijs 2014 12:36
Jaunumi
Stājas spēkā izmaiņas mantojuma tiesību regulējumā

Šodien, 1.jūlijā, stājas spēkā izmaiņas Civillikumā, kas nosaka izmaiņas mantojuma tiesību regulējumā, to modernizējot un risinot problēmas pašreizējā kārtībā, kas skar laulāto, radinieku un adoptēto mantojumu, testamenta formas un mantojuma aizgādnību.

Saeimas deputāti 8.maijā pieņēma izmaiņas vairākos likumos - Civillikumā, Notariāta likumā, Bāriņtiesas likumā un likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību".

Toreiz tika nolemts publiska testamenta sagatavošanas procesā atteikties no lieciniekiem un iespējas to sagatavot pie konsula. Lasīt un rakstīt nepratējiem būs iespēja sagatavot tikai publiskus testamentus. Pašreizējais regulējums noteic, ka publiskos testamentus sagatavo pie notāra, bāriņtiesā vai pie Latvijas konsula ārzemēs, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Precizēts privāta testamenta institūts, nosakot, ka tas mantojuma atstājējam pašam jāuzraksta un jāparaksta. Tāpat nolemts atteikties no priviliģētajiem testamentiem. Priviliģētais testaments nozīmē - mantojuma atstājējs ārkārtēju apstākļu dēļ savu pēdējo gribu ir izteicis mutiski.

Likums atvieglos mantojuma aizgādnības nodibināšanu, atsakoties no tiesas līdzdalības šajā procesā. Turpmāk iesniegums par aizgādnības nodibināšanu mantojumam būs jāiesniedz zvērinātam notāram, nosakot, kāda informācija jānorāda minētajā iesniegumā un kādi dokumenti jāpievieno. Kā norāda likuma izmaiņu autori, pašreizējais regulējums ir laikietilpīgs un nenodrošina tā galveno funkciju - operatīvu rīcību.

Tāpat paplašināts mantinieku saraksts, attiecinot to arī uz pusbrāļiem, pusmāsām vai to bērniem. Noteikts, ka bērns varēs mantot no tēva vai mātes, kam atņemtas aizgādnības tiesības.

Vēl paplašināti mantojuma atraidīšanas gadījumi, kā arī precizēta kārtība, kā notiek atteikšanās no mantojuma. Tāpat izslēgts nosacījums par neatraidāmo mantinieku tiesībām apstrīdēt mantojuma līgumu, testamenta atstājējam vēl dzīvam esot.

Ja mantojumu pieņēmušie mantinieki būs iesnieguši iebildumus pret pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanu no mantojuma masas un nebūs panākta vienošanās, zvērināts notārs atteiksies izsniegt pārdzīvojušajam laulātajam apliecību par laulātā mantas daļu.

Noteikts, ka adoptētais un viņa lejupējie manto no adoptētāja un viņa radiniekiem un ka no adoptētā manto viņa lejupējie, kā arī adoptētājs un viņa radinieki.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties