2. Jūlijs 2014 16:10
Jaunumi
Arvien pieprasītāks ir pakalpojums „Mani dati valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā"
1

Noslēdzoties projektam „Tieslietu ministrijas un tās padotībā esošo iestāžu arhīvu sagatavošana elektronisko pakalpojumu sniegšanai – 1. kārta", ir paplašināta pakalpojuma „Mani dati valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā” funkcionalitāte.

2009.gadā novembrī uzsāktais projekts „Tieslietu ministrijas un tās padotībā esošo iestāžu arhīvu sagatavošana elektronisko pakalpojumu sniegšanai - 1. kārta" paredzēja izveidot vienotu un efektīvu zemesgrāmatu elektronisko procesu.

Šobrīd katrai personai, kurai zemesgrāmatā ir nostiprinātas nekustamā īpašuma īpašumtiesības, interneta vietnē www.zemesgramata.lv ir iespēja bez maksas saņemt informāciju par šiem īpašumiem un elektronisku paziņojumu par personām, kuras kādā noteiktā laika posmā ir pieprasījušas informāciju par attiecīgajiem nekustamiem īpašumiem.

„2013.gada decembrī projekta ietvaros tika nodrošināta iespēja sistēmā autorizēties, izmantojot dažādus autentifikācijas veidus – pieslēgties ar e-parakstu, ar eID karti vai internetbanku. Padarot sabiedrībai šo procesu vēl ērtāku, minētā e‑pakalpojuma izmantošana, salīdzinot ar 2013. gada novembri, ir palielinājusies seškārt,” ar gandarījumu secina Tiesu administrācijas direktors Edvīns Balševics.

Jāpiebilst, ka zemesgrāmatas ir publiskās grāmatas, kas nodibinātas tiesību nostiprināšanai uz nekustamu īpašumu. Saskaņā ar Zemesgrāmatu likumu zemesgrāmatās ieraksta nekustamus īpašumus un nostiprina ar tiem saistītās tiesības.

Zemesgrāmatas ir visiem pieejamas, un to ierakstiem ir publiska ticamība. Saskaņā ar Zemesgrāmatu likumu visu 27 zemesgrāmatu nodaļu datu bāzes ir apvienotas valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā, kas ir uzskatāma par centrālo datu bāzi, no kuras tiek izplatīta informācija par visiem zemesgrāmatā ierakstītajiem īpašumiem valstī.

Datorizētā zemesgrāmata ir elektroniska datu bāze, kurā ilgstoši bez satura grozīšanas tiek glabātas zemesgrāmatas, nostiprinājumu žurnāli un alfabētiskie rādītāji, nodrošinot šo datu attēlošanu datora ekrānā un datorizdrukā.

Atbilstoši likumam "Par tiesu varu" Tiesu administrācija ir valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas pārzinis un turētājs.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
.
3. Jūlijs 2014 / 08:53
0
ATBILDĒT
Izlasīju un pamēģināju atrast par saviem īpašumiem informāciju. Tiku līdz tam, ka autorizējos ar internetbanku un tālāk nekādas informācijas par to, kur un kādā sadaļā man informācija būtu jāmeklē. Tā arī neko neatradu. Laikam kopēja iezīme visām valsts informācijas sistēmām - ārkārtīgi grūti izprotamas.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties