10. Jūlijs 2014 09:40
Jaunumi
Probācijas dienesta vadītājs: elektroniskās uzraudzības aproces nebūs brīnumlīdzeklis
M.Papsujevičs uzskata, ka galvenais aproces darbības priekšnoteikums būs brīvprātība.
Evija Trifanova, Leta

Elektroniskās aproces, kas paredzētas Valsts probācijas dienesta (VPD) klientu uzraudzībai, nebūs brīnumlīdzeklis, un dzimumnoziegumu, kā arī citu noziegumu gadījumā to būs iespējams izmantot vien kā palīglīdzekli, lai noteiktu personas atrašanās vietu, - tā vakar, 9.jūlijā, pētījuma par dzimumnozieguma recidīvu Latvijā prezentācijā atzina VPD vadītājs Mihails Papsujevičs.

Probācijas dienests plāno elektroniskās aproces kā papildu dienesta klientu uzraudzības mehānismu ieviest no 2015.gada 1.janvāra. Dienesta vadītājs norādīja, ka aproce kontekstā ar atrašanās vietas noteikšanas iespēju palīdzēs ierobežot Probācijas dienesta uzraudzībā esošo personu pārvietošanos, nosakot atrasties noteiktā vietā noteiktās stundās.

Dienesta vadītājs uzsvēra, ka elektroniskais palīglīdzeklis nekādā veidā nevarēs ietekmēt personas, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, deviantās iezīmes, kuru dēļ tā izdarījusi dzimumnoziegumu vai jebkura cita veida noziegumu. Turklāt aproces nebūs paredzētas tikai dzimumnoziedzniekiem. Vienlaikus M.Papsujevičs sacīja, ka tas, protams, neizslēdz iespēju elektroniskai uzraudzībai pakļaut tieši šo noziedznieku grupu. Tās kalpos kā papildu kontroles līdzeklis personām, kuras atbrīvotas no ieslodzījuma vietas, jo principā ir gatavas dzīvot sabiedrībā. Tādējādi elektroniskā ierīce būs zināms drošības garants sabiedrībai un kontroles mehānisms atbrīvotajai personai.

Kā žurnālistiem norādīja M.Papsujevičs, galvenais aproces darbības priekšnoteikums būs brīvprātība, proti, šis uzraudzības mehānisms varēs pilnvērtīgi darboties tikai gadījumā, ja pati persona labprātīgi piekritīs aproces izmantošanai. Probācijas dienesta vadītājs atzina, ka uzlikt aproces piespiedu kārtā būs bezjēdzīgi, jo tās tikšot noņemtas vai salauztas. Kā piemēru viņš minēja kādu gadījumu Igaunijā, kad probācijas dienesta uzraudzībā esošā persona savu aproci dienestam nosūtījusi pa pastu ar zīmīti, ka viņai viss ir apnicis.

Kā ziņots, elektroniskās uzraudzības aproces, kuras Latvijā plānots ieviest līdz 2015.gadam, nebūs paredzētas kādai konkrētai noziedznieku grupai, bet skaidrs, ka vismaz sākotnēji tās galvenokārt varētu izmantot tādu personu uzraudzībai, kuras pastrādājušas mazāk smagus noziegumus.

Latvijas gadījumā elektroniskajā uzraudzībā plānots izmantot radio frekvences tehnoloģiju. Līdzko aproce zaudēs saskari ar ķermeni - tiks noņemta no kājas vai rokas - uzraugošajai institūcijai automātiski tiks nosūtīts trauksmes signāls.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties