2. Septembris 2014 15:07
Jaunumi
Valdība atbalsta jaunos Ēku būvnoteikumus

Valdība 2.septembrī atbalstīja jaunos Ēku būvnoteikumus.

Noteikumi nosaka būvniecības procesa kārtību, būvniecības procesā iesaistītās institūcijas un atbildīgos būvspeciālistus, būvniecības procesam nepieciešamos dokumentus un to saturu, būvatļaujā iekļaujamos nosacījumus, par būvniecības procesa kontroli un tiesiskumu atbildīgo institūciju, būvdarbu garantijas termiņus pēc būves nodošanas ekspluatācijā u.c.

Par ēku būvniecības kārtības ievērošanu un būvniecības procesa kontroli atbildīga būs būvvalde savā administratīvajā teritorijā. Ja būvniecība plānota vairāku pašvaldību administratīvajās teritorijās, būvniecības ieceres dokumentus iesniedz visās būvvaldēs, kur plānota būvniecība, un būvniecības process noris katrā atsevišķi, t.i., izsniedzot būvatļauju un pieņemot ekspluatācijā.

Atbilstoši vispārīgajiem būvnoteikumiem ēku būvniecību var ierosināt nekustamā īpašuma īpašnieks, valdītājs vai lietotājs.

Noteikumi paredz, ka būvniecības ieceres dokumenti nav nepieciešami pirmās grupas ēkas vienkāršotai atjaunošanai (izņemot publiskās ēkas), kā arī ēkā realizējot interjera projektu, kas neskar trešās personas un nesošās konstrukcijas. Būvniecības ieceres dokumentus izstrādā būvprojekta izstrādātājs, izņemot atsevišķus gadījumus, kad būvniecības ierosinātājs pats var izstrādāt nepieciešamos dokumentus, piemērām, pirmās grupas dzīvojamās ēkas vai tās palīgēkas jaunu būvniecību, novietošanu, atjaunošanu, pārbūvi, nojaukšanu. Būvniecības ierosinātājs apliecina, ka būvniecības ieceres dokumenti atbilst būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam.

Tāpat jaunais regulējums paredz, ka jebkuras būves grupas ēkai var veikt vienkāršoto atjaunošanu - ēkas vai tās daļas atjaunošana, neskarot nesošās būvkonstrukcijas, ēkas fasādi (izņemot vienkāršotu fasādes atjaunošanu) un koplietošanas inženiertīklus, - vai vienkāršoto fasādes atjaunošanu - ēkas fasādes apdares atjaunošana un visu logu nomaiņa, fasādes un jumta siltināšana, jumta ieseguma nomaiņa, lodžiju aizstiklošana. Noteikumos ir paredzēti izņēmumi, kuros gadījumos nav nepieciešama apliecinājuma karte vai ēkas fasādes apliecinājuma karte, piemēram, atsevišķu logu nomaiņai.

Jaunais regulējums paredz, ka būvvalde pieņem vienu lēmumu izsniegt būvatļauju, līdzšinējo trīs lēmumu vietā (plānošanas un arhitektūras izdevuma izsniegšana, būvprojekta akcepts, būvatļaujas izdošana), līdz būvniecības ierosinātājam ir tiesības uzsākt būvdarbus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties