9. Septembris 2014 13:21
Jaunumi
ECT pērn visvairāk sūdzību no Latvijas saņemts par tiesību uz taisnīgu tiesu neievērošanu

Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pagājušajā gadā Latvija visvairāk iesūdzēta saistībā ar tiesību uz taisnīgu tiesu iespējamiem pārkāpumiem, teikts ziņojumā par Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbu 2013.gadā.

Šo ziņojumu šodien uzklausīja un akceptēja arī valdībā.

Ziņojumā teikts, ka pagājušajā gadā ECT ir reģistrētas 322 sūdzības saistībā ar Latviju, kas ir par 36 sūdzībām vairāk nekā gadu iepriekš. No visām iesniegtajām sūdzībām ECT noraidījusi 307 pieteikumus. Kopumā ECT pagājušajā gadā izskatīšanu gaidīja 530 sūdzības par iespējamiem Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpumiem.

Sūdzības saņemtas par tiesas neatkarību un objektivitāti, procesa taisnīgumu un pušu līdztiesību, kā arī par tiesībām uz pieeju tiesai, tiesvedības ilgumu. Proporcionāli otra lielākā sūdzību kategorija ir par valsts amatpersonu iespējamo vardarbību un tās izmeklēšanas efektivitāti, kā arī par apstākļiem brīvības atņemšanas vietās un policijas īslaicīgās aizturēšanas vietās.

Pagājušajā gadā ECT saņēmusi arī sūdzības par līdz šim nebijušām jomām, piemēram, par vides jautājumiem, par paternitātes apstrīdēšanu un atzīšanu, intelektuālo īpašumu, Latvijas pilsoņa izdošanu, vārda brīvības īstenošanas sekām, personas dzimumneaizskaramību.

Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce šodien ministrus informēja, ka joprojām Latvijā ir problēmas ar argumentācijas kvalitāti valsts iestāžu pieņemtajos lēmumos, kā arī aktuāls jautājums ir par to, vai konkrētajā lietā ir izvērtēti visi svarīgie aspekti.

Pagājušajā gadā parādījušies arī jauni juridiski interesanti jautājumi, kas atklāj gan Latvijai raksturīgās tiesu sistēmas īpatnības, gan arī Eiropas mērogā svarīgus jautājumus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties