11. Septembris 2014 09:36
Jaunumi
Parlaments konceptuāli atbalsta tiesības personām ar rīcībspējas ierobežojumiem pašām deklarēt dzīvesvietu

Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumiem Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, kas paredz tiesības personām ar rīcībspējas ierobežojumiem arī pašām deklarēt savu dzīvesvietu.

Dzīvesvietas deklarēšanas likums ar šīm izmaiņām tiks precizēts atbilstoši Civillikumā, Civilprocesa likumā un Bāriņtiesu likumā nostiprinātajam rīcībspējas institūtam.

Ievērojot, ka ikvienai personai ir tiesības izvēlēties un deklarēt savu dzīvesvietu un ka personām, kurām nodibina aizgādnību, tiesa konstatē spēju trūkumu, personas ar ierobežotu rīcībspēju dzīvesvietu, tāpat kā līdz šim, būs pienākums deklarēt personas aizgādnim. Tomēr personai, kurai noteikts rīcībspējas ierobežojums, būs tiesības arī pašai deklarēt savu dzīvesvietu.

2013.gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Civillikumā, Civilprocesa likumā un Bāriņtiesu likumā attiecībā uz rīcībspējas institūtu. Pieņemtie grozījumi paredz, ka personām vairs netiek ierobežota rīcībspēja attiecībā uz personiskajām nemantiskajām tiesībām. Ja personas rīcībspēja tiek ierobežota, tad tikai mantisko tiesību jomā un tādā apjomā, kādu to noteikusi tiesa, liecina likumprojekts.

Visas personas, kas līdz 2012.gadam atzītas par rīcībnespējīgām, patlaban uzskatāmas par personām ar rīcībspējas ierobežojumu mantiskajās tiesībās. Ja personai nodibināta aizgādnība, tad aizgādnim tiek noteikts tā tiesību apjoms - kurās lietās aizgādnis darbojas kopā ar aizgādnībā esošo personu un kurās - atsevišķi.

Patlaban Dzīvesvietas deklarēšanas likumā nav paredzēts, ka persona, kurai ir rīcībspējas ierobežojums, ir tiesīga deklarēt dzīvesvietu. Tādējādi minētais ir pretrunā ar Civillikumā nostiprināto rīcībspējas institūtu.

Likumprojekts ietekmēs personas, kurām ir ierobežota rīcībspēja un kuras atrodas aizgādnībā. Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra datubāzes informāciju pašlaik Latvijā ar ierobežotu rīcībspēju atzītas 2443 personas.

Ar likumprojektu paredzēts nodrošināt visām personām, tostarp personām ar rīcībspējas ierobežojumu, vienlīdzīgas tiesības un iespējas deklarēt dzīvesvietu. Savukārt valsts, pašvaldības, nekustamo īpašumu īpašnieki un apsaimniekotāji tādējādi tiks informēti, ka persona ar rīcībspējas ierobežojumu ir tiesīga deklarēt dzīvesvietu un darbībās, kas attiecas uz dzīvesvietas deklarēšanu, tai nav ierobežojuma.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties