22. Septembris 2014 16:17
Jaunumi
TM rosina saglabāt pašreizējo tiesu ekspertīžu sistēmu, novēršot funkciju dublēšanos

Neskatoties uz iebildumiem, Ministru kabineta komiteja šodien virzīja skatīšanai valdībā Tieslietu ministrijas (TM) informatīvo ziņojumu saistībā ar vienota tiesu ekspertīžu centra izveidi, norādot, ka vajadzētu saglabāt pašreizējo tiesu ekspertīžu sistēmu, bet pārskatīt to funkcijas un novērst funkciju dublēšanos.

Pret pašreizējās situācijas nemainīšanu iestājās Veselības ministrija, kas norādīja, ka tiesu ekspertīžu organizatoriskās sistēmas saglabāšana nav ilgtermiņa risinājums. Pēc ministrijas domām, tas neveicinās vienveidīgas tiesu ekspertīžu politikas īstenošanu un vienmērīgu tiesu ekspertīžu veicēju attīstību valstī. Līdzšinējā vilcināšanās ar vienotas iestādes izveidošanu nav veicinājusi ekspertīžu iestāžu vienmērīgu attīstību, pauda ministrijas pārstāvji. Arī turpmāka situācijas nemainīšana kavēs gan ekspertīžu iestāžu, gan pašas ekspertīžu jomas attīstību valstī.

Pret priekšlikumu neko nemainīt bija arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma, kura gan atzina, ka viņai nav īstas pārliecības, ka šāds lēmums ir labākais risinājums, tomēr izteica paļāvību uz Tieslietu ministriju un Iekšlietu ministriju.

Kā ziņojumā norādījusi ministrija, vienotas tiesu ekspertīžu iestādes izveide veicinātu ekspertīzei iesniegto objektu vispusīgāku izpēti, saīsinātu objektu aprites laiku, kā arī radītu apstākļus efektīvai inovāciju ieviešanai, kas nepieciešama gan arvien jaunu objektu izpētei, gan jaunu izpētes metožu ieviešanai, lai izmeklēšanai sniegtu pēc iespējas vairāk ar noziedzīgu nodarījumu saistītas informācijas.

Tiek uzsvērts, ka praksē vairāk nekā 80% ekspertīžu nosaka izmeklētāji, tādējādi ir būtiski ekspertīžu veikšanu atdalīt no izmeklēšanas darbībām. Tāpēc, atdalot tiesu ekspertīzi no izmeklēšanas, tiktu nodrošināts, ka pierādījumi netiek radīti vienā sistēmā, kas mazinātu atkārtotu ekspertīžu noteikšanu tiesas procesā, kad ekspertīzes uzticamība tiek apšaubīta.

Pašlaik ekspertīzes veic piecas tiesu ekspertīžu iestādes - Valsts policijas (VP) Kriminālistikas pārvalde, Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Ekspertīžu dienests, Valsts tiesu ekspertīžu birojs (VTEB), Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs (VTMEC) un valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs".

Ziņojumā ministrija ir izklāstījusi trīs iespējamos modeļus saistībā ar vienotās tiesu ekspertīžu iestādes izveidi. Pirmais modelis paredz vienota tiesu ekspertīžu biroja izveides sākšanu, VTEB pakāpeniski pievienojot VP Kriminālistikas pārvaldei un VTMEC, tostarp pārņemot slimnīcu tiesu ekspertīžu veikšanas funkcijas un saglabājot biroja padotību tieslietu ministram.

Gada sākumā  Tieslietu padome atzina par nepieciešamu izveidot valstī vienotu tiesu ekspertīžu centru, tādā veidā atbalstot pirmo attīstības modeli, uzskatot, ka efektīvas tiesas spriešanas nodrošināšanai optimālāks būtu vienots tiesu ekspertīžu birojs ar vienotu padotību tieslietu ministram.

Savukārt otrais modelis paredz sākt vienota tiesu ekspertīžu biroja izveidi, Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldi pārveidojot par iestādi un apvienojot to ar VTMEC un VTEB, nosakot tās padotību iekšlietu ministram.

Ziņojumā, izvērtējot vienota tiesu ekspertīžu centra izveidi, ka tiktu radīta daļēji vienota un, iespējams, vienkāršāk administrējama tiesu ekspertīze sistēma valstī, nodrošinot izsekojamu lietisko pierādījumu apriti, operatīvu un efektīvu informācijas apmaiņu starp dažādas jomas ekspertiem vienā iestādē, kā arī tiktu novērsta funkcija pārklāšanās.

Tomēr, atbalstot kādu no vienotās tiesu ekspertīžu iestādes modeļiem, būtu jāņem vērā, ka būs nepieciešams papildu finansējums vienotās tiesu ekspertīžu iestādes izvietošanai, proti, gadījumā, ja vienotā tiesu ekspertīžu iestāde saglabā padotību tieslietu ministram, papildu finansējums nepieciešams ēkas Upes ielā 1A tālākai renovācijai, lai tajā izvietotu apvienoto tiesu ekspertīžu iestādi. Savukārt gadījumā, ja vienotās tiesu ekspertīžu iestādes padotība noteikta iekšlietu ministram, papildu finansējums nepieciešams iestādes nodrošināšanai ar tai atbilstošām telpām.

Tāpat būtu nepieciešams būtisks finansējums laboratorijas iekārtu pārvietošanai, uzstādīšanai un kalibrēšanai, vienotas tiesu ekspertīžu iestādes izveidei.

Līdz ar to, izvērtējot minētos trīs iespējamos rīcības modeļus, tostarp to īstenošanai nepieciešamos finanšu līdzekļus, TM norāda, ka pašreizējā situācijā atbalstāms tāds rīcības modelis, ka tiek saglabāta esošā tiesu ekspertīžu sistēma, vienlaikus pārskatot tiesu ekspertīžu iestāžu funkcijas ar mērķi novērst funkciju dublēšanos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties