17. Oktobris 2014 13:58
Jaunumi
Tiesa liek atjaunot amatā lidostas "Rīga" noklausīšanās skandālā iesaistīto Rubezi

Rīgas apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja no darba lidostā "Rīga" atstādinātā Inta Rubeža prasību pret lidostu par vienu no rīkojumiem atstādināt viņu no amata un nosprieda atjaunot Rubezi amatā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja tiesas preses pārstāve Inta Šaboha, tiesa atzina par nepamatotu VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" rīkojumu un uz tā pamata veikto Rubeža atstādināšanu no amata.

Tiesa nosprieda piedzīt no atbildētāja par labu prasītājam vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku 15 033 eiro apmērā un izdevumus par advokāta palīdzību - 2000 eiro. Tāpat tiesa nosprieda no atbildētāja valsts labā piedzīt tiesas izdevumus 1249 eiro apmērā.

Ar saīsināto spriedumu tiesa noteica nekavējošu sprieduma izpildi attiecībā uz atjaunošanu darbā un vidējās izpeļņas izmaksu.

Pilns tiesas spriedums būs pieejams 31.oktobrī un to varēs pārsūdzēt Augstākās tiesas (AT) Civillietu departamentā 30 dienu laikā, iesniedzot kasācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā.

Rubezis tiesā pārsūdzējis arī pagājušā gada 6.decembra rīkojumu par viņa atstādināšanu no amata, ko Rīgas apgabaltiesa apelācijas instancē atzina par nepamatotu. Savukārt šodien skatītā lieta ir par atstādināšanu no amata, sākot no šī gada 31.marta.

Lidostas 27.marta rīkojumā bija norādīts, ka Rubeža atrašanās darba vietā un pienākumu veikšana var kaitēt darba devēja un trešo personu pamatotām interesēm. Rubezis tam nepiekrita un rīkojumu pārsūdzēja tiesā, paužot, ka rīkojumā netika norādīts, kādām personām un kādām interesēm kaitētu viņa neatstādināšana.

Rīgas rajona tiesa pirmajā instancē Rubeža prasību noraidīja. Tāpat šajā lietā pirmajā instancē Rubezis bija pieteicis noraidījumu tiesnesei Ievai Bāliņai. Tika norādīts, ka prasītājs bija vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lūdzot pārbaudīt informāciju par vairāku personu, tostarp Bāliņas un/vai ar viņu saistīto personu, iespējams, veiktām vai pieļautām prettiesiskām darbībām saistībā ar tiesvedībām saistībā ar Rubeža un viņa kolēģu atstādināšanu no darba lidostā "Rīga".

Tiesnese pieteikto noraidījumu nepieņēma.

Apgabaltiesa septembrī atzina par nepamatotu rīkojumu par Rubeža atstādināšanu no darba un nosprieda piedzīt no atbildētāja par labu prasītājam vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku 6719,51 eiro apmērā, nosakot nekavējošu sprieduma izpildi daļā par vidējās izpeļņas piedziņu. Tiesa nosprieda arī piedzīt no atbildētāja par labu prasītājam ar lietas vešanu saistītos izdevumus 2000 eiro apmērā, par labu valstij valsts nodevu 503,52 eiro apmērā un ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus 7,27 eiro apmērā.

Rubezis bija iesaistīts vērienīgajā lidostas izspiegošanas sistēmā, un viņš tika atstādināts no darba lidostas Drošības departamentā. Tāpat no amata bija atstādināts lidostas Drošības departamenta priekšnieks Raimonds Lazdiņš, kā arī Andrejs Savko.

Savko prasība pret lidostu Rīgas rajona tiesā 20.jūnijā tika noraidīta. Lieta tagad atrodas Rīgas apgabaltiesā, kas to izskatīs 5.novembrī. Savukārt Lazdiņa prasība pret lidostu "Rīga" pašreiz tiek izskatīta Zemgales apgabaltiesā. Pirmajā instancē Dobeles rajona tiesa 17.jūlijā Lazdiņa prasību noraidīja.

Rīgas rajona tiesa pirmajā instancē noraidīja Rubeža prasību pret lidostu daļā par rīkojuma atzīšanu par nepamatotu. Tomēr tiesa Rubeža pieteikumu apmierināja daļēji, atzīstot par nepamatotu Rubeža atstādināšanu no darba no 27.janvāra līdz 6.martam. Tiesa noteica no lidostas piedzīt vidējo darba samaksu par šo laika periodu 3188,92 eiro apmērā. Tiesa noraidīja prasību par rīkojuma, ar kuru viņš tika atstādināts no darba lidostas Drošības departamentā, atzīšanu par nepamatotu.

Raidījums "Nekā personīga" pērn decembrī vēstīja, ka par darbinieku sarunu izspiegošanu un paviršu lidostas apsargāšanu no amata tika atstādināts Lazdiņš, kā arī divi viņa padotie. Bija noskaidrots, ka Lazdiņš pieķerts ne tikai lidostas darbinieku telefonsarunu izspiegošanā, bet arī par vairākiem pārkāpumiem, tādējādi pieļaujot paviršu lidostas teritorijas apsargāšanu, pat tiekot pieļauta nepiederošu personu iekļūšana tajā.

Drošības policija (DP) jau kopš pagājušā gada veic izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamo lidostas "Rīga" darbinieku sarunu izspiegošanu. DP iepriekš paziņoja, ka trīs personām šajā lietā ir piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Patlaban šāds statuss piemērots vēl divām personām. DP gan aizturēto nodarbošanos un vārdus neatklāj, taču iepriekš jau izskanējis, ka saistībā ar notikušo no amata atstādināts Lazdiņš un divi viņa padotie.

DP 14.decembrī saņemts iesniegums par iespējamām pretlikumīgām darbībām lidostā. Pamatojoties uz iesniegumu, DP sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Vēl šovasar 30.jūlijā DP aģentūrai LETA apstiprināja, ka šajā kriminālprocesā atteikts noteikt cietušā statusu astoņiem lidostas darbiniekiem. Toreiz DP nekomentēja, vai ir saņemti ekspertīžu rezultāti lietā izņemtajām tehniskajām ierīcēm. DP toreiz arī pastāstīja, ka lietā aizdomās turētā statuss nevienam nav piemērots.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties