29. Oktobris 2014 13:25
Jaunumi
Valsts kancelejas mobilā aplikāciju „Futbols” - starp 40 labākajām pasaulē!
1
Valsts kancelejas mobilā aplikācija „Futbols”.

Valsts kancelejas mobilā aplikācija triumfējusi „Futbols” Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rīkotajā mobilo lietotņu konkursā „World Summit Award Mobile (WSA Mobile)” un ierindota starp 40 labākajām pasaulē. Tāpat „Futbols” novērtēta kā TOP5 mobilā aplikācija pasaulē kategorijā “m-Valdība un līdzdalība” (m-Government & Participation).

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsver, ka liels gandarījums par uzvaru tik prestižā pasaules mēroga konkursā īpaši tādēļ, ka prioritāri tika vērtēta digitālā līdzdalības instrumenta izstrādes mērķis un funkcionalitāte. Mobilā aplikācija “Futbols” iedzīvotājiem sniedz iespēju nekavējoties novērtēt valsts iestāžu darba kvalitāti, izmantojot ērtu, vienkāršu digitālu rīku. Valsts pārvaldes darba procesu un pakalpojumu uzlabošana ciešā sadarbībā ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem un NVO ir viena no prioritātēm, jo vienīgi tā iespējams mazināt nesamērīgu administratīvo slogu un birokrātiju. Iedzīvotāju vērtējums par valsts iestādēs sniegto pakalpojumu kvalitāti un saņemto attieksmi ir kritiski svarīga atgriezeniskā saite, jo paver detalizētu un pamatīgu ieskatu reālajā ikdienas sadarbībā starp valsts pārvaldi un sabiedrību.”

Ministru prezidente Laimdota Straujuma izsaka pateicību Valsts kancelejai par iniciatīvu aplikācijas izveidošanā. „Esmu gandarīta, ka Valsts kanceleja ar šīs aplikācijas izstrādāšanu ir veicinājusi sabiedrības līdzdalību, uzklausot iedzīvotāju viedokli. Tas ir nozīmīgs solis sabiedrības līdzdalības veicināšanā, pie viena mazinot administratīvo slogu. Birokrātijas mazināšana un valsts pārvaldes darbības efektivizēšana ir bijusi viena no šīs valdības prioritātēm,” norāda Ministru prezidente.

Katrs ar mobilo aplikāciju „Futbols” veiktais novērtējums par valsts iestāžu darbu tiek izskatīts un izvērtēts. Piemēram, šogad, apkopojot situāciju par valsts pārvaldes paveikto administratīvā sloga mazināšanā un darbības efektivizēšanā, tika ņemts vērā ne tikai iestāžu pašvērtējums un formālā statistika, bet arī iedzīvotāju novērtējums, novērojumi un priekšlikumi, kas saņemti www.mazinamslogu.gov.lv vietnē un ar mobilo aplikāciju „Futbols”. Gan iniciatīvu, gan pēctecību iedzīvotāju vērtējumam atzinīgi novērtējuši arī ārvalstu eksperti, tajā skaitā OECD misijas dalībnieki.

Latvijas IT klastera izpilddirektore Lilita Sparāne, Latvijas dalības WSA Mobile organizatore: „Gandarījums, ka arī Latvija šogad nevien uzaicināta, bet plūkusi laurus prestižajā starptautiskajā mobilo lietotņu konkursā - šis ir pirmais gads, kad Latvija guvusi tik augstus un nozīmīgus panākumus starptautiskā līmenī. Kā jaunu un inovatīvu lietu atbalstītāji un iniciatori esam gandarīti, ka ap 480 mobilo risinājumu konkurencē no vairāk nekā 100 valstīm divas Latvijā radītas aplikācijas iekļuva pasaules 5 labāko skaitā - kategorijā „m-Government&Participation” (mobilā aplikācija „Futbols”) un „m-Media-News” (Radio pieci.lv). Šis fakts apliecina, ka mūsu valstī ir atvērti un radoši valsts iestāžu darbinieki, kā arī moderni un laikam līdzi ejoši privātā sektorā strādājošie inovatori. Valsts kancelejas mobilās lietotnes „Futbols” uzvara „World Summit Award Mobile” konkursā ir iespēja eksportēt inovatīvo pieeju Latvijas valsts pārvaldē starptautiskā līmenī – tas nav tikai par unikālo digitālo risinājumu!”

Mobilo aplikāciju „Futbols” Valsts kanceleja izstrādāja sadarbībā ar aģentūru CUBE un radošo nozaru ekspertiem, kuri līdzdarbojās idejas izstrādē un sniedza pašaizliedzīgu, profesionālu atbalstu, – Zigurdu Zaķi un Voldemāru Dūdumu. Savukārt nozīmīgu artavu kampaņas vizuālajā noformējumā sniedza talantīgais fotogrāfs Nils Vilnis. Tieši pateicoties ekspertu iedrošinājumam, kampaņā „Piespēlē, lai būtu labāks rezultāts!” galvenie tēli bija reāli valsts pārvaldē strādājoši darbinieki.

Aplikācija ir pieejama Android un iOs mobilo ierīču lietotājiem.

Apvienoto Nāciju Organizācijas organizētais konkurss ir globāla iniciatīva, kuras virsmērķis ir atrast un veicināt pasaules labākās mobilās aplikācijas no satura un inovāciju perspektīvas. Konkursā lielākā nozīme tiek piešķirta tieši projekta sociālajai iniciatīvai un sabiedriskajam labumam – lai raisītu sabiedrībā izpratni un sekmētu tās iesaisti, izmantojot augstas kvalitātes satura rīkus, kas var uzlabot dzīves kvalitāti.

Kopumā konkursam tika iesniegti aptuveni 500 pieteikumu no vairāk nekā 100 valstīm. Visiem iesniegtajiem projektiem sākotnēji bija jāiztur nacionālā atlase, jo katrā no astoņām kategorijām no vienas valsts drīkst izvirzīt tikai vienu pretendentu. Finālā iekļuva 5 labākās aplikācijas no katras kategorijas. Visus iesniegtos darbus vairāk nekā četrus mēnešus vērtēja 60 eksperti no 50 valstīm.

Konkurss notiek 3 kārtās – nacionālā mēroga, kur tiek atlasīts pa vienam uzvarētājam katrā no 8 kategorijām. Nākamā kārta – starpposms, kur žūrija atlasa kandidātus finālam. Savukārt finālā starptautiska augsta ranga ekspertu žūrija atlasot 40 pasaules labākās aplikācijas (5 katrā no 8 kategorijām). Uzvarētājiem februārī jābrauc uz AbuDabi, kur globāla mēroga kongresā (WSA-mobile Global Congress) prezentēs inovācijas – finālā iekļuvušos laureātus.

Valsts kanceleja pēdējo gadu laikā ir īstenojusi virkni iniciatīvu, lai stiprinātu sabiedrības līdzdalības iespējas – gan valdības lēmumu pieņemšanas procesā, gan valsts pārvaldes darbā kopumā. Starp nozīmīgākajām iniciatīvām un projektiem jāmin valdības sēžu tiešraides, diskusiju dokumenti jeb t.s. zaļā grāmata (green papers), Memoranda sadarbības padome ar NVO, kā arī digitālo līdzdalības rīku izstrāde – iniciatīvas „Mazinām slogu kopā!” speciālas vietnes www.mazinamslogu.gov.lv izveide un mobilās aplikācijas „Futbols” izstrāde – citas auditorijas uzrunāšanai un papildus līdzdalības iespēju nodrošināšanai. Piemēram, mobilā aplikācija ļauj izteikt vērtējumu nekavējoties, konkrētajā notikuma vietā, arī gadījumā, ja, piemēram, kādu iemeslu dēļ nav pieejams internets.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
ACĪGAIS
29. Oktobris 2014 / 15:27
0
ATBILDĒT
Īpatnēji, ka teju katrā Valsts kancelejas rakstā JV ir pilns ar drukas kļūdām.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties