24. Novembris 2014 09:37
Jaunumi
ZAP šonedēļ skatīs lūgumus pārskatīt lēmumu neierosināt disciplinārlietu pret advokātu Miķelsonu

Zvērināta advokātu padome (ZAP) 25.novembrī skatīs saņemtos iesniegumus, kuros padomei lūgts pārskatīt savu lēmumu un tomēr rosināt disciplinārlietu pret zvērinātu advokātu Mārci Miķelsonu, aģentūrai LETA sacījusi ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska.

Iepriekš koncerna "Nordic Partners Limited" valdes priekšsēdētājs Daumants Vītols un vairāki Latvijas uzņēmumi, tostarp AS "Laima", AS "Staburadze", SIA "NP Foods", lūdza ZAP pārskatīt savu lēmumu un tomēr rosināt disciplinārlietu pret Miķelsonu.

Uzņēmumi kategoriski nepiekrita ZAP lēmumam nerosināt disciplinārlietu par Miķelsona ētikas normu pārkāpumiem, atsaucoties uz lietas noilgumu. Uzņēmumi iesniegumā ZAP norāda, ka publiski pieejamā informācija liecina, ka ZAP Ētikas komisija ir konstatējusi rupjus advokāta ētikas normu pārkāpumus, turklāt ētikas normu pārkāpumiem nav noilguma un Ētikas komisijas lēmums ir galīgs un negrozāms.

Uzņēmumi aicina ZAP ņemt vērā Ētikas komisijas rekomendāciju, pārskatīt savu lēmumu un rosināt disciplinārlietu par Miķelsona rīcību, nosūtot pārbaudes materiālus un Ētikas komisijas atzinumu par pārkāpumu esamību uz ZAP kolēģijas Disciplinārlietu komisiju.

ZAP lēma noraidīt padomes Ētikas komisijas ierosinājumu pārsūtīt Miķelsona lietu Disciplinārlietu komisijai. Līdz ar to lieta tika izbeigta un disciplinārlieta netika rosināta.

ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka padome par Miķelsonu bija saņēmusi vairāku fizisku un juridisku personu iesniegumus, kurus nodeva izvērtēšanai padomes Ētikas komisijai. Komisija, izvērtējot viedokļus, bija aicinājusi ZAP ierosināt disciplinārlietu pret Miķelsonu. Kopumā par Miķelsonu bija saņemtas astoņas sūdzības, kuras tika apvienotas vienā lietā.

Ar iesniegumu par Miķelsona iespējamiem ētikas pārkāpumiem ZAP vērsās "Nordic Partners Limited" koncerns. Kopš 2002.gada Miķelsons sniedzis juridiskās konsultācijas "Nordic Partners" koncerna uzņēmumiem, izmantojot komercsabiedrības SIA "Konsultāciju sabiedrība Neibergs&Partneri" starpniecību, kas esot rupjš advokātu darbības noteikumu pārkāpums.

Tika norādīts, ka "vairāku gadu garumā advokātam bija pieejama faktiski visu "Nordic Partners" koncerna uzņēmumu iekšējā informācija, tostarp komercnoslēpumu saturoša informācija". Uzņēmuma pārstāve minēja, ka ZAP uzmanība tika vērsta uz to, ka "Menard Port LLC" prasība pret minētā koncerna uzņēmumiem ir celta Miķelsona personīgās interesēs un viņa labā pret saviem bijušajiem klientiem. Pēc koncerna domām, tādējādi Miķelsons ir pārkāpis advokāta ētikas normas.

"Advokatūras likuma 67.pants nosaka, ka zvērināts advokāts nedrīkst izpaust sava pilnvaru devēja noslēpumus ne tikai lietas vešanas laikā, bet arī pēc tam. Savukārt likuma 65.pants nosaka, ka zvērināts advokāts nedrīkst būt vienā un tajā pašā laikā abu pušu padomnieks un pilnvarnieks, viņš nedrīkst arī pāriet vienā un tajā pašā lietā no vienas puses pie otras," skaidrots paziņojumā.

Patlaban tiesiskā ceļā tiek risināts civilstrīds starp SIA "NPBC" un "Menard Port LLC" par kopīpašumā esošajam uzņēmumam "NP Business Centre" nodarīto zaudējumu piedziņu. Tiesvedībā, kurā iesaistīta arī "Laima" un citi "NP Foods" grupas uzņēmumi, prasītājs "MenardPort LLC" vēlas no 28 atbildētājiem piedzīt nodarītos zaudējumus 5,3 miljonu eiro apmērā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties