2. Decembris 2014 10:01
Jaunumi
"Delna": Tieslietu ministrijas prioritāte ir sabiedrības uzticības atjaunošana tiesu varai

Sabiedrība par atklātību - Delna (Delna) tikšanās laikā ar tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču vienojās par ciešāku sadarbību sabiedrības uzticības atjaunošanā tiesu varai. Tieslietu ministrija pauda atbalstu Delnas iniciētajai un Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas izveidotajai darba grupai par trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības regulējuma izstrādi, kā arī aicināja Delnu aktīvi iesaistīties maksātnespējas procesu uzlabošanā.

Tikšanās laikā Delna aicināja tieslietu ministru aktīvi virzīt normatīvos aktus un politikas dokumentus, kas atjaunotu sabiedrības uzticību tiesu varai un mazinātu aizdomu ēnu par korupcijas klātbūtni tiesās un saistītajās institūcijās.

Pēc Trasnparency International 2013.gada korupcijas barometra datiem 48% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka tiesas ir korumpētas, bet 14% saskārušies ar kukuļa došanas gadījumiem ar tieslietu sistēmā iesaistītajām institūcijām. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (turpmāk - KNAB) aktivitātes, ierosinot lietas par korupciju tiesu sistēmā, ir signāls tam, ka tiesu varai ir būtiski jāpārskata sava darba ētika un jādemonstrē atbildība pret sabiedrību, piemēram, apsūdzētajiem tiesnešiem atkāpjoties no amata, lai mazinātu šaubu ēnu pār tiesu varu un tiesnešiem, kas ir godprātīgi.

Delnas direktors Gundars Jankovs: "Esam redzējuši dažu iepriekšējo ministru centienus sakārtot, piemēram, maksātnespējas administrācijas procesus, mazinot administratoru varu, bet tas ministram maksāja politisko karjeru. Delna cer, ka Tieslietu ministrijas virzītās izmaiņas, kā Tiesu padomes stiprināšana, tiesnešu kvalifikācijas celšana, efektīva tiesnešu disciplināratbildības noteikšana, maksātnespējas procesu sakārtošana un trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības ieviešana, sniegs cerētos rezultātus."

Tieslietu ministrija ir uzaicinājusi Delnu piedalīties 15.decembra Maksātnespējas jautājumu konsultatīvajā padomē, kurā tiks skatīti priekšlikumi maksātnespējas procesa uzlabošanai un administratoru darbības caurspīdīguma palielināšanai. Tāpat ministrs Dzintars Rasnačs un Delnas direktors Gundars Jankovs vienojās par ciešāku sadarbību, laicīgi iesaistot Delnu normatīvo aktu projektu izstrādē un virzībā.

Delna sadarbībā ar Providus ir izstrādājusi 10 svarīgākos darbus jaunajai Saeimai tiesiskuma jomā, kur viens no soļiem ir panākt efektīvāku, godīgāku un profesionālāku tiesu varu:

• Personām nodrošināta plašāka pieeja valsts nodrošinātajai juridiskajai palīdzībai,

• Tiesu varai sava rezultatīvo rādītāju sistēma, kas ļauj kontrolēt darba efektivitāti,

• Paplašinātas tiesnešu, tiesnešu palīgu un citu tiesu sistēmas darbinieku iespējas celt savu kvalifikāciju,

• Pabeigta tiesu namu reforma, kas ļauj pārdalīt lietas no vairāk noslogotajām tiesām uz mazāk noslogotajām tiesām,

• Uzlabota tiesu darba administrēšana - izvērtēts un nepieciešamības gadījumā pārskatīts tiesnešu, tiesnešu palīgu, administratīvā personāla darba apjoms, funkcijas un atalgojuma adekvātums,

• Lai samazinātu tiesvedību skaitu, palielinātas tiesiskās drošības prasības tiesiskiem darījumiem (piemēram, plašāk izmantoti notariālie akti),

• Valsts amatpersonas statuss maksātnespējas administratoriem.

Pārējie soļi šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties