4. Decembris 2014 11:14
Jaunumi
Korupcijas uztveres indekss 2014: Latvijai kāpums par sešām vietām

3.decembrī starptautiskā pretkorupcijas organizācija Transparency International paziņoja pasaules valstu korupcijas uztveres indeksa (KUI) datus – 175 pasaules valstu vidū Latvija ierindojas 43.vietā ar 55 punktiem no 100.

Šogad ir vērojams kāpums par  sešām vietām – no 49. vietas uz 43.vietu. Savukārt punktu skalā ir pieaugums par 2 punktiem, sasniedzot 55 punktus no 100. Jau otro gadu pēc kārtas Latvija nav to valstu vidū, kur korupcija ir uzskatāma par nopietnu problēmu. Salīdzinot ar kaimiņvalstīm – Lietuva šogad sasniegusi 58 punktus, savukārt Igaunija 69 punktus no 100.

Latvijā KUI nosaka jau 16 gadus un šajā laika posmā ir bijuši gan kāpumi, gan kritumi – 2008.gadā pēc augstākā punktu sasniegšanas bija novērojams kritums, kas stabilizējās pērn (Latvija sasniedza 49 punktus). Šo gadu laikā Latvijai ir visstraujākais kāpums Baltijas valstu vidū – par 11 vietām.

Šī gada rezultātu uzlabojums ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 12 gadu pieredzes un mērķtiecīgā darba rezultāts. Sabiedrības uzticība ir pieaugusi KNAB kā neatkarīgai un politiski neitrālai korupcijas izskaušanas iestādei.

Vēršam uzmanību, ka Transparency International indekss atspoguļo korupcijas uztveri nevis faktisko situāciju, ko ir teju neiespējami precīzi izmērīt, jo korupcija ir latents noziegums. Tāpēc KNAB aicina ikvienu būt neiecietīgam pret korupciju, neiesaistīties pretlikumīgās darbībās un par sev zināmiem gadījumiem vērsties KNAB Brīvības ielā 104 k-2, Rīgā, vai zvanot pa bezmaksas uzticības tālruni 80002070, vai sūtot informāciju elektroniski uz knab@knab.gov.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties