9. Aprīlis 2015 12:20
Jaunumi
Notiks Aspazijas 150 gadu jubilejai veltīta konference
1

Atzīmējot Aspazijas 150 gadu jubileju, no 15. līdz 17.aprīlim Rīgā un Jūrmalā notiks plaša starptautiska zinātniskā konference „Aspazijai 150. Dzimumsocialitāte kultūras un varas mijattiecībās”.

Aspazija (1865–1943, dzimusi Johanna Emīlija Lizete Rozenberga) – izcila dzejniece, dramaturģe, publiciste, feminisma ideju ciltsmāte Latvijā – viena no publiskajā telpā visizaicinošākajām un vispretrunīgāk vērtētajām latviešu kultūras personībām. Aspazijas dzīves gājums ir bijis trauksmains un leģendām apvīts, viņas biogrāfija ir Latvijas sievietes–rakstnieces un politiski aktīva cilvēka, un arī laikmeta biogrāfija. Aspazijai ir izcila nozīme latviešu rakstniecības modernizācijā un intelektuālās diskusijas veicināšanā par cilvēciskās esības un dzīves jēgas, par sieviešu emancipācijas, tautiskās pagātnes un modernās sabiedrības, nācijas un valsts radīšanas un pastāvēšanas pamatjautājumiem.

Konferences atklāšana notiks15.aprīlī plkst. 10.00 Rīgas Latviešu biedrība nama Zelta zālē, un atklāšanas uzrunu tajā teiks konferences goda patronese, bijusī Latvijas Valsts prezidente (1999–2007) Vaira Vīķe-Freiberga. Konferences dalībniekus un viesus uzrunās kultūras ministre Dace Melbārde, Norvēģijas vēstnieks Latvijā V.E.Stainars Egils Hāgens, Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks, Rīgas pilsētas vicemērs Andris Ameriks, Jūrmalas pilsētas mērs Gatis Truksnis u.c.

Konferencē piedalīsies Latvijas augstskolu profesori, pētnieki, skolotāji, studenti un literāti, ārvalstu viesi no Lietuvas, Norvēģijas, Vācijas, Austrijas, Šveices, Itālijas, Polijas, Krievijas un ASV. Tiks nolasīti 69 referāti, 59 no tiem veltīti Aspazijas daiļrades un personības izpētei, bet 10 referāti Aspazijas fenomena aktualizācijā būtiskiem literāriem un sociāliem kontekstiem, dzimumdiferences un feminisma teorijām, vēsturei un mūsdienu praksei. Darba valodas latviešu, angļu un krievu (nodrošinot tulkojumu latviešu valodā). Akadēmiskos lasījumus papildina plaša un saturīga kultūras programma.

Starp ievērojamākajiem ārzemju referentiem minami Astrīda Stahnke (ASV), Vita Matīsa (Šveice), Elda Gareto (Itālija) , Silvestrs Gaižūns (Lietuva), Tatjana Carkova (Krievija), Marija Cimborska-Leboda (Polija), no pašmāju literatūrpētniekiem un kultūrfilozofiem Ella Buceniece, Ausma Cimdiņa, Eva Eglāja, Gundega Grīnuma, Viktors Hausmanis, Maija Kūle, Valdis Muktupāvels, Vita Paparinska, Viesturs Rudzītis, Ilze Rūmniece, Ilva Skulte, Ludmila Sproģe, Kārlis Vērdiņš, Jānis Zālītis, Vita Zelče u.c.

Konferenci rīko Latvijas Universitāte sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju un Rīgas Latviešu biedrību. Atbalsta Kultūras ministrija, Valsts izglītības satura centrs, Rīgas dome, Jūrmalas dome, Jūrmalas pilsētas muzejs, Aspazijas māja Jūrmalā, Latvijas Rakstnieku savienība, Norvēģijas finanšu instruments, SIA Fortum Jelgava.

Konferences projekta autore un vadītāja LU profesore Ausma Cimdiņa, asistente Liene Kalviša.

Konferences programma un videotranslācija: www.aspazija.lu.lv

Ieeja ar ielūgumiem vai iepriekš reģistrējoties pa e-pastu: aspazija.konference@lu.lv

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
10. Aprīlis 2015 / 09:52
0
ATBILDĒT
Noskatieties izrādi "Aspazija. Personīgi" Jaunajā Rīgas Teātrī. Iespaidīgi! Lieliski! Izcili!
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties