14. Aprīlis 2015 10:13
Jaunumi
Rīgas Juridiskajā augstskolā uzsāktas mācības Padziļinātajā tiesību un ekonomikas programmā
Padziļinātās programmas dalībnieki kopā ar ĀM valsts sekretāru Andreju Pildegoviču un RJA rektoru Džordžu Ulrihu.
Fono RJA arhīva

Pirmdien, 13.aprīlī, Rīgas Juridiskajā augstskolā atklāta Padziļinātā programma tiesībās un ekonomikā Eiropas Savienības (ES) kaimiņattiecību politikas valstīm, Centrālāzijai un Kosovai. Programma tiek īstenota jau otro reizi attīstības sadarbības politikas ietvaros. Tās mērķis ir Latvijas pieredzes un zināšanu tālāka nodošana, paaugstinot dalībvalstu publiskās administrācijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvju kapacitāti, bet ilgtermiņā – kaimiņreģiona valstu attiecību stiprināšana ar Latviju un Eiropas Savienību ekonomisko interešu un drošības politikas jautājumos.

Programmu uzsākuši 16 valsts pārvaldes un nevalstisko organizāciju pārstāvji no 13 valstīm – Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Ēģiptes, Gruzijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Moldovas, Tadžikistānas, Turkmenistānas, Ukrainas, Uzbekistānas, kā arī no Kosovas. Kopumā studijām padziļinātajā programmā tika saņemti 350 kvalificēti pieteikumi, apliecinot programmas aktualitāti un pieprasījumu noteiktajās mērķa valstīs. Programma piedāvās mācības par Eiropas Savienības un starptautiskās ekonomikas, politikas un juridiskajiem jautājumiem, lai atbalstītu noteiktā reģiona valstu centienus tuvināties ar Eiropas Savienību. Programma ilgs trīs mēnešus, un noslēgsies 3.jūlijā.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, uzrunājot programmas dalībniekus, norādīja, ka iepriekšējā gada programmas veiksmīgie rezultāti tikai apliecina nepieciešamību turpināt jauno līderu izglītošanu Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīs. A.Pildegovičs atgādināja, ka Latvija pati salīdzinoši nesen bija attīstības posmā, kad citas valstis ar savām zināšanām un ekspertīzi sniedza atbalstu Latvijas profesionāļu izaugsmei, un pauda gandarījumu, ka Latvija tagad var aktīvi atbalstīt reformu procesus citās valstīs.

Programmas 2014.gada dalībniece Salome Ugrekhelidze (Salome Ugrekhelidze) šobrīd uzsākusi juridiskā padomnieka darbu Gruzijas no jauna izveidotajā Tieslietu ministrijas ES Tiesību departamentā. Viņa atzīst, ka dalība padziļinātajā programmā bijis nozīmīgs atspēriena punkts, lai iegūtu šo darbu, kā arī nodrošina specifiskās zināšanas par ES, lai veiksmīgi strādātu jaunajā amatā. „Es esmu pateicīga par iespēju apgūt zināšanas padziļinātajā programmā. Ieguvumi ir kļuvuši par manu veiksmes faktoru!”

Programmas direktors Pīters Gjortlers (Peter Gjortler) atzīst, ka lielā atsaucība no dalībniekiem, un ieguldījums no partneriem, apliecina šīs programmas aktualitāti. „Iesaistīto dalībvalstu publiskās pārvaldes, ārlietu dienestu un nevalstisko organizāciju pārstāvju intensīvās mācības augsti kvalificētu pasniedzēju vadībā, praktiskie semināri, pieredzes apmaiņas vizītes Latvijas valsts institūcijās un mācību braucieni uz Briseli un Luksemburgu dos papildus zināšanas un motivāciju programmas dalībnieku tālākajam darbam, atgriežoties savās valstīs.”

Programma tiek īstenota sadarbībā ar Ārlietu ministriju un tiek finansēta no Latvijas valsts budžeta attīstības sadarbības politikas īstenošanai. Papildus finansiālo ieguldījumi sniegusi Luksemburgas valdība, kā arī ASV valdības programma USAID. Mācību programmas īstenošanā piedalās mācībspēki no Latvijas Ārpolitikas institūta, Eiropas Publiskās administrācijas institūta (European Institute for Public Administration), Latvijas Universitātes un Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā.

Jautājumus par programmu varat uzdot programmas koordinatorei Anetei Jurcikai e-pastā advanced@rgsl.edu.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties