3. Jūnijs 2015 10:07
Jaunumi
Izsludina pieteikšanos Konsultāciju dienai 10.jūnijā Uzņēmumu reģistra nodaļās

Lai veicinātu uzņēmēju aktivitāti, nodrošinot Komerclikumā noteikto prasību par dalībnieku reģistra pirmā nodalījuma iesniegšanu un pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro izpildi, Uzņēmumu reģistrs organizē Konsultāciju dienas Rīgā un reģionos. 10.jūnijā notiks trešā Konsultāciju diena visās Uzņēmumu reģistra reģionālajās nodaļās.

Konsultācijas uzņēmējiem Rīgā, Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Saldū, Valmierā un Ventspilī

„Uzņēmumu reģistra mērķis ir atbalstīt uzņēmējus Komerclikuma prasību izpildē, un Konsultāciju diena ir iespēja saņemt klātienē eksperta atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem, lai uzņēmuma dokumenti tiktu sagatavoti atbilstoši likuma prasībām. Tāpēc aicinām uzņēmējus būt aktīviem un izmantot visas piedāvātās atbalsta iespējas,” norāda Guna Paidere, Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre.

Konsultāciju dienas Rīgā un reģionos ir vēl viena iespēja uzņēmējiem saņemt atbildes uz sev neskaidrajiem jautājumiem par dalībnieku reģistra pirmā nodalījuma iesniegšanu un pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro, lai visi dokumenti atbilstu normatīvo aktu prasībām. 10.jūnijā visās Uzņēmumu reģistra reģionālajās nodaļās notiks trešā Konsultāciju diena, kas vienlaikus arī noslēgs Konsultāciju dienu ciklu. Informāciju, kā pieteikties konsultācijām konkrētā nodaļā, aicinām skatīt interneta vietnē www.sakartopapirus.ur.gov.lv sadaļā „Tavs palīgs”. Atgādinām, ka 2015.gada 30.jūnijs ir datums, līdz kuram divu un vairāku īpašnieku SIA jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā dalībnieku reģistra nodalījums

Jaunie Komerclikuma grozījuma paredz atvieglojumus, tomēr neatceļ prasību izpildi

Komerclikuma grozījumi no 2013.gada 1.jūlija jeb, tā dēvētie, antireiderisma grozījumi ieviesa būtiskas izmaiņas arī dalībnieku reģistrā, paredzot, ka turpmāk visām SIA Uzņēmumu reģistrā būs jāiesniedz dalībnieku reģistra nodalījums, turklāt pirmajam dalībnieku reģistra nodalījumam jābūt iesniegtam līdz 2015.gada 30.jūnijam. Savukārt Komerclikuma grozījumi no 2014.gada 1.janvāra, kad Latvija kļuva par eirozonas dalībvalsti, nosaka, ka visas reģistrā ierakstītās summas latos ir jāaizstāj ar summām eiro, un SIA un AS līdz 2016.gada 30.jūnijam jāveic pamatkapitāla pārreģistrācija eiro.

Tā kā uzņēmēju aktivitāte Komerclikuma prasību izpildē līdz šī gada sākumam tika vērtēta kā zema, Uzņēmumu reģistrs un Tieslietu ministrija, domājot par uzņēmēju interesēm, izstrādāja Komerclikuma grozījumus, kas paredz atvieglot pamatkapitāla pārreģistrācijas procesu un dalībnieku reģistra pirmā nodalījuma iesniegšanu. Ņemot vērā šo iniciatīvu, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izstrādāja alternatīvu grozījumu projektu, kas 21.maijā tika apstiprināts arī Saeimā. Būtiski atzīmēt, ka jaunie Komerclikuma grozījumi paredz atvieglojumus, bet tie neatceļ līdzšinējās prasības – dokumenti būs jāiesniedz visām kapitālsabiedrībām.

  • Līdz 2015.gada 30.jūnijam pirmais dalībnieku reģistra nodalījums Uzņēmumu reģistrā jāiesniedz visām divu un vairāku dalībnieku SIA, kas reģistrētas līdz 2013.gada 30.jūnijam. Šis termiņš nav saistošs SIA, kurās ir viens dalībnieks – šīs kapitālsabiedrības dalībnieku reģistra nodalījumu iesniedz vienlaikus ar citām izmaiņām, kas skar daļu pāreju vai izmaiņas pamatkapitālā.
  • Līdz 2016.gada 30.jūnijam SIA un AS jāveic pamatkapitāla pārreģistrācija uz eiro – šī prasība paliek saistoša visiem uzņēmumiem. Ja līdz noteiktajam termiņam pamatkapitāla pārreģistrācija uz eiro netiks veikta, Uzņēmumu reģistrs, nepieņemot atsevišķu lēmumu, pārrēķinās komercreģistrā ierakstīto pamatkapitālu uz eiro, tomēr tas nenozīmē, ka uzņēmums tiek atbrīvots no prasību izpildes. Ja kapitālsabiedrības neiesniegs pieteikumu denominācijas veikšanai līdz 2016.gada 30.jūnijam, tām būs pienākums, piesakot komercreģistra iestādei jebkuras izmaiņas komercreģistra ierakstos vai dokumentu reģistrāciju (pievienošanu reģistrācijas lietai), vienlaikus veikt arī denomināciju. Jānorāda, ka pēc 2016.gada 30.jūnija denomināciju vairs nevarēs veikt, izmantojot Komerclikumā noteiktos atvieglojumus (lēmuma pieņemšana ar vienkāršu balsu vairākumu, atbrīvojums no valsts nodevas un maksas par publikāciju oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”, atbrīvojums no parakstu notariālas apliecināšanas pienākuma).

Informatīvā kampaņa „Uzņēmēj, sakārto papīrus!” kā atbalsts pārējiem uzņēmējiem

Lai gan grozījumi Komerclikumā atvieglos prasību izpildi aptuveni 80% uzņēmumu, ir jādomā par atbalstu tiem, kuriem šie grozījumi nav saistoši – norāda Uzņēmumu reģistra pārstāvji. Tieši tāpēc tika uzsākta informatīvā kampaņa „Uzņēmēj, sakārto papīrus!”, kuras mērķis ir ne tikai informēt uzņēmējus par aktuālajām prasībām, bet arī veidot izpratni par to nepieciešamību un sniegt atbalstu dokumentācijas sagatavošanā. Informāciju par kampaņas aktivitātēm aicināms skatīt www.sakartopapirus.ur.gov.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties