15. Jūlijs 2015 11:59
Jaunumi
Advokāte: Abiem vīriešiem noteiktais sods lietā par netiklām darbībām pret mazgadīgo ir adekvāts arī tā laika likumdošanai

Liepājas tiesas piespriestais sods abiem apsūdzētajiem vīriešiem lietā par netiklo darbību izdarīšanu ar mazgadīgo ir adekvāts noziedzīgajam nodarījumam un tā laika likumdošanai, uzskata apsūdzēto vīriešu aizstāve, zvērināta advokāte Linda Elsberģe.

Sarunā ar aģentūru LETA advokāte paskaidroja, ka, pēc viņas domām, sods - piespiedu darbs - ir adekvāts. Viņa atgādināja, ka tajā laikā, kad bija veikts noziedzīgais nodarījums, Krimināllikuma redakcija un konkrētais pants bijis maigāks. "Protams, ir smags šis nodarījums, bet tas nebija tāds, tas neizraisīja tādas sekas, lai šiem vīriešiem piespriestu cietumsodu," pauda Elsberģe.

Advokāte arī norādīja, ka apsūdzētie vīrieši savu nodarījumu nožēloja, kā arī atzina savu vainu, tāpat tika ņemts vērā apsvērums, ka viņi agrāk nebija sodīti un bija labi un pozitīvi raksturoti. "Es uzskatu, ka šajā gadījumā nebija nepieciešama reāla brīvības atņemšana," secināja vīriešu aizstāve. Tāpat viņa uzsvēra, ka nav taisnība, ka netiklās darbības ar mazo meiteni tika veiktas piecu gadu garumā - Elsberģe izskaidroja, ka tas bija laika posms, kurā meitenīte dzīvoja konkrētajā dzīvesvietā, bet faktiski tie bija pāris gadījumi, jo bijis grūti fiksēt konkrētus datumus. Advokāte arī piebilda, ka arī pratināšanā meitene bija norādījusi, ka tās bijušas pāris reizes.

Vīriešu aizstāve arī izteicās, ka šis noteikti nav tas gadījums, kad līdzīgas rīcības no abu vīriešu puses atkārtotos, gan norādot, ka iemeslus darbībām viņa ar klientiem neanalizēja, jo nav psiholoģe. Tāpat Elsberģe sacīja, ka spriedums "noteikti netiks pārsūdzēts", jo arī no klientu puses nebija nekādas vēlēšanās šo sodu pārsūdzēt un advokāte neuzskata to par pārāk bargu.

Kā ziņots, Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu, vēstīja laikraksts "Kurzemes Vārds". Noziedzīgās darbības norisinājušās ilgstošā laika periodā - no 2009.gada līdz 2014.gada 27.februārim. Kad nekrietnās izdarības pret bērnu sākās, meitenītei bija tikai pieci gadi, turklāt 48 gadus vecais Jevgēņijs bija tuvs viņas radinieks, vēsta laikraksts. Ar līdzīgām darbībām nodarbojies arī šī vīrieša 22 gadus vecais dēls. Viņš mazo meitenīti izmantojis laika posmā no 2011.gada līdz 2012.gadam.

Lai gan sākotnēji abi apsūdzētie savu vainu noliedza, tiesas sēdē abi pret sevi izvirzīto apsūdzību atzina, un līdz ar to lietu skatīja bez pierādījumu pārbaudes, raksta "Kurzemes Vārds". Jevgēņijs un Oļegs abi esot liepājnieki, kas iepriekš nav krimināli sodīti un no policijas raksturoti samērā pozitīvi.

Tiesa tēvu sodījusi ar piespiedu darbu uz 240 stundām un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet dēlu - ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību. Abiem solidāri jāatmaksā valstij cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro, kā arī katram jāatmaksā valstij ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi - 201,97 eiro katram. Sodu iespējams pārsūdzēt Kurzemes apgabaltiesā.

Cietušās meitenītes advokāte Sandra Sprūde atzinusi, lai gan situācija neesot vienkārša, viņa spriedumu pārsūdzēšot. Advokāte pauda, ka viņa lūdza piespriest vīriešiem nosacītu brīvības atņemšanu un probācijas uzraudzību, viņiem būtu jāsadarbojas ar probācijas dienestu, kas strādā ar šādiem noziedzniekiem, ar viņiem strādātu psihologs, lai viņu nodarījumi neatkārtotos, un, ja viņi nepiedalītos šajās programmās, viņiem piemērotu reālu brīvības atņemšanu. Advokāte uzsvēra, ka izvarošana nav notikusi, bija konstatētas netiklas darbības.

LETA jau ziņoja, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors ir uzdevis Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram pārbaudīt Liepājas tiesas sprieduma likumību un izvērtēt Liepājas prokuratūras prokurores rīcību lietā. Tāpat situāciju pēc pilna sprieduma saņemšanas vērtēs arī Tieslietu ministrija.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties