15. Jūlijs 2015 12:04
Jaunumi
Straujuma: SAB būs precīzāk jāskaidro atteikums piešķirt pielaidi valsts noslēpumam

Satversmes aizsardzības birojam (SAB) būs precīzāk jāskaidro atteikums piešķirt pielaidi valsts noslēpumam, pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Vakar valdības sēdes slēgtajā daļā tika uzklausīts SAB direktora Jāņa Maizīša ziņojums par valsts noslēpuma aizsardzības tiesisko regulējumu. Tā kā ziņojums ir slepens, tā detaļas netiek izpaustas, taču Straujuma pēc sēdes medijiem atzina, ka SAB plāno precīzāk paskaidrot personai, kāpēc tai atteikta pielaide valsts noslēpumam, kā arī tiks noteikti termiņi, kādos tiek izvērtēta pielaides valsts noslēpumam piešķiršana.

"Tikšanās laikā ar SAB cilvēks tiks informēts par to, kāpēc viņam atteikta pielaide valsts noslēpumam, izņemot gadījumus, kad tiks saņemta specifiska informācija no īpašiem informācijas avotiem, ko SAB nevēlēsies atklāt," piebilda premjerministre.

Straujuma uzsvēra, ka pielaides valsts noslēpumam piešķiršanas kārtība ir jāmaina, lai risinātu situāciju, kad, piemēram, Valsts prezidents nominē jaunu Ministru prezidentu, kuram pašam vēl nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam, tāpēc jaunais premjers nevar izvērtēt, vai viņa nominētajiem ministriem būs pielaide valsts noslēpumam. "Tas tāpēc, lai nebūtu situācijas, kad ministrs tiek apstiprināts amatā, bet izrādās, ka viņam nevar piešķirt piekļuvi valsts noslēpumam," sacīja Straujuma.

Minētos jautājumus valdība deleģējusi risināt Tieslietu ministrijai un SAB.

Jau ziņots, ka jautājums par valsts noslēpuma pielaides izsniegšanas kārtības uzlabošanu aktualizējās pēc tam, kad pagājušajā gadā atklājās, ka ģenerālprokurors nav mainījis SAB lēmumu par atteikumu tieslietu ministrei Baibai Brokai piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Broka pēc ģenerālprokurora lēmuma demisionēja.

Vēlāk kļuva zināms, ka SAB atteicis piešķirt augstākās kategorijas pielaidi arī Brokas partijas biedram un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties