17. Jūlijs 2015 11:21
Jaunumi
Tiesībsargs aicina izvērtēt nepieciešamību veikt grozījumus Krimināllikumā
3
Juris Jansons aicina izvērtēt nepieciešamību veikt grozījumus KL.
Foto: Boriss Koļesņikovs

Šī gada 16.jūlijā tiesībsargs Juris Jansons nosūtījis vēstuli Saeimas Juridiskajai komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kā arī Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei, ar lūgumu izvērtēt nepieciešamību veikt grozījumus Krimināllikumā, nosakot, ka personai, kas izdarījusi dzimumnoziegumu pret nepilngadīgu personu, neiestājas kriminālatbildības noilgums, kā arī papildus paredzot atbildību par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo, nosakot bērna vecumu kā kvalificējošu pazīmi.

Pašreizējais Krimināllikuma 162.pants paredz atbildību par tādas personas pavešanu netiklībā, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu. Lielāka atbildība iestājas, ja nodarījuma rezultātā cietušajam ir iestājušās smagas sekas. Taču var būt situācijas, ka mazam bērnam nozieguma seku ietekmi nākotnē ir neiespējami noteikt, tādēļ kā papildus kvalificējošo pazīmi Tiesībsargs iesaka noteikt arī bērna vecumu. Proti, ja pavešana netiklībā ir notikusi pret mazgadīgo.

Tāpat, pašreizējais normatīvais regulējums atsevišķos dzimumnoziegumu gadījumos paredz noilgumu, kas ir pat īsāks par 5 gadiem. Pašreiz saskaņā ar Krimināllikumu noilgumu nosaka atkarībā no nozieguma smaguma pakāpes - no 2 līdz 20 gadiem. Tiesībsargs uzskata, ka dzimumnozieguma gadījumos pret bērnu, it īpaši pret mazgadīgu bērnu, nedrīkst noteikt nozieguma noilgumu.

Saskaņā ar Valsts policijas publicēto pārskatu par nepilngadīgo noziedzību, noziedzīgos nodarījumos cietušiem bērniem un noziedzības novēršanas problēmām, 2014.gadā noziedzīgos nodarījumos kopā cietuši 554 bērni, kas ir par 73 gadījumiem vairāk, salīdzinot ar 2013.gadu. No tiem 252 vecumā no 14 līdz 18 gadiem, 128 vecumā no 11 līdz 14 gadiem (par 27 gadījumiem vairāk, salīdzinot ar 2013.gadu), 135 vecumā no 7 līdz 11 gadiem (par 54 gadījumiem vairāk, salīdzinot ar 2013.gadu) un 63 vecumā no 0 līdz 7 gadiem. Kopā mazgadīgo cietušo personu skaits ir 326, kas ir par 57 personām vairāk, salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu. No VP pārskata izriet, ka 2014.gadā būtiski pieaudzis arī dzimumnoziegumos cietušo bērnu skaits.

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
21. Jūlijs 2015 / 13:59
0
ATBILDĒT
Vispār tas tā stipri interesanti - tiesībsargs mums ir bargu sodu un ilgu termiņu piekritējs un bīdītājs.
ance
20. Jūlijs 2015 / 21:38
0
ATBILDĒT
Tiesībsargājošām instancēm ir jāizstrādā aizsardzības pasākumi, lai sabiedrība netiktu degradēta caur internetu, kur jebkuram bērnam vai personai ar novirzēm delfos, apollo, tvnet ir pieejamas nepiedienīgas bildes, vērstas uz atkailināšanos. Diemžēl masu medijos patreiz notiekošais, kur katru dienu ir kas nepiedienīgs, jaunāko paaudzi ietekmē, ka atkailināšanās un morāli tikumisko normu neievērošana ir moderni un pareizi. Savukārt "sliktie onkuļi-tantes" var berzēt rokas, jo nav vairs robežu - tagad ir pieņemts pat publiski lepoties ar pastāvīgu un nepārtrauktu uzbudinājumu un ekshibicionismu. Padomājiet lūdzu par bērnu drošību un vispārējo sabiedrības attīstības līmeni.
Dzēsts lietotājs > ance
21. Jūlijs 2015 / 14:05
0
ATBILDĒT
Nu ja kādam ir "patstāvīgs un nepārtraukts uzbudinājums" tad tur tiešām jālepojas. Kā daži šādu fenomenu apzīmē - "riktīgs tēviņš ar ērgli h**ā!"
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties