22. Jūlijs 2015 15:02
Jaunumi
TM tuvākajā laikā organizēs darba grupu iespējamiem priekšlikumiem dzimumnoziegumu regulējumam

Tieslietu ministrija (TM) tuvākajā laikā plāno organizēt starpresoru darba grupu, lai diskutētu par iespējamiem priekšlikumiem krimināltiesiskā regulējuma pilnveidei dzimumnoziegumu gadījumos, tostarp jautājumos par noilgumu, piespiedu darbu, probācijas uzraudzību un noziedzīgu nodarījumu kvalifikāciju.

Ministrijā arī norāda, ka 15.jūlijā tika saņemta Valsts prezidenta kancelejas vēstule, kurā tieslietu ministrs tika aicināts rast iespēju likumā "Par tiesu varu" noteiktajā kārtībā pieprasīt Liepājas tiesas paskaidrojumus par rezonansi radījušo spriedumu diviem vīriešiem par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgu meiteni un noskaidrot, vai nav noticis tīšs likuma pārkāpums lietas izskatīšanā. TM atgādina, ka tiesai ir nosūtīts lūgums iepazīties ar minēto spriedumu un pēc pieprasītās informācijas saņemšanas un visu materiālu juridiskas novērtēšanas tieslietu ministrs rīkosies atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei, par to tiks informēta arī Valsts prezidenta kanceleja.

TM atgādina, ka saistībā ar Tiesu varas un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku cilvēkresursu kapacitātes stiprināšanas un kompetenču attīstīšanas plānu 2015.-2020.gadam ir plānotas dažādas apmācības, lai veicinātu vienotu izpratni un praksi tiesnešu, prokuroru un citu tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku vidū.

Tāpat, tā kā ministrija ir atbildīga par sodu politiku, tuvākajā laikā plānots organizēt starpresoru darba grupu, lai diskutētu par iespējamiem priekšlikumiem krimināltiesiskā regulējuma pilnveidei dzimumnoziegumu gadījumos, tostarp jautājumos par noilgumu, piespiedu darbu, probācijas uzraudzību un noziedzīgu nodarījumu kvalifikāciju. Vienlaikus tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs ir vērsies pie tiesu priekšsēdētājiem ar aicinājumu, organizējot lietu sadali, ņemt vērā, vai tiesnesis ir apmācīts par bērnu tiesību aizsardzības jautājumiem, lai nodrošinātu pēc iespējas kvalitatīvāku iztiesāšanas procesu lietās, kas saistītas ar bērnu interešu un tiesību aizsardzību.

Ministrijā norāda, ka valdībā šogad apstiprinātais tiesu varas un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku cilvēkresursu kapacitātes stiprināšanas un kompetenču attīstīšanas plāns paredz pilnveidot apmācību saturu, programmas un apmācību institucionālo modeli, izstrādājot e-apmācību modeli, individualizējot prasmju un zināšanu novērtējumu, radot mācību programmu individualizācijas līmeni, ieviešot starpdisciplināru pieeju apmācību programmu plānošanā un īstenošanā starp tiesu varu un tiesībaizsardzības iestādēm. Tāpat tas paredz izstrādāt ilglaicīgu un stabilu mācību stratēģiju un nodrošināt secīgu, nepārtrauktu mācību procesu, tādējādi veicinot tiesnešu un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku kompetences celšanu.

Plānā iekļauts arī punkts par judikatūras un vienotas tiesas prakses piemēru apkopošanu un publicēšanu, lai nodrošinātu vienveidīgu tiesu praksi, kā arī plānots nodrošināt tiesnešu pieredzes apmaiņas vizītes, apgūstot citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tiesnešu prasmes un veicinot vienotu ES tiesību izpratnes veidošanos.

Šiem mērķiem gan ir vajadzīgs liels finansējums - plānā tiek norādīts, ka tiesu varas un tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekiem nepieciešamo zināšanu, prasmju un iemaņu nodrošināšanai, izveidojot pastāvīgas uz vajadzībām bāzētas apmācību programmas, veicot pētījumus, izdodot rokasgrāmatas, dodoties apmaiņas braucienos, būtu nepieciešami 5 879 808 eiro. Puse no finansējuma būtu Eiropas Sociālā fonda līdzekļi.

Kā ziņots, vakar, 21.jūlijā, notika Saeimas Juridiskās komisijas sēde, kurā tika diskutēts par Krimināllikuma regulējumu attiecībā uz seksuālo vardarbību pret bērniem, kā arī likuma piemērošanas praksi un sodu politiku. Sēde tika sasaukta arī tāpēc, ka pilnais spriedums lietā par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgu meiteni Kurzemē pieejams kopš 20.jūlija.

Kā ziņots, Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu. Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam.

TM pēc pilna sprieduma pieejamības un pieprasīšanas solīja pārbaudīt šo situāciju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties