8. Septembris 2015 12:48
Jaunumi
Klajā laists 20.gadsimta svarīgāko tiesību avotu krājums ar komentāriem konstitucionālajās tiesībās

VAS "Tiesu namu aģentūra" septembra sākumā klajā laidusi Latvijas Universitātes mācībspēku sagatavotu tiesību avotu krājumu ar komentāriem, kurā apkopoti 20.gadsimta svarīgākie Latvijas valsts tiesību avoti par Latvijas valsts dibināšanas, neatkarības zaudēšanas un tās atjaunošanas tiesiskajiem aspektiem. Līdz šim vienuviet nebija pieejami arī nozīmīgāko īpašumu nacionalizāciju un denacionalizāciju regulējošie normatīvo akti. Šāds krājums tiek izdots pirmo reizi.

Grāmata izstrādāta Latvijas Zinātnes padomes fundamentālo un lietišķo (pētnieciskās sadarbības) pētījuma projekta "Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas pieredze, mācības un starptautiskā nozīme (vēsturiskie, politiskie un tiesiskie aspekti)" apakšprojekta "Nepārtrauktības doktrīnas īstenošanās Latvijas neatkarības atgūšanā" ietvarā.

Grāmatas autori ir LU Juridiskās fakultātes profesors Jānis Lazdiņš (arī zinātniskās grupas vadītājs), asociētais profesors Arturs Kučs, docents Jānis Pleps un lektors, Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš.

Atlasītie tiesību avoti apkopoti 8 nodaļās. Katras nodaļas (un apakšnodaļas) sākumā ir dots neliels komentārs par attiecīgo tēmu.

Grāmatā iekļautie tiesību aktu teksti ir doti to sākotnējās, vēsturiskajās redakcijās. Pēc autoru ieskata būtiskākie tiesību akta grozījumi un papildinājumi ievietoti aiz attiecīgā tiesību akta vai norādīti vērēs redaktora piezīmēs.

Kā grāmatas priekšvārdā norāda zinātniskās grupas vadītājs, profesors Jānis Lazdiņš: "Frīdriha Kārļa fon Savinji bieži lietotais sauklis – "atpakaļ pie avotiem" (zurück zu den Quellen) – joprojām nav zaudējis savu aktualitāti. Tas nozīmē, ka ne tikai zinātnisks darbs, bet arī profesionālā darbība nav iedomājama bez pamatavotu izpētes. Diemžēl līdz šim nebija izdots neviens tiesību avotu krājums, kurā apkopoti Latvijas valsts tiesību avoti 20.gadsimtā un kas no jurista redzesloka ļautu sistēmiski izprast Latvijas valsts dibināšanas, neatkarības zaudēšanas un tās atjaunošanas tiesiskos aspektus. Tas pats daudzējādā ziņā attiecās arī uz ar tiesu varu saistītu avotu publicēšanu."

Autori un izdevējs izsaka cerību, ka grāmata "Latvijas valsts tiesību avoti. Valsts dibināšana – neatkarības atjaunošana" sekmēs tiesiskās apziņas pilnveidošanos un stiprinās tiesiskas valsts pamatus Latvijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties