17. Novembris 2015 14:25
Studenta Vārds
Pasniegtas LU mecenātu stipendijas Juridiskās fakultātes studentiem

2015./2016.akadēmiskajā gadā Latvijas Universitātes (LU) mecenātu stipendijas piešķirtas 110 studentiem. Juridiskās fakultātes studenti saņēmuši ZAB „Sorainen”, ZAB "Eversheds Bitāns" un zvērināta advokāta Māra Vainovska, Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas un Latvijas Zvērinātu notāru padomes stipendijas, kā arī stipendiju “Ceļamaize”, Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendiju un jaunizveidoto Vairas Vīķes-Freibergas stipendiju izciliem vidusskolu absolventiem.

ZAB „Sorainen” stipendijas mērķis ir studiju laikā atbalstīt LU Juridiskās fakultātes studentus un rosināt viņu interesi par pētniecisko darbu šādās jomās: LR tiesu sistēmas vai procesa efektivizēšana, starptautiskais civilprocess ar trešo valstu elementu, intelektuālā īpašuma tiesības digitālā vidē un starptautisko privāttiesību problēmjautājumi. Stipendija piešķiršanas piektajā gadā to 3000 EUR apmērā ieguvusi LU Juridiskās fakultātes maģistrantūras studente Eva Vīksna.

Eva par sevi stāsta: „Jurisprudences studijas paver pārsteidzoši daudz iespēju, ko jāprot tikai izmantot – izvēlēties un vērtīgi ieguldīt savu laiku. Pirmais pakāpiens manā pētnieka karjerā bija piedalīšanās un labie rezultāti žurnāla „Jurista Vārds” pētniecisko darbu konkursā, kā rezultātā tapa arī publikācija, kas pamudināja neapstāties pie studijām, bet attīstīt sevi arī ārpus tām. Vēlāk piedalījos starptautiskā tiesu izspēlē cilvēktiesībās, tad Eiropas Savienības tiesībās, bet šobrīd esmu daļa no LU komandas Monroe E. Price tiesas procesa izspēlē mediju tiesībās. Tā vien šķiet, ja izmanto dotās iespējas, tad tās pašas mani arī vieglāk „atrod” – jau izdevies pabūt vairākās vasaras skolās, konferencēs un piedalīties pētījumos. Plānoju neapstāties un turpināt iesākto.

Ceļš uz sasniegumiem nav viegls, bet bez atbalsta tas būtu gandrīz neiespējams, tāpēc vēlos izteikt pateicību fakultātes pasniedzējiem, kas mudinājuši iesaistīties pētniecībā, tiesu izspēlēs un dažādos projektos un atbalstījuši entuziasmu un zinātkāri – J.Plepam, A.Kučam, J.Neimanim, K.Dupatei, A.Kārkliņai un daudziem citiem. Paldies jāsaka arī dižmecenātam K.Morbergam, kura atbalsts bija neatsverams iepriekšējā mācību gada laikā.

Sirsnīgi pateicos Zvērinātu advokātu birojam „Sorainen” par piešķirto iespēju turpināt īstenot akadēmiskās ieceres un tiekties pēc jaunām virsotnēm!”

Šogad izveidotās ZAB "Eversheds Bitāns" un zvērināta advokāta Māra Vainovska stipendijas „Mūsdienu izaicinājumi tiesību piemērošanas teorijai un praksei Latvijā” mērķis ir veicināt pētniecību par kvalitatīvas tiesību piemērošanas metodēm mūsdienās. Tiek sagaidīts, ka veiktā pētījuma rezultātus atspoguļos publikācijā Latvijas vai starptautiskā mērogā atzītā izdevumā, kā arī prezentēs starptautiskā zinātniskā konferencē. Stipendijas laureāte ir LU JF Tiesību zinātnes profesionālā maģistra studiju programmas studente Dārta Freimane. Viņai piešķirta stipendija 3000 EUR apmērā, bet viņas mentoram, lektoram E.Danovskim - 1000 EUR apmērā.

Dārta stāsta: "Studijas Juridiskajā fakultātē uzsāku neplānoti, biju iecerējusi studēt citur. Pirmajos studiju mēnešos sapratu, ka ne vienmēr tas, ko ļoti vēlies, ir labākais un interesantākais dzīvē.

Esmu darbojusies studentu pašpārvaldē un ar panākumiem piedalījusies tiesas procesu izspēlēs. Šobrīd paralēli studijām strādāju par tiesneses palīdzi, tādējādi arī praksē pilnveidojot savas zināšanas administratīvajās tiesībās. Jau kādu laiku man ir skaidrs, ka vēlos specializēties administratīvo tiesību nozarē, kurā arī rakstu maģistra darbu. Stipendija ir neatsverams atbalsts literatūras iegādei, kas nepieciešama darba izstrādei, tādējādi esmu ļoti pateicīga saviem mecenātiem - ZAB Eversheds Bitāns un Mārim Vainovskim - par izdarīto izvēli."

Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas stipendijas mērķis ir atbalstīt Juridiskās fakultātes studentus un rosināt viņu interesi par maksātnespējas procesu un pētniecisko darbu. Stipendija tiek piešķirta otro reizi un šogad atbalstu stipendiju 2135 EUR apmērā saņems LU JF doktorantūras students Andris Strazds.

Andris par sevi stāsta: „Studijas LU Juridiskajā fakultātē, tās pasniedzēji un labākie studenti mani ir iedvesmojuši tiekties pēc izcilības un panākumiem akadēmiskajā un profesionālajā vidē. Augstskolas funkcija nav un nevar būt "ielikt studentam zināšanas mutē ar karoti" – zinātkārei un iniciatīvai izprast tiesību zinātni visā tās sarežģītībā un daudzslāņainībā ir jānāk no paša studenta.

Kā students vairākas reizes izmantoju iespēju piedalīties ELSA Latvia rīkotajās tiesas procesu izspēlēs, kurās kopā ar komandas biedriem esam plūkuši uzvaras laurus. Tāpat piedalījos Willem C.Vis starptautiskā šķīrējtiesas procesa izspēlē, kas palīdzēja uzlabot angļu valodas zināšanas, iegūt starptautisku pieredzi un apzināties savas spējas uz citu valstu labāko universitāšu studentu fona. Izspēlēs iegūtā pieredze un zināšanas joprojām nereti noder arī profesionālajā karjerā, strādājot advokātu birojā. Tāpēc studentiem, kuri plāno savu profesionālo karjeru saistīt ar advokatūru, iesaku savas iemaņas sākt slīpēt tieši tiesas procesu izspēlēs, kas paplašina redzesloku, ļauj izcīnīt cīņu ar sevi un savām bailēm, izkopt tiesu runu, turklāt nereti arī palīdz atrast darbu vai iegūt prakses vietu kādā no advokātu birojiem, kā arī iegūt domubiedrus un iepazīties ar nozares profesionāļiem neformālā gaisotnē.

Administratoru asociācijas stipendijai nolēmu pieteikties, jo mana izvēlētā promocijas darba tēma sevī ietver kreditoriem par ļaunu noslēgtu darījumu apstrīdēšanas tiesisko aspektu analīzi Maksātnespējas likuma kontekstā. Neskatoties uz to, ka kreditoriem par ļaunu noslēgtu darījumu apstrīdēšana ir nozīmīga maksātnespējas administratoru profesionālās darbības ikdienas sastāvdaļa, Latvijā trūkst teorētiskās bāzes un pētījumu par šo priekšmetu. Izstrādājot savu promocijas darbu, vēlos veicināt izpratni par minēto tiesību institūtu, kas ļautu atvieglot tiesas, Administratoru asociācijas biedru un citu praktiķu ikdienas darbu.

Mecenāta atbalsts un uzticēšanās ir laba motivācija censties darīt vēl vairāk. Pateicos Administratoru asociācijai par piešķirto stipendiju, tā man ir liels gods un arī vienlaikus atbildība. Esmu pateicīgs asociētajam profesoram J.Kārkliņam, docentei I.Kačevskai un citiem pasniedzējiem, kuri devuši iedvesmu, zināšanas un snieguši man atbalstu studiju gaitās.”

Latvijas Zvērinātu notāru padomes stipendijas mērķis ir studiju laikā atbalstīt LU Juridiskās fakultātes studentus, rosinot viņu interesi par pētniecisko darbu par šādiem tematiem: notariālais akts kā izpildu dokuments, valsts noteiktais tiesiskās drošības līmenis civiltiesiskajos darījumos, obligātā notariālā forma nekustamā īpašuma darījumos, nākotnes pilnvarojuma nozīme personas tiesību aizsardzībā un valsts reģistru publiskā ticamība. Stipendiju 3000 EUR apmērā šogad ievugusi LU JF maģistrantūras studente Agneta Rumpa.

Agneta par sevi stāsta: "Ikviens veiksmes stāsts daļēji tiešām sakņojas veiksmē – jāatzīst, arī man dotā iespēja nokļūt Latvijas Universitātes mecenātu stipendiātu vidū. Viss sākās 2.kursā, kad kursa biedrenes man piedāvāja piedalīties starptautiskā tiesu izspēlē cilvēktiesību jomā. Uzdrīkstējāmies pateikt "jā" iespējai un mums izdevās. Šis panākums arī sekmēja manu uzdrošināšanos pagājušā gadā piedalīties Philip C.Jessup starptautiskajā tiesas procesa izspēlē, kas ir prestižākās topošo juristu sacensības pasaulē. Tomēr stāstam ir arī otra, mazāk redzamā puse – bez veiksmes vajadzīga spēja iesākto novest līdz galam, nepadodoties ārējiem apstākļiem un nezaudējot ticību sev. Šobrīd turpinu apgūt jurista profesiju gan akadēmiski, gan arī praktiski - strādāju zvērinātu advokātu birojā "Kļaviņš Ellex". Nākotnē arī pati plānoju kļūt par zvērinātu advokāti. Lai gan ikviena jurista augstākais uzdevums ir kalpot taisnīgumam, manā ieskatā tieši advokāts ir cilvēkam tuvākais posms ceļā uz šī mērķa sasniegšanu.

Stipendijas finansiālais atbalsts man ļoti noderēs akadēmiskajā un profesionālajā izaugsmē: plānoju stipendiju izmantot juridiskās literatūras iegādei, kā arī piedalīties zinātniskās konferencēs un atbalstīt savu komandu starptautiskā tiesas procesa izspēlē mediju tiesībās, kurā šogad piedalos. Ar stipendijas palīdzību es varēšu labāk izpildīt savu uzdevuma pusi - izstrādāt pētījumu par nākotnes pilnvarojuma nozīmi personas tiesību aizsardzībā. Vēlos pateikt vairākus lielus paldies: Latvijas Zvērinātu notāru padomei par izrādīto uzticēšanos un Juridiskās fakultātes pasniedzējiem A.Kučam un M.Lejniekam par sniegtajām rekomendācijām, kā arī par līdzšinējo sadarbību un visbeidzot – manai ģimenei un draugiem, kas man visās dzīves situācijās ir vislielākais atbalsts un spēka avots."

Piecām LU Juridiskās fakultātes bakalaura programmas studentēm izdevies saņemt dažādas stipendijas izcilības stipendijas vidusskolu absolventiem. Stipendiju "Ceļamaize" ar mecenātes Annas Justīnes Čakstes – Rollins atbalstu saņēmusi Anete Kalniņa, M.M.V.Petkevičs piemiņas stipendija piešķirta Bellai Dubovikai, Norai Ventaskrastei un Ramonai Karīnai Hmeļņickai, savukārt šogad izveidoto Vairas Vīķes-Freibergas stipendijuieguvusi Madara Siliņa.

Juridiskā fakultāte pateicas universitātes mecenātiem par atbalstu tās studējošo studiju un pētniecības darbā. Fakultāte arī lepojas ar savu studentu panākumiem un vēl augstas sekmes, kā arī neizsīkstošu enerģiju nākamo mērķu sasniegšanai.

Latvijas Universitātes Fonda administrētās LU mecenātu stipendijas 2015./2016.akadēmiskajā gadā ieguvuši 110 studenti no LU, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas, Liepājas Universitātes, Daugavpils Universitātes un citām Latvijas augstskolām. Stipendiju kopsumma ir 265183,24 EUR.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties