22. Decembris 2015 13:56
Jaunumi
Nosaka pabalsta apjomu bēgļiem un perosnām ar alternatīvo statusu
3

Otrdien, 22.decembrī, Ministru kabinets (MK) izdeva noteikumus "Grozījumi Ministru kabineta 2014.gada 22.aprīļa noteikumos Nr.210 "Noteikumi par pabalstu bēglim un personai, kurai piešķirts alternatīvais statuss"”.

MK noteikumi izstrādāti nolūkā noteikt pabalsta apmēru bēglim un personai, kurai piešķirts alternatīvais statuss. Noteikumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Pabalsta apmērs balstās uz valsts budžeta iespējām un prognozējamo patvēruma meklētāju skaita pieaugumu ilgākā laika posmā. Noteikumi paredz noteikt pabalstu bēglim un personai, kurai piešķirts alternatīvais – 139 eiro apmērā un 97 eiro apmērā katram nākamajam ģimenes loceklim. Savukārt nepilngadīgai personai bez pavadības pabalsta apjoms noteikts 97 eiro apjomā.

MK noteikumi izstrādāti saskaņā ar Rīcības plānu personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā, kas apstiprināts ar Ministru kabineta 2015.gada 2.decembra rīkojumu Nr.759.

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
23. Decembris 2015 / 08:44
0
ATBILDĒT
Seskis vēlas zināt, kas ir „perosnas ar alternatīvo statusu"?
Floris > Seskis
23. Decembris 2015 / 18:07
0
ATBILDĒT
Šis ir no ES Kvalifikācijas direktīvas (2011/95/ES)

Persona ar "alternatīvu" statusu (angl. - person eligible for subsidiary protection) ir tā, kas nevar tikt kvalificēta par bēgli 1951 Bēgļu konvencijas izpratnē (t.i. persona netiek vajāta rases, reliģijas, tautības, piederības īpašai sociālai grupai vai politiskās pārliecības dēļ), taču attiecībā uz personu pastāv pamatotas bažas, ka, ja tā atgrieztos agrākajā dzīvesvietā, tai draudētu būtisks kaitējums (piem. nāves sods, spīdzināšana, draudi kara dēļ).

Lielākā daļa bēgļu no Sīrijas tātad nemaz nav "bēgļi" Konvencijas izpratnē (valsts tos nevajā pēc kādas no 6 pazīmēm), taču viņi bauda ES aizsardzību kā "personas ar alternatīvo statusu" Kvalifikācijas direktīvas izpratnē, jo, atgriežoties Sīrijā, viņiem būtu apraudēti bruņota konflikta dēļ.
Jurčiks > Floris
26. Decembris 2015 / 14:15
0
ATBILDĒT
Citiem vārdiem sakot, tie ir tie, kuri netiek pa durvīm, bet viņiem ir "atrasta" iespēja iekāpt pa logu...
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties