1. Februāris 2016 17:20
Jaunumi
Tieslietu ministrija rīkojas krāpšanas risku novēršanai darījumos ar nekustamajiem īpašumiem
2

Lai mazinātu iespējamos riskus saistībā ar prettiesisku nekustamo īpašumu atsavināšanu, Tieslietu ministrijā īsteno rīcības plānu, novēršot tos gadījumus, kad zemesgrāmatu un notariāta sistēma tiek izmantota negodprātīgiem un prettiesiskiem mērķiem.

Iestāžu sadarbība. Tieslietu ministrija ir organizējusi visu iesaistīto institūciju – Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes, Latvijas Zvērinātu notāru padomes un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu pārstāvju tikšanos, kurā izvērtēti riski un apspriesti risinājumi, lai iespējami ātri identificētu potenciāli aizdomīgus darījumus un novērstu turpmāku prettiesisku darījumu ķēdi. Arī turpmāk plānots šādas tikšanās organizēt regulāri, lai nodrošinātu, ka iesaistītajām amatpersonām ir pieejama aktuālā informācija par aizdomīgo darījumu risku pazīmēm.

Vienotas vadlīnijas aizdomīgu darījumu atpazīšanai. Tieslietu ministrija ir sagatavojusi vadlīnijas zemesgrāmatu tiesnešiem, aicinot pievērst pastiprinātu uzmanību šaubīgiem darījumiem. Arī attiecībā uz zvērinātiem notāriem tiks izstrādātas vadlīnijas krāpšanas risku novērtēšanai. Tāpat tiks informētas arī bāriņtiesas, kuru kompetencē ietilpst darījumu apliecināšana.

Obligāta notariālā akta forma. Notariāla akta veidā taisīts darījuma dokuments (līgums) ievērojami paaugstina nekustamo īpašumu darījumu drošību un stiprina pušu interešu aizsardzību. Tieslietu ministrija sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu notāru padomi strādā pie nekustamo īpašumu darījumu jomas sakārtošanas, tajā skaitā apsverot obligātas notariālā akta formas ieviešanas iespējas atsavināšanas darījumos. Turklāt, jau kopš 2015.gada 1.maija zvērināts notārs kā klienta likumiskais pilnvarnieks var nodrošināt elektronisku tiesību nostiprināšanu, ja tās pamatā ir notariālais akts. Zvērināts notārs gādā par nostiprinājumu, izmantojot Notāru informācijas sistēmu, kas savienota ar Valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatu. Tādējādi zvērināta notāra klientiem nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā kļuvusi drošāka, ātrāka, ērtāka un izdevīgāka. Plašāk var iepazīties Notāru padomes mājaslapā.

Privātie testamenti. Tieslietu ministrija sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu notāru padomi izvērtēs privāto testamentu turpmākā regulējuma reformas nepieciešamību.

Sabiedrības informēšana. Šobrīd informācija par mantojuma atklāšanos ikvienam ir pieejama Latvijas Vēstneša portālā www.vestnesis.lv. Tieslietu ministrija sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu notāru padomi strādā pie ērtāku un pārskatāmāku rīku izveides informācijas iegūšanai.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Aldis
2. Februāris 2016 / 10:26
0
ATBILDĒT
Ceru, ka Tieslietu ministrija saglabās "vēsu prātu" un nesteigsies akli piekrist notāru lobētajiem "uzlabojumiem".

Kas attiecas uz obligātu notariālā akta formu - jau šobrīd visi nekustamā īpašuma atsavināšanas darījumi notiek vai nu notariāla akta formā, vai arī nostiprinājuma lūgums jāgatavo pie notāra. Piekristu, ka gadījumā, ja tante Purvciemā pārdod dzīvokli, notariāls akts arī īpaši netraucētu. Cita situācija ir sarežģītā darījumā, kur tiek pirkta ēka Rīgas centrā, kur līgums ir pārdesmit lapām (t.sk., atrunājot jautājumus, piemēram, par īrniekiem, komunālo maksājumu parādu nomaksu, īpašuma nodošanas kārtību utml.). Nedomāju, ka notariālais akts te būtu piemērots un arī nepieciešams. Varbūt alternatīvi - attiecībā uz nostiprinājuma lūgumu paredzēt notāram papildus pienākumu - izskaidrot darījuma būtību (lai gan notāri parasti to dara arī šobrīd)?
Pie tam, kas notiks ar darījumu, ja īpašuma atsavināšanas darījumu slēgs divi ārzemnieki ārvalstīs? Vai viņiem obligāti jābrauc uz Latviju pie notāra, kur pastāv notariālā akta forma, vai arī līgums būs spēkā neesošs? Jeb varēs prasīt piespiedu izpildi tiesā līgumam, kas nav notariāla akta formā?

Tāpat ar privātajiem testamentiem - tādi ir faktiski visā pasaulē! Tie kuri gribēs apkrāpt mantiniekus, sagatavos testamentu ārvalstī un panāks tā izpildi Latvijā. Vai arī šāds testaments nebūs spēkā? Ja tā, vai tas nebūs pārmērīgs testatora gribas aprobežojums?

Uzskatu, ka divos raidījumos atspoguļotu tendenciozu sižetu dēļ nevajag sagraut funkcionējošu sistēmu.
Magone > Aldis
2. Februāris 2016 / 19:02
0
ATBILDĒT
Bravo! Pilnīgi piekrītu!
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties