2. Marts 2016 14:59
Jaunumi
Disciplinārtiesas priekšsēdētājs: nedrīkst tiesnesim iedzīt bailes drosmīgi interpretēt likumu
7
Disciplinārtiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs (no kreisās) Augstākās tiesas plēnumā.
No Augstākās tiesas arhīva

Disciplinārtiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs rosina diskutēt par tīša likuma pārkāpuma kvalifikāciju tiesnešu disciplinārlietās – lai bailēs no disciplināratbildības tiesnesis nebaidītos būt drosmīgs likumu interpretācijā.

Tiesnesi nevar saukt pie disciplināratbildības par nepareizu likuma piemērošanu, taču par tīšu likuma pārkāpumu tiesnesi soda.  „Tiesneša profesionālās darbības specifikas dēļ robeža starp tīšu likuma pārkāpumu un drosmīgu likuma iztulkojumu, kuram var būt liela ietekme uz tiesību sistēmas attīstību, var būt ļoti izplūdusi,” Augstākās tiesas plēnumā sacīja Disciplinārtiesas priekšsēdētājs.

Tiesnesim jābūt drosmīgam, bailīgs tiesnesis nevar pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas – sacīja Disciplinārtiesas priekšsēdētājs, uzsverot, ka nedrīkst tiesnesī iedzīt bailes interpretēt likumu.

Aizvadītajā 2015.gadā no septiņām Disciplinārtiesā skatītajām lietām piecas bija par tīšu likuma pārkāpumu tiesneša darbā.

Kā otru diskutablu Disciplinārtiesas jautājumu tās priekšsēdētājs norādīja izvērsto diskusiju par Disciplinārtiesas kompetences paplašināšanu, pārveidojot to par apelācijas instanci visām tiesu sistēmai piederošajām personām.

Disciplinārtiesas priekšsēdētājs pauda viedokli, ka Tiesnešu disciplinārkolēģijai jāpaliek kā tiesnešu pašpārvaldes institūcijai, bet pārējo tiesu sistēmai piederošo personu sūdzības jau tagad skata administratīvā tiesa. „Nevajag lauzt mehānismu, kurš darbojas,” uzsvēra Disciplinārtiesas priekšsēdētājs A.Strupišs.

26.februārī notikušajā Augstākās tiesas gada atskaites plēnumā ziņojumus par aizvadītā gada darbu sniedza visu struktūrvienību vadītāji, kā arī Disciplinārtiesas priekšsēdētājs. Disciplinārtiesa Augstākajā tiesā tiek sasaukta pārsūdzēto Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas lēmumu tiesiskuma izvērtēšanai.

 
 
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Armands
3. Marts 2016 / 12:54
0
ATBILDĒT
Piekrītu Strupiša kungam viedoklim, ka ar disciplinārlietām nedrīkst iedzīt tiesnešiem bailes drosmīgi interpretēt likumu. Taču ir daži "bet":
1. cik tad mums ir to tiesnešu, kuri būtu gatavi drosmīgi interpretēt likumus, bet to līdz šim nav darījuši bailēs no disciplinārlietas?
2. nevajadzētu jaukt drosmīgu likuma interpretāciju (drosmīgas interpretācijas pamatpazīme ir šādas interpretācijas pārliecinošs, radošs, elegants pamatojums) ar acīmredzamu neizpratni par konkrēto tiesību jautājumu vai klaju tiesību normas pārkāpumu (prezumpcija, ka tiesnesis tomēr ir kompetentāks un zinošāks par vidusmēra juristu un nevarētu pieļaut pirmo kursu studenta kļūdas tiesību normu interpretēšanā un piemērošanā).
UN ARĪ > Armands
7. Marts 2016 / 10:25
0
ATBILDĒT
Jūs apstiprinājāt manu domu. Paldies!
mazgudrais > Armands
7. Marts 2016 / 10:05
0
ATBILDĒT
žetons
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 4
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties