16. Marts 2016 15:03
Jaunumi
Rosinām stiprināt patērētāja tiesību aizsardzību hipotekārās kreditēšanas jomā

Ekonomikas ministrijas izstrādājusi un 15.marta Ministru kabineta sēdē apstiprināti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā, pastiprinot patērētāja tiesību aizsardzību hipotekārās kreditēšanas jomā, vienlaikus nodrošinot ES vienoto prasību par patērētāju kredītlīgumiem saistībā ar mājokļa īpašumu pārņemšanu Latvijas tiesību aktos.

Grozījumu Patērētāju tiesību aizsardzības likumā mērķis ir stiprināt patērētāju tiesību aizsardzību hipotekārās kreditēšanas nozarē. Likumprojekts nosaka prasības kredīta devēju, kredīta starpnieku un kredīta starpnieku pārstāvju atalgojuma un personāla politikas veidošanai, kā arī zināšanu un kompetences prasības to darbiniekiem. Tāpat tajā iekļauts arī tiesiskais pamats kredīta starpnieku un kredītu starpnieku reģistrācijas sistēmas izveidošanai.

Līdz ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā tiek piedāvāts iekļaut papildu prasības patērētāja maksātspējas izvērtēšanai. Tāpat tajā iekļauti jauni nosacījumi nekustamā īpašuma novērtēšanai, nosakot, ka nekustamā īpašuma vērtēšanu var veikt sertificēts nekustamā īpašuma vērtētājs. Vienlaikus paredzēts stiprināt galvinieka interešu aizsardzību, nodrošinot plašāku informāciju galviniekam par saistībām, kas izriet no kreditēšanas un galvojuma līguma pirms līguma slēgšanas, līguma darbības laikā un pirms līguma laušanas.

Savukārt grozījumi Komerclikuma spēkā stāšanās likumā konsolidē ar patērētāju kreditēšanu saistītās normas, pārceļot patērētāju kredīta devēju apmaksājamā pamatkapitāla prasības uz Patērētāju tiesību aizsardzības likumu.

Izstrādātie grozījumi abos likumos nodrošina Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2014/17/ES par patērētāju kredītlīgumiem saistībā ar mājokļa īpašumu prasību pārņemšanu nacionālajos tiesību aktos. Lai pilnvērtīgi ieviestu direktīvas prasības, šobrīd vēl tiek gatavoti grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 28.decembra noteikumos Nr.1219 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanu”, kā arī kredīta starpnieku un kredīta starpnieku pārstāvju reģistrācijas noteikumi.

Likumprojektu izstrādē piedalījās plašs ekspertu loks no Tieslietu un Finanšu ministrijām, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Latvijas Bankas, Latvijas Komercbanku asociācijas, Latvijas Līzinga devēju asociācijas, Latvijas Lombardu asociācijas, Latvijas Hipotekāro nebanku aizdevēju asociācijas, Latvijas Nebanku kreditētāju asociācijas, Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas, Latvijas Kredītņēmēju apvienības, Latvijas Ķīlas kreditoru asociācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas.

Detalizētāk ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā var iepazīties šeit, un ar grozījumiem Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā – šeit.

Likumprojekti vēl jāakceptē Saeimai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties