28. Aprīlis 2016 15:12
Jaunumi
TM valsts sekretārs par rotāciju: Negodprātīgām amatpersonām valsts pārvaldē nav vietas

Negodprātīgām amatpersonām valsts pārvaldē nav vietas, aģentūrai LETA pauda Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Viņš paskaidroja, ka gadījumā, ja kādas amatpersonas darbībā tiek konstatēta negodprātīga rīcība, šī persona ir atstādināma no savu pienākumu pildīšanas un personas darbības jāvērtē disciplināri. Ministrijas valsts sekretārs uzskata, ka amatpersonas nav rotējamas.

Kronbergs atsaucās uz Valsts civildienesta likumu, atgādinot par to, ka pastāv tāds ierēdņa solījums, kurā ierēdnis, sākot pildīt amata pienākumus, apsola būt godīgs un taisnīgs, uzticīgs neatkarīgai un demokrātiskai Latvijai, viņš apsola kalpot sabiedrības vispārējām interesēm, lai nodrošinātu tiesisku, efektīvu un atklātu valsts pārvaldes darbību. Viņš pauda, ka gadījumā, ja kāds ierēdnis šo solījumu nepilda, viņam jāatņem ierēdņa statuss.

Tāpat TM valsts sekretārs uzsvēra, ka, pārceļot ierēdni citā amatā, tiek izvērtēts viņa viedoklis. Pārceļot ierēdni uz citu iestādi, tiek izvērtēts arī to iestāžu viedoklis, no kuras un uz kuru ierēdni var pārcelt. Turklāt gadījumā, ja amatpersonu pārceļ citā iestādē cita ministra padotībā, tad tas notiek ar Ministru prezidenta lēmumu.

Kā ziņots, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola LTV iepriekš pauda, ka skaidrībai par negodprātīgo Valsts ieņēmuma dienesta (VID) darbinieku rotāciju jābūt šonedēļ.

Paredzētā VID struktūrvienību vadītāju un vietnieku, kā arī citu, iespējams, "aizdomīgo" darbinieku rotācija kopumā attieksies uz vairāk nekā 20 VID darbiniekiem, iepriekš LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Pašlaik VID ir finanšu ministres dots uzdevums gan identificēt un atbrīvoties no negodīgajiem darbiniekiem, gan četru struktūrvienību vadītāju un vietnieku rotācija. Tāpēc ir "gan labas, gan sliktas rotācijas", un kopumā tām būs pakļauti vairāk nekā 20 VID darbinieki, atzina Pētersone. Viņa vēl neatklāja, vai rotācija attieksies arī uz VID ģenerāldirektora vietnieku noziedzības apkarošanas jomā Kasparu Čerņecki.

Pētersone neatklāja, vai darbiniekus varētu aizrotēt uz citām struktūrām ārpus VID. "Tur mana kompetence beidzas, bet par to diskusijas notiek, un skaidrība par rotācijām varētu būt nedēļas beigās," sacīja VID vadītāja. Viņa uzsvēra, ka pret darbiniekiem, kurus rotēs uz citiem amatiem, nav iegūti pierādījumi par nelikumībām, jo tādā gadījumā viņi būtu tiesiskā ceļā atbrīvoti no amata. "Ja būtu kādi pierādījumi, būtu vai nu kriminālprocess vai disciplinārlieta," sacīja Pētersone.

Kā ziņots, VID ģenerāldirektore Reizniecei-Ozolai iesniedza Finanšu policijas un VID atbildīgo amatpersonu novērtējumu un priekšlikumus, kā atbrīvot no darba dienestā darbiniekus, pār kuriem krīt šaubu ēna un ir aizdomas par negodprātīgu rīcību.

Finanšu ministre uzdeva Pētersonei līdz 1. maijam nodrošināt, lai tie darbinieki, uz kuriem kritusi nopietna aizdomu ēna, vairs nestrādātu VID struktūrās.

Reizniece-Ozola arī uzdeva veikt visu svarīgāko VID struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku rotāciju. Turpmāk šāds rotācijas mehānisms VID struktūrās būs regulārs, un ik pa pieciem gadiem būs jānodrošina vadītāju rotācija.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties