13. Maijs 2016 11:14
Jaunumi
Muitniekus un policistus apmāca viltotu zīmolu izplatības un pirātisma apkarošanā

Šodien, 13. maijā, Valsts ieņēmumu dienesta konferenču zālē notiek seminārs „Jaunākās tendences viltošanas un pirātisma apkarošanā”, kurā VID Muitas pārvaldes (VID MP) un Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbiniekus apmāca cīņai ar viltotu zīmolu produktu un pirātisma izplatību Latvijā. Semināru organizē Latvijas Republikas Patentu valde (PV) sadarbībā ar VID MP un ENAP. Seminārā ar lekcijām uzstāsies arī Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja un Pasaules Muitas organizācijas eksperti.

PV direktors Sandris Laganovskis uzsver, ka šobrīd ir ļoti mainījušies sabiedrības paradumi dažādu preču iegādē, tostarp – arvien populārāki kļūst pirkumi internetā, tādēļ palielinās arī riski patērētājiem: „Iegādājoties veikalā vai internetā kādu noteiktu zīmola preci, mēs gribam saņemt oriģinālu un dažkārt visai vientiesīgi ticam, ka kaut kur interneta dzīlēs vai nedrošā veikalā nopirktais mobilais telefons, somiņa vai medikaments būs īsts, darbosies labi vai ārstēs mūsu slimības” stāsta Patentu valdes direktors, norādot, ka tā ir medaļas viena puse, bet otra – izplatot tirgū viltojumus tiek pārkāptas arī patiesā zīmola turētāja finansiālās intereses, vienlaicīgi nodarot zaudējumus arī zīmola prestižam, citiem vārdiem, tiek pārkāptas intelektuālā īpašuma tiesības: „Kopā ar VID MP un ENAP esam sarīkojuši apmācību semināru par intelektuālā īpašuma aizsardzības pasākumiem, kurā vērsīsim mūsu muitnieku un policistu uzmanību uz metodēm, kā efektīvāk rīkoties, lai novērstu šādu intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus un nodrošinātu preču zīmju aizsardzību.”

Kā norāda Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietniece muitas jomā, Muitas pārvaldes direktore Ingrīda Gulbe-Otaņķe, jaunākās preču viltošanas tendences un muitas dienestā novērotais aizturēto kontrafakto preču pieaugums liecina par nepieciešamību pastiprināti izglītot sabiedrību par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības nozīmi: „Pircēju vēlme lētāk iegādāties kāda pazīstama zīmola preces diemžēl nereti var izmaksāt dārgāk, nekā iegādāties drošu un pārbaudītu šīs preces oriģinālu, proti, ja prece izrādīsies atdarinājums, tā var būt bīstama ne tikai cilvēka veselībai, bet arī dzīvībai. Muitā gandrīz katru dienu tiek pieņemti lēmumi par kontrafaktu preču iznīcināšanu, tādēļ VID Muitas pārvalde aicina ikvienu rūpīgi izvērtēt internetā iegādāto preču izcelsmi, it sevišķi iegādājoties medikamentu vai elektroierīces, kā arī izvēloties zīmolu preces bērnu lietošanai!” stāsta VID MP direktore, „ja jūsu lēti nopirktais produkts sabojāsies vai, vēl sliktākā gadījumā, nodarīs arī kādu kaitējumu veselībai, tad kurš atbildēs par nodarījumu?” retoriski vaicā VID MP direktore Ingrīda Gulbe-Otaņķe.

VID MP konstatējusi, ka vislielākais viltojumu skaits attiecināms uz galantērijas precēm – somām un makiem, apģērbiem un apaviem, modes aksesuāriem (saulesbrilles, ekskluzīvi pulksteņi, auto ražotāju zīmolu aksesuāri), parfimēriju, medikamentiem un elektroniku (arī mobilo sakaru ierīcēm un aksesuāriem). Līdzīga pieredze ir arī ENAP, kas ar viltoto preču apkarošanu nodarbojas Latvijas tirgū. ENAP vecākā inspektore un viena no semināra lektorēm Iveta Urbāne norāda, ka galvenais viltojumu izplatīšanas ceļš Latvijā ir interneta veikali, taču vienlaikus viltojumi ir konstatēti arī veikalos vai, vienkāršākajā variantā, arī tirgos. Lielākie viltojumu „apgrozījuma centri”, protams, ir lielākās valsts pilsētas – Rīga un Daugavpils. „ENAP darbinieki konstatē un aiztur viltotās preces ļoti regulāri – faktiski katru nedēļu mums ir šādi gadījumi,” stāsta ENAP vecākā inspektore.

Abu dienestu pārstāvji ir vienisprātis, ka viltojumu „rašanās vieta” nav Latvija, jo viltojumu izcelsmes valstis pārsvarā ir Turcija, Ķīna un vēl vairākas Āzijas valstis – preces Latvijā lielos daudzumos nonāk arī no Indijas, Singapūras, Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Liela daļa preču Latvijas tirgu sasniedz caur ES iekšējo un tādējādi arī nekontrolēto robežu – no Lietuvas un Polijas. Ļoti aktuāla šobrīd ir arī tendence viltotās preces nosūtīt privātpersonām, izmantojot pasta un kurjerpasta pakalpojumus, tādēļ VID MP pastiprināti ir sākusi kontrolēt arī pasta sūtījumus. 2015. gadā VID MP aizturējusi 509 kravas un sūtījumus, kuros izņemtas gandrīz 90 000 kontrafakto preču vienības, kas ir par 52,9 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš – tas skaidrojams ar pastiprinātas uzmanības pievēršanu un viltoto preču konstatēšanu pasta sūtījumos. Te jāpiebilst, ka nepievēršot uzmanību sava pirkuma drošībai un izcelsmei, bet tikai cenai, patērētājs riskē palikt bez šīs preces – konfiskācijas gadījumā neviens pircējam zaudējumus nekompensēs. Bet pats galvenais tomēr ir preces drošība, tādēļ VID MP īpaši aicina būt uzmanīgiem, iegādājoties internetā medikamentus, elektroniku un zīmolu preces bērniem.

„Domāju, ka seminārs dos mūsu dienestiem jaunu un nozīmīgu informāciju, kas palīdzēs cīņā pret viltotām precēm un intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem,” saka Sandris Laganovskis, Patentu valdes direktors. Seminārā 13. maijā piedalās arī Pasaules Muitas organizācijas Intelektuālā īpašuma tiesību eksperte Sandra Vensa un ES Intelektuālā īpašuma biroja pārstāvis Masimo Antonelli.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties