7. Jūnijs 2016 14:38
Jaunumi
Juridiskā komisija aicina iesniegt priekšlikumus maksātnespējas regulējuma pilnveidošanai
8

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 7. jūnijā, nolēma lūgt Saeimu pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu Maksātnespējas likuma grozījumiem, aicinot iesaistītās puses nākt klajā ar visaptverošiem problēmu risinājumiem maksātnespējas procesa jomā.

Komisijas deputāti vienojās lūgt Saeimu kā termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam likumprojektam "Grozījumi Maksātnespējas likumā" noteikt šī gada 1. augustu.

"Juridiskās komisijas darba kārtībā ir likumprojekts, ka paredz būtiski pilnveidot maksātnespējas administratoru darba uzraudzības sistēmu, tostarp ieviešot administratoru disciplināratbildību un paredzot atkārtotu kvalifikācijas eksāmenu kārtošanu ik pēc trīs gadiem. Komisijas deputātu vairākums sliecās pagaidām neskatīt šos priekšlikumus, dodot iespēju likumprojektu vēl otrajā lasījumā būtiski papildināt. Pēc jauno priekšlikumu saņemšanas nepieciešamos pilnveidojumus maksātnespējas procesā varēsim skatīt plašākā kontekstā," norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Juridiskā komisija aicina savu skatījumu uz nepieciešamajām izmaiņām tiesiskajā regulējumā piedāvāt ne tikai deputātiem un valdības pārstāvjiem, kuriem likums paredz priekšlikumu iesniegšanas tiesības, bet arīdzan uzņēmēju, investoru un kreditoru organizācijām, ņemot vērā 3. jūnijā Saeimā notikušajā diskusijā "Tiesiskums maksātnespējā - veselīgai tautsaimniecībai" gūtos secinājumus.

 
 
8 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
8. Jūnijs 2016 / 10:47
2
ATBILDĒT
Tikšot ieviesta mn procesa administratoriem atkārtota kvalifikācijas eksāmenu kārtošana ik pēc trīs gadiem. Kāds mērķis? Vai kāds šaubās par administratoru kompetenci? Nē. It kā nē. Pat nesen veiktais pētījums maksātnespējas jomā parādīja, ka par administratoru kvalifikāciju šaubas nav. Tā tiek vērtēta augstu. Tātad, mērķis eksāmenu ieviešanai ir administratoru skaita samazināšana. Apsveicami. Tikai vai eksāmens nebūs lieliska iespēja atbrīvoties no nevēlamajiem administratoriem? Jo vienmēr jau varēs pateikt –"nu varēja jau uzrakstīt labāk". Vēl ir jautājums –kas kuram ir nevēlams administrators. Jo, kas vienam nevēlams, tas citam -ļoti pat vēlams. Tas ir politiskas dabas jautājums.
Uzreiz rodas arī cits jautājums –kādēļ eksāmenu ik pēc trīs gadiem nevarētu ieviest arī tiesnešiem, advokātiem, prokuroriem, ZTI, notāriem utt. Vai viņi ir zinošāki par administratoriem? Kādēļ pret administratoriem ir jābūt tik superaugstām prasībām kā ne pret vienu citu juridisko profesiju? Vai citur riski mazāki?
Tā vietā, lai atņemtu dažiem administratoriem sertifikātus, tiek mainīts viss esošais regulējums. Ne jau regulējumā ir vaina, bet tā piemērotājos un to bezzobainībā.
Armands > Magone
9. Jūnijs 2016 / 11:50
1
ATBILDĒT
Ko Jūs, cienītā, runājat tukšu!? Lūk, atbilde uz Jūsu aplamo retorisko jautājumu: "Kādēļ eksāmenu nevarētu ieviest arī tiesnešiem, advokātiem, prokuroriem, ZTI, notāriem".
1. notāriem ir gan regulārie, gan ārkārtas eksāmeni (kvalifikācijas pārbaude); ja nenokārto, nav vairs notārs (skatīt Notariāta likuma 211.panta 9. un 10.punktu).
2. ZTI ir gan regulārie, gan ārkārtas kvalifikācijas eksāmeni; ja nenokārto, nav vairs ZTI (skatīt Tiesu izpildītāju likuma 92.panta pirmās daļas 5. un 6.punktu).
3. tiesnešiem ir regulāra profesionālās darbības novērtēšana; ja novērtējums ir negatīvs, nav vairs tiesnesis (skatīt likuma "Par tiesu varu" 82.panta pirmās daļas 5.punkts).
4. prokuroriem ir regulāra profesionālās darbības novērtēšana; ja novērtējums ir negatīvs, nav vairs prokurors (skatīt Prokuratūras likuma 40.panta pirmās daļas 5.punkts).
Secinājums: šobrīd vienīgie izņēmumi ir advokāti un maksātnespējas administratori. Likumsakarīgs jautājums: kāpēc?
Magone > Armands
9. Jūnijs 2016 / 16:01
0
ATBILDĒT
Nu mums, administratoriem, jau arī sen ir darbības novērtēšana un tikai pozitīva iznākuma gadījumā tiek izdots sertifikāts uz 2 gadiem. Ir jāsavāc noteikts punktu skaits, lai dabūtu atkārtotu sertifikātu. Novērtēšana nav eksāmens.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 5
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties