14. Jūnijs 2016 13:36
Jaunumi
2015. gadā būtiski pieaudzis preču zīmju, patentu un dizainparaugu pieteikumu skaits

2015. gadā būtiski pieaudzis preču zīmju, patentu un dizainparaugu pieteikumu skaits. Kā uzsver PV direktors Sandris Laganovskis - iepriekšējais gads šajā ziņā bijis ļoti darbīgs un produktīvs, jo būtiski pieaudzis, piemēram, nacionālajā procedūrā iesniegto preču zīmju pieteikumu skaits par 23% un patentu pieteikumu skaits par 28%. "Darba apjoms mums ir palielinājies, taču tas mūs, nenoliedzami, iepriecina, jo ir uzskatāms pierādījums tam, ka uzņēmēji arvien vairāk un vairāk novērtē tos plusus, ko dod preču zīmju un dizainparaugu reģistrācija, tādējādi iegūstot papildus drošību saviem produktiem un pakalpojumiem," uzsver PV direktors.

Aizvadītajā gadā kopā saņemti 3298 preču zīmju pieteikumi, bet reģistrētas 2693 preču zīmes. Daļa no 2015.gadā oficiāli reģistrētajām zīmēm ir no 2014.gada pieteikumiem, respektīvi, preču zīmju reģistrācijas procedūra ir pilnībā pabeigta un pieteikuma iesniedzējs ir saņēmis apliecinājumu savām īpašumtiesībām uz konkrēto preču zīmi. Salīdzinājumā ar 2014.gadu nacionālajā procedūrā novērojams 23% preču zīmju pieteikumu pieaugums, sasniedzot 1809 pieteikumus. Populārākās preces un pakalpojumi, kam 2015.gadā nacionālajā procedūrā reģistrētas preču zīmes, ir reklāma, uzņēmējdarbības vadība, biroja darbi (Nicas klasifikācijas 35.klase), apmācība, izpriecas, sporta un kultūras pasākumi (Nicas klasifikācijas 41.klase), finanšu un apdrošināšanas pakalpojumi (36.klase), apgāde ar uzturu, viesu izmitināšana (43.klase) un farmācijas preparāti (5.klase). Aktīvāko preču zīmju pieteicēju vidū ir SIA "Grigorius Holdings" (312 pieteikumi), AS "UPB" (25 pieteikumi) un AS "Latvijas Maiznieks" (20 pieteikumi).

Pērn Latvijas izcelsmes preču zīmju pieteikumi ir gandrīz puse - 46,9 procenti no kopējā pieteikumu skaita, kas ir par 8 procentiem vairāk nekā iepriekšējā gadā. Teju par 3% pieaudzis arī Latvijas izcelsmes preču zīmju reģistrāciju skaits. "Tā ir pozitīva tendence, un mēs novērtējam mūsu uzņēmēju aktivitāti," gandarīts par pašmāju izcelsmes preču zīmju apjoma pieaugumu ir PV direktors Sandris Laganovskis, norādot, ka gada beigās Latvijā kopumā bija spēkā 66 663 preču zīmju reģistrācijas, neskaitot apmēram 1 000 000 Eiropas Savienības preču zīmes, ko reģistrē Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs. "Mums ir jāveicina uzņēmēju aktivitāte, jo tā dod gan drošību par savu produktu vai pakalpojumu, gan arī papildu iespējas sava produkta vai pakalpojuma mārketinga aktivitātēs," skaidro Sandris Laganovskis.

Tāpat aizvadītajā gadā par 28% pieaudzis nacionālo patentu pieteikumu skaits, sasniedzot 137 pieteikumus, un piešķirti 147 patenti, kā arī apstiprināti 1044 un attiecināti 72 Eiropas patenti. Kopumā Latvijā spēkā aizvadītā gada beigās spēkā bija 6938 patenti. Lielāko patentu saņēmēju skaitā ir Latvijas lielākās universitātes. 2015.gadā visvairāk patentu piešķirts Rīgas Tehniskajai universitātei, kas kopskaitā saņēmusi 29 patentus. Latvijas Universitātei un Latvijas Lauksaimniecības universitātei katrai piešķirti 10 patenti. Lielāko patentu saņēmēju skaitā ir arī Rīgas Stradiņa universitāte, Organiskās sintēzes institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, un Latvijas Lauksaimniecības universitātes aģentūra “Lauksaimniecības tehnikas zinātniskais institūts."

PV veic ne tikai preču zīmju, bet arī dizainparaugu reģistrāciju. Kopumā 2015.gadā reģistrācijai nacionālajā procedūrā iesniegti par 56% vairāk pieteikumu nekā 2014.gadā, tajos iekļaujot 102 dizainparaugus, no kuriem reģistrēts 71. Savukārt starptautiskajā procedūrā pieteikti un reģistrēti 82 dizainparaugi. Lielāko dizainparaugu pieteicēju vidū minama Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Visi 2015.gadā saņemtie pieteikumi ir Latvijas izcelsmes. Ārvalstīs dzīvojošie tiesību iegūšanai Latvijā izmanto Kopienas dizainparaugu vai starptautisko reģistrāciju. Pagājušā gada beigās Latvijas Republikā spēkā bija 1500 dizainparaugu reģistrācijas, neskaitot apmēram 650 000 Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojā reģistrētos Kopienas dizainparaugus.

Salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju, Latvija, atbilstoši iedzīvotāju skaitam, nacionālajā procedūrā saņemto preču zīmju pieteikumu skaita ziņā atrodas pa vidu. Igaunijā to pērnajā gadā bijis 1320 ar lielāko preču zīmju pieteikumu skaitu no Tallinas - 638, bet Lietuvā saņemti 2427 preču zīmju reģistrācijas pieteikumi. Savukārt patentu reģistrācijas jomā Igaunijā tika piešķirti 24 patenti un 87 lietderīgie modeļi, bet Lietuvā piešķirto patentu skaits bijis nedaudz mazāks nekā Latvijā - kopumā 133.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties