16. Jūnijs 2016 13:35
Jaunumi
KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret prokuratūras un policijas amatpersonām
1

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūras sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokuroram 2015. gadā uzsāktās krimināllietas materiālus, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām valsts amatpersonām − Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras un Valsts policijas kriminālistikas pārvaldes amatpersonām.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka valsts amatpersonas, izmantojot dienesta stāvokli, veikušas nelikumīgas darbības ar fiziskas personas datiem, kas izpaudās kā prettiesiska DNS paraugu iegūšana un izmantošana no vairākām personām.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka valsts amatpersonas mēģinājušas pieprasīt kukuli no kādas privātpersonas par lēmuma par aresta uzlikšanu mantai atcelšanu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

KNAB aicina iedzīvotājus un uzņēmējus, kuru rīcībā ir ziņas par prettiesiskas labumu pieprasīšanas gadījumiem, sniegt šo informāciju KNAB Ziņojumu centrā Brīvības ielā 104, Rīgā (bezmaksas uzticības tālrunis: 80002070), knab@knab.gov.lv.  Anonimitāte garantēta.

318.pants. Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

145.pants. Nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem

(1) Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

15.pants. Pabeigts un nepabeigts noziedzīgs nodarījums

(4) Par nozieguma mēģinājumu atzīstama apzināta darbība (bezdarbība), kas tieši vērsta uz tīšu tā izdarīšanu, ja noziegums nav izdarīts līdz galam no vainīgā gribas neatkarīgu iemeslu dēļ.

317.pants. Dienesta pilnvaru pārsniegšana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jautājums
16. Jūnijs 2016 / 14:02
0
ATBILDĒT
Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu....
Sakiet,lūdzu,vai dienesta stāvokļa izmantošana, ja tā rada kaitīgas sekas,var būt arī citādāka,ne tikai "ļaunprātīga"?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties