22. Jūnijs 2016 14:01
Jaunumi
Jauns pētījums par Eiropas Savienības mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un intelektuālo īpašumu

Jaunā EUIPO pētījumā aptaujāti teju 9000 mazo un vidējo uzņēmumu Eiropas Savienībā, lai noskaidrotu, kā uzņēmumi pielieto intelektuālā īpašuma tiesības, lai sekmētu savu uzņēmumu ekonomikas aktivitāti.

Aptaujā tika atklāts, ka 60% no visām firmām, kurām pieder intelektuālā īpašuma tiesības, atzina, ka viņu izgudrojumu aizsargāšanai bijusi pozitīva ietekme uz biznesu, jo īpaši, ceļot uzņēmuma reputāciju un ticamību, kā arī nostiprinot uzņēmuma ilgtermiņa biznesa perspektīvas.

Aptaujātie mazie un vidējie uzņēmumi tiecās vairāk reģistrēt interneta domēnu nosaukumus un pielietot firmas komercnoslēpumus, nekā izvēlēties kādu citu aizsardzības veidu, norādot atdarināšanas aizkavēšanu kā vienīgo iemeslu, lai reģistrētu intelektuālā īpašuma tiesības.

Teju viena trešdaļa no aptaujātajiem uzņēmumiem norādīja, ka viņu intelektuālā īpašuma tiesības ir tikušas pārkāptas un šādās situācijās strīds ir risināts divpusēju sarunu ceļā pirms tālākas izskatīšanas tiesā, lai atrisinātu intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu konfliktus. Mazie un vidējie uzņēmumi atzina, ka izvairās no tiesvedības, jo tā ir laikietilpīga un dārga. 12% no uzņēmumiem nekādi nerīkojās, kad notika tiesību pārkāpumi.

No aptaujātajām firmām, kuras nav nostiprinājušas savas intelektuālās īpašuma tiesības, 35% teica, ka neredz nekādu lietderību sava intelektuālā īpašuma aizsardzībā. Citu iemeslu vidū aptaujātie minēja zināšanu trūkumu par intelektuālā īpašuma tiesību reģistrācijas procesu, intelektuālā īpašuma tiesību reģistrācijas sarežģītību un izmaksas, kā arī tiesas prāvas gadījumos, kad pārkāptas intelektuālā īpašuma tiesības.

EUIPO direktors Antoniu Kampinušs norādīja: “Mazie un vidējie uzņēmumi veido 99% no visiem uzņēmumiem Eiropas Savienībā, un ir Eiropas ekonomikas mugurkauls. Šo iemeslu dēļ mums nepieciešama informācija, kas skaidri norāda intelektuālā īpašuma vides realitāti, kurā pastāv inovatīvi ES mazie un vidējie uzņēmumi – kāpēc šie uzņēmumi meklē intelektuālā īpašuma aizsardzību un ar kādiem šķēršļiem viņiem jāsastopas. Mēs arī vēlamies iegūt tiešu atgriezenisko saisti no uzņēmumiem, lai saprastu, kā šos šķēršļus pārvarēt.”

2015. gadā EUIPO publicēja ziņojumu “Intelektuālā īpašuma tiesību un uzņēmumu sniegums Eiropā”, kas parādīja, ka lieliem uzņēmumiem lielākoties pieder intelektuālā īpašuma tiesības pretstatā mazākām kompānijām; 40% lielāko firmu ir reģistrējušas tiesības salīdzinājumā ar 9% mazo un vidējo uzņēmumu.   Ziņojumā tika atspoguļots, ka maziem un vidējiem uzņēmumiem, kuriem pieder intelektuālā īpašuma tiesības, ir par vairāk nekā 32% lielāki ienākumi uz vienu darbinieku nekā uzņēmumiem, kuriem nepieder intelektuālā īpašuma tiesības.

Šis pētījums, kuru izdeva Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs, tika pasūtīts kā turpinājums iepriekšējo pētījumu atklājumiem ar mērķi tālāk pētīt problēmas, ar kurām saskaras mazie un vidējie uzņēmumi, kad tie mēģina piekļūt intelektuālā īpašuma aizsardzībai.

Pētījums pieejams ŠEIT.

PAR EUIPO

EUIPO ir ES decentralizēta aģentūra, kas atrodas Alikantē, Spānijā. Tā administrē Eiropas Savienības preču zīmju un Kopienas dizainparaugu reģistrācijas, no kurām abas nodrošina intelektuālā īpašuma aizsardzību visās 28 ES dalībvalstīs, kā arī nodrošina sadarbības aktivitātes ar ES nacionālajiem un reģionālajiem intelektuālā īpašuma birojiem. Līdz 2016. gada 23. martam EUIPO tika saukts par Iekšēja tirgus saskaņošanas biroju (OHIM).

Novērošanas centrs tika dibināts 2009. gadā, lai atbalstītu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību un nodrošināšanu un palīdzētu apkarot augošos intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus Eiropā. Novērošanas centrs tika pievienots EUIPO 5. jūnijā saskaņā ar ES regulu 386/2012.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties