26. Augusts 2016 10:25
Jaunumi
Sagatavota jauna grāmata Eiropas Savienības tiesību studentiem un piemērotājiem

​Īsi pirms jaunā studiju gada sākuma VAS „Tiesu namu aģentūra” klajā ​laidusi ​ Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes mācībspēku, studentu un absolventu sagatavotu grāmat​u “Eiropas Savienības tiesības. II daļa. Materiālās tiesības”.​ ​Sevišķi noderīga jaunā grāmata var būt ne tikai studentiem Eiropas Savienības tiesību apgūšanas procesā, bet arī ierēdņiem – Eiropas Savienības tiesību piemērotājiem.

Latvijai kā mazai Eiropas Savienības dalībvalstij ar ierobežotiem resursiem ir liels izaicinājums kvalitatīvi izpildīt Eiropas Savienības noteikumus. Tas prasa nemitīgi izglītot valsts ierēdņus Eiropas Savienības tiesību jautājumos. Taču līdz šim lasītājiem nav bijis iespējams latviešu valodā apgūt tādas Eiropas Savienības tiesības, kādas tās ir kopš Lisabonas līguma spēkā stāšanās 2009. gada decembrī.​ Šī iemesla dēļ 2014. gadā klajā tika laista VAS "Tiesu namu aģentūra" izdotā grāmata “Eiropas Savienības tiesības. I daļa. Institucionālās tiesības”​, bet nupat sagatavotais izdevums ir tās turpinājums.

​​Tāpat kā iepriekšējo arī šo grāmatu sagatavojis autoru kolektīvs – zinoši speciālisti savā jomā ​Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociētā viesprofesora, Dr.iur. Kristofa Ševes (Cristoph Schewe) zinātniskajā redakcijā. Priekšvārdu ar izvērstu skaidrojumu par Eiropas Savienības tiesībām grāmatai uzrakstījis tiesībzinātnieks, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits.​

Kā skaidro E. Levits: "​Eiropas Savienības tiesības mēdz iedalīt institucionālajās tiesībās un materiālajās tiesībās. Institucionālas tiesības nosaka ES organizatorisko uzbūvi – tās institūcijas, to struktūru, savstarpējo kompetenču norobežojumu, darbības veidus un principus. Savukārt materiālās tiesības nosaka tās jomas, kurās ES – t.i., tās institūcijas – drīkst darboties, šīs darbības mērķus un saturu. Lai arī šāds iedalījums nav obligāts, tas tomēr ir ērts, jo skaidri nodala divus dažādus jautājumu lokus – to, kas ir ES, kā tā uzbūvēta, no tā, kā tā darbojas un ko tā regulē."

E. Levita ieskatā, autoru kolektīva pirmais izdevums īsā laikā kļuvis par svarīgu resursu, kas studentiem un praktiķiem palīdz izprast Eiropas Savienības uzbūvi. Tagad autoru kolektīvs asociētā viesprofesora Kristofa Ševes vadībā lasītājiem sagatavojis grāmatas turpinājumu, bet abas grāmatas kopā veido visaptverošu pārskatu par ES tiesībām. ​

Grāmatas autoru vidū ir Latvijas Universitātes asociētais profesors Artūrs Kučs, asociētā profesore Kristīne Dupate un docents Arnis Buka, doktorante Lolita Bērziņa, kā arī absolventi Aleksandrs Potaičuks, Anrijs Šimkus, Elza Jugāne, Ģirts Strazdiņš, Gunta Bambāne, Kaspars Gailītis, Kristīne Markus, Māris Butāns, Vija Kalniņa un Zane Akermane.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties