29. Septembris 2016 12:10
Jaunumi
Tieslietu ministrs: MNA darbības rezultāti apliecina maksātnespējas procesa uzraudzības efektivitātes paaugstināšanos
2

Trešdien, 28. septembrī, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs tikās ar Maksātnespējas administrācijas (MNA) vadību, lai apspriestu paveiktos un plānotos pasākumus maksātnespējas procesa administratoru darbības uzraudzības nodrošināšanā.

Maksātnespējas procesu uzraugošā iestāde ir paaugstinājusi savas darbības efektivitāti, secina tieslietu ministrs, iepazīstoties ar aktuālajiem MNA darbības rādītājiem.

“Kaut arī Saeimā vēl turpinās aktīvs darbs pie administratoru darbības uzraudzības sistēmas uzlabošanas un MNA kapacitātes stiprināšanas, jau šobrīd - ar esošajiem tiesiskajiem instrumentiem - ir paaugstinājusies maksātnespējas procesa uzraudzības efektivitāte,” uzsver Dz.Rasnačs.

Tikšanās laikā MNA vadība iepazīstināja tieslietu ministru ar veiktajiem kontroles pasākumiem administratoru darbības likumības nodrošināšanā:

  • uzraudzības kārtībā pieņemti 22 lēmumi par pārkāpumu atzīšanu administratoru rīcībā (pagājušajā gadā kopumā – 24 lēmumi);
  • izskatot sūdzības, šogad jau pieņemti 63 lēmumi par pārkāpumu atzīšanu administratoru rīcībā.

Kopš 2015.gada 1.janvāra MNA kompetencē ir nodota arī administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšana saistībā ar maksātnespējas procesa un tiesiskās aizsardzības procesa noteikumu pārkāpšanu:

  • pagājušajā gadā uzsāktas 113, šogad deviņos mēnešos – 96 administratīvo pārkāpumu lietas;
  • šogad pieņemti jau 62 lēmumi par administratīvā soda uzlikšanu par kopējo summu 22 475 eiro apmērā (pagājušajā gadā – 52 lēmumi par kopējo summu 20 550 eiro apmērā).

Tieslietu ministrs atzinīgi novērtēja MNA izveidoto Elektronisko maksātnespējas uzraudzības sistēmu, kuras primārais uzdevums ir nodrošināt efektīvu kontroli pār katru maksātnespējas procesu. Pirmajos piecos mēnešos elektroniskajā uzraudzības sistēmā ir iesniegti vairāk nekā 1800 administratoru darbības pārskati.

Lai stiprinātu MNA kapacitāti un spējas efektīvi izskatīt sarežģītākās lietas, no 1.septembra ir palielinātas iestādes darbinieku algas, izlīdzinot tās ar citām valsts pārvaldes iestādēm. Sarunas laikā MNA vadība apliecināja tieslietu ministram, ka ir uzsākta aktīva sadarbība ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi, Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policiju un prokuratūras iestādēm, kā arī informācija par administratoru rīcības izvērtēšanu tiek iesniegta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam atbilstoši tā kompetencei.

Abas puses pārrunāja arī nepieciešamos pasākumus administratoru profesijas reformas pabeigšanai, tostarp sertificēšanas funkcijas nodošanu valstij, stingrāku prasību noteikšanu attiecībā uz administratoru kvalifikāciju, reputāciju un profesionalitāti, kā arī regulāras administratoru eksaminācijas ieviešanu.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Vimpelis
3. Oktobris 2016 / 11:37
0
ATBILDĒT
No padomju laikiem klīst stāsti par to, kā uz lielo priekšnieku viesošanos esot zāle ar zaļu krāsu krāsota, lai zaļāka un glītāka. Skumji, ka virzībā uz Rietumu demokrātiju, tiesisku un ekonomiski attīstītu valsti tomēr nespējam tikt vaļā no "mākslīgas uzfrišināšanas" ieraduma. Ikkatram ir iespēja šos MNA lēmumus par administratoru sodīšanu palasīt viņu www lapā. Tur jau vairs pat nav runa par skabargām administratoru acīs, bet par acīmredzamu piesiešanos un ik sīkākās iespējas meklēšanu administratora pārkāpuma atzīšanai. Kompeltā ar to, ka 2 šādi "pārkāpumi" ir pamats sertifikāta atņemšanai, izskatās kaut kā pēc "rindu tīrīšanas" uz formālu pārkāpumu rēķina. Kā jau Magone pareizi rakstīja, pārkāpums gan nav atzīts nevienā "skaļajā" lietā. Un jāpiekrīt Magonei, ka MNA ir stipri kūtra parādnieka pārstāvju sodīšanā. Īsta dubultmorāle no iestādes puses.
Magone
29. Septembris 2016 / 13:25
0
ATBILDĒT
Uzraudzībai ir jābūt, bet tomēr skatos ar skepsi uz rakstīto. Manuprāt, uzraudzības visaugstākā efektivitāte ir tad, kad pārkāpumu praktiski nav. Nevis, kad pārkāpumu skaits ir pieaudzis (nav pat teikts, ka pārkāpumu skaits pieaudzis, bet ir vairāk sodīto). Tomēr es šeit gribētu redzēt sīkāku sadalījumu pa pārkāpumu grupām. Jo sabiedrība ar vārdu "pārkāpums" saprot bezmaz naudas izņemšanu no kases, bet lielākā daļa administratoru pārkāpumu ir atšķirīga tiesību normu izpratne salīdzinājumā ar Aģentūras viedokli vai dokumentu neiesniegšana laikā. Tādēļ mans ieteikums ir grupēt pārkāpumus un tad ziņot par tiem sabiedrībai.
Vispār tā ir bīstama tendence, ka iestādes darbs tiek vērtēts pēc pieņemto negatīvo lēmumu skaita. Tātad, jo vairāk sodīsim, jo labāk strādājam.
Svarīgi arī būtu norādīt, cik Aģentūras lēmumi pēcāk tiesās tiek atcelti. Tas ir patiesāks rādītājs.
Kopš 2015.gada 1.janvāra MNA (Aģentūras) kompetencē ir nodota arī administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšana saistībā ar maksātnespējas procesa un tiesiskās aizsardzības procesa noteikumu pārkāpšanu. Bet atkal mans jautājums -kādēļ nevienā lietā, kur es kā administrators esmu ziņojusi par pārkāpumiem no parādnieka pārstāvju puses (dokumentu nenodošana), Aģentūra nav pieņēmusi NEVIENU negatīvu lēmumu?! Nav pieņemti nekādi lēmumi. Iesniedzu sūdzības (kopumā kādas septiņas) un klusums. Vai tur vispār kas notiek? Pēc kāda laika piezvana no Aģentūras un vaicā, vai nekas nav mainījies, vai sūdzība tiek uzturēta? Un atkal klusums. Toties, ja pārkāpumu ir izdarījis administrators, tad negatīvais lēmums tiek pieņemts bez kavēšanās. Laikam tādēļ, ka tas ieiet statistikā -redz, cik labi mēs strādājam, cik daudz sodītu administratoru.
"Pirmajos piecos mēnešos elektroniskajā uzraudzības sistēmā ir iesniegti vairāk nekā 1800 administratoru darbības pārskati."
Un kas no tā? Pārskatus mēs, administratori, sniedzam visus gadus Aģentūrai. Tikai agrāk sniedzām Wordā, tagad ir izstrādāta programmiņa pārskatu iesniegšanai, kura nestrādā kā nākas. Ne vairāk sniedzam, ne mazāk sniedzam kā agrāk. Mainījies ir tikai iesniegšanas veids. Agrāk sūtījām pārskatus kreditoriem, arī tagad pēc jaunās programmas pašiem jāpārsūta pārskats kreditoriem. Citām personām mūsu pārskati nebija pieejami, arī tagad nav pieejami.
Kopumā es teiktu, ka nav mainījies nekas. Tie administratori, par kuriem rakstīja prese, tie visi ir palikuši savās vietās.
"Un nav nekā jauna šai pasaulē"...
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties