6. Oktobris 2016 10:16
Jaunumi
Nosaka advokātu sagatavošanas kārtību darbam ar karatiesām piekritīgām lietām

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotos grozījumus Karatiesu likumā, nosakot kvalificētu advokātu sagatavošanu darbam ar karatiesām piekritīgām lietām.

Noteikts, ka Latvijas Zvērinātu advokātu padome (LZAP) sadarbībā ar AM no advokātu vidus sagatavos kvalificētus advokātus darbam ar karatiesām piekritīgām lietām. Advokātu apmācība notiks saskaņā ar AM un Tieslietu ministrijas izstrādātu programmu, izmantojot Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas materiāltehnisko bāzi.

LZAP izveidos un uzturēs to advokātu reģistru, kuri pēc tam, kad paziņots tieslietu ministra rīkojums par karatiesu darbības sākšanu, veiks advokātu funkcijas karatiesām piekritīgās lietās. Vienlaikus ar tiesnešiem un prokuroriem darbam karatiesās tiks apmācīti arī advokāti.

Karatiesu likums paredz - ja valstī normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir izsludināts izņēmuma stāvoklis vai pasludināts karš, tieslietu ministrs izdod rīkojumu karatiesu darbības sākšanai. Latvijā paredzētas viena vai vairākas pirmās instances karatiesas un viena otrās instances karatiesa. Tieslietu ministrs nosaka karatiesu darbības teritoriju un atrašanās vietu.

Karatiesām piekrīt lietas par noziedzīgiem nodarījumiem, kurus izņēmuma stāvokļa vai kara laikā izdarījuši karavīri un civilpersonas, ja tās, piemēram, noziegumu izdarījušas pret karavīru, karagūstekni vai mantu, kuru lieto bruņotie spēki. Tāpat šīs tiesas var piespriest sodu par noziegumiem, kurus izdarījuši karagūstekņi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties