19. Janvāris 2017 10:19
Studenta Vārds
Latvijas Universitātes studentes triumfē starptautiskas mediju tiesību izspēlēs reģionālā kārtā
Jūlija Valpētere, Ilze Ambrasa, komandas trenere, doktorante Lolita Bērziņa, Monta Krone
No komandas arhīva

No 21. līdz 23. decembrim Ukrainas galvaspilsētā Kijevā norisinājās pirmais starptautiskās tiesas procesa izspēles mediju tiesībās Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition Ziemeļaustrumu Eiropas reģionālā atlases kārta, kurā  Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes komandas dalībnieces Ilze Ambrasa, Jūlija Valpētere un Monta Krone plūca uzvaras laurus.

Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition ir tiesu izspēle mediju tiesībās. Tās starptautiskajā kārtā Oksfordā Latvijas Universitāti ar labiem panākumiem pārstāvējušas jau vairākas komandas. Taču pirmo reizi izspēles ietvaros tika rīkota Ziemeļaustrumu Eiropas reģionālā atlases kārta, kurā piedalījās septiņas komandas no piecām valstīm – Baltkrievijas, Gruzijas, Latvijas, Lietuvas un Ukrainas. Ņemot vērā, ka reģionālās kārtas arī Latvijas Universitātei pirmo reizi bijā kā obligāts priekšnosacījums, lai kvalificētos sacensībām Oksfordā, un tas tika paziņots vien 2016. gada augustā, komandas trenerim Artūram Kučam, konsultantei Lolitai Bērziņai un pašai komandai tas bija jauns izaicinājums daudzos aspektos. Rakstiskie darbi jāiesniedz divus mēnešus agrāk nekā iepriekšējos gadus, iepriekš nebija zināms, cik komandas no reģionālās kārtas kvalificēsies starptautiskajām sacensībām, un sākotnēji reģionālās kārtas norises laiks bija ieplānots no 22. līdz 24. decembrim. Priecīgus Ziemassvētkus! Saprotot, ka jārīkojas būs divreiz ātrāk nekā iepriekš, bet kvalitāte jāsaglabā tikpat augsta, pie darba ķērāmies klāt jau septembrī.

Šogad izspēles problēmjautājumi ir saistīti ar žurnālista un blogera vārda brīvības robežām (no kura brīža žurnālista izteikumi var tikt definēti kā naida runa), cilvēka tiesībām uz pulcēšanās brīvību, jurisdikcijas noteikšanas problēmām pār interneta starpnieku (Facebook līdzīga platforma), kā arī par to vai interneta starpniekam ir vārda brīvība, un kādi pienākumi izriet no šīm tiesībām. Komandām bija jāsagatavo divu pozīciju juridiskās analīzes: viena par labu blogerim un interneta starpniekam, otra – par labu valstij.

Lai noteiktu reģionālās kārtas uzvarētāju, komandas priekšsacīkstēs tika vērtētas divās daļās. Augsta līmeņa mediju tiesību juristi, akadēmiķi un tiesneši komandām piešķīra punktus gan par kāzusa rakstisko analīzi, gan par mutisko uzstāšanos. Priekšsacīkstēs katra komanda uzstājās trīs reizes, nosakot tās četras komandas, kuras izspēles pusfinālā turpināja cīņu par uzvaru.

Priekšsacīkstēs Latvijas Universitātes komanda bez grūtībām uzvarēja Taras Ševčenko Kijevas Nacionālo universitāti (Taras Shevchenko National University of Kyiv) un Ukrainas Nacionālo universitāti “Odesas tiesību akadēmiju” (National University Odessa Law Academy), taču sīvā cīņā piekāpās Viļņas Universitātes (Vilnius University) komandai no Lietuvas. Neskatoties uz vienu zaudējumu, komandas kopējais sniegums bija tik pārliecinošs, ka tā kvalificējās sacensību pusfinālam.

Izlozes rezultātā noskaidrojām, ka pusfinālā vēlreiz mērosimies spēkiem ar komandu no Lietuvas. Šajā brīdī jau sapratām, ka uzvarēsim tad, ja veidosim labāku dialogu ar tiesu, kā arī, ja labāk atbildēsim uz jautājumiem, par kuriem zinātnieki vēl strīdas, tādēļ nolikām malā savas sagatavotās runas un ķērāmies klāt jurista radošajai dabai. Pēc konkrētās izspēles atlika vien gaidīt rezultātus.

Rezultātu paziņošana aizkavējās, tādējādi kāpinot pieaugošo stresa līmeni telpā. Taču, izspēļu organizētājiem paziņojot rezultātus, sapratām, ka gaidīšana bija tā vērta, jo kā pirmos finālistus nosauca tieši Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes komandu. Savukārt mūsu pretinieki finālā – Ukrainas Nacionālā universitāte „Kijevas Mohilas akadēmija” (National University of Kyiv-Mohyla Academy).

Šajā pašā vakarā visām komandām tika paziņots, ka starptautiskajiem raundiem Oksfordā, Lielbritānijā kvalificējās visas pusfināla komandas - Lietuvas, Latvijas komandas, kā arī Ukrainas Nacionālās universitātes “Odesas tiesību akadēmijas” komanda un Ukrainas Nacionālās universitātes „Kijevas Mohilas akadēmijas” komanda.

Kaut arī sapratām, ka svarīgākais jau paveikts – ceļa zīme uz Oksfordu ir iegūta, arī finālā nevēlējāmies padoties bez cīņas. Pārsteidzoši, bet uztraukums bija mazāks nekā pirmajā priekšsacīkšu izspēlē. Prezentējām savu pozīciju, cik vien labi spējām, to pašu darīja arī pretinieku komanda. Atkal jau bija sajūta, ka komandu sniegums bija vienlīdz labs, taču tiesneši izlēma, ka ļoti līdzvērtīgā cīņā tomēr triumfējuši pieteicēji jeb Latvijas Universitātes komanda. Šajā brīdī tika piedzīvotas daudz un dažādas emocijas – šoks, prieks, apmulsums, lepnums. Pēc uzvarētāju nosaukšanas tiesneši papildus paziņoja, ka par fināla raunda labāko oratori atzīta Monta Krone.

Pēc šī neaizmirstamā piedzīvojuma vēlamies sūtīt daudzus jo daudzus PALDIES visiem, kas deva iespēju, virzīja, atbalstīja, palīdzēja un ticēja:

  • Komandas vecākiem – LU Juridiskās fakultātes asociētajam profesoram Artūram Kučam  un doktorantūras studentei Lolitai Bērziņai;
  • Latvijas Universitātes Studentu padomei, kas finansiāli palīdzēja komandai mērot tālo ceļu uz Kiejvu;
  • Mecenātiem – zvērinātu advokātu birojiem, “Ecovis Convents”, “Loze & Partneri”, un “FORT”, kā arī starpniekam – Latvijas Universitātes Fondam;
  • Tiesnešiem un sagatavotājiem – Latvijas pārstāvei starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Krīstīnei Līcei, un iepriekšējo LU JF Price komandu dalībniekiem – Anrijam Šimkus, Dainim Pudelim, Agnetai Rumpai, Kristīnei Gailītei, Evai Vīksnai;
  • Atbalstītājiem, kas bija līdzās sirdī un domās 24/7 – ģimenēm un draugiem.

Monta Krone, LU Juridiskās fakultātes
profesionālā maģistra studiju programmas „Tiesību zinātne” studente

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties