9. Maijs 2017 14:08
Jaunumi
Tieslietu padome pauž atbalstu Eiropas tieslietu padomju asociācijas valdes paziņojumam saistībā ar notiekošajām tieslietu reformām Polijā

Latvijas Tieslietu padome pauž atbalstu Eiropas tieslietu padomju asociācijas (ENCJ) valdes paziņojumam saistībā ar notiekošajām tieslietu reformām Polijā.

ENCJ ir pastāvīgi sekojusi situācijas attīstībai Polijā un jau vairākkārt vērsusies pie izpildvaras, lai tā respektētu tiesu varas neatkarību un īstenotu tajā reformas tikai pēc konsultācijām ar Tieslietu padomi un pašiem tiesnešiem.[1]

Viedoklī, kas tapis pēc Polijas Nacionālās Tieslietu padomes (Krajowa Rada Sądownictwa – KRS) lūguma saistībā ar likumprojektu, kas ietekmētu gan KRS sastāvu, gan tās darbību, ENCJ valde secināja, ka minētie likumprojekti aizskartu tiesu varas neatkarību Polijā un ka vairākās jomās netiktu ievēroti ENCJ standarti.[2] Tā arī atzinusi, ka šie standarti nav tikuši izstrādāti, lai kalpotu tiesu varas interesēs. Minētie standarti vienkārši atspoguļo kopējos ES dalībvalstu principus un vērtības, kas garantē pienācīgas, uz tiesiskumu balstītas demokrātiskas sistēmas pastāvēšanu.

Nesen ENCJ delegācija tikās ar Polijas tiesu varas pārstāvjiem un tika informēta par notiekošo valdošās partijas veikto tiesu varas reformu. Pašreiz izskatāmajos likumprojektos iekļauta iespēja atcelt visus tiesu priekšsēdētājus un to vietniekus vispārējās jurisdikcijas tiesās, jaunu iecelšanu uzticot izpildvarai; iespēja izveidot disciplinārkomisijas Augstākajā tiesā, kuru sastāvā būtu tautas pārstāvji, kā arī Augstākās tiesas prezidentu un daudzu tiesnešu atcelšana. Turklāt masu medijos pastāvīgi notiek uzbrukumi tiesu varai no izpildvaras puses, kā arī atsevišķu tiesnešu iebiedēšana.

ENCJ valde ir ļoti norūpējusies par notikumu attīstību Polijā. Valde vēlas uzsvērt, ka pamatprasība, lai uzturētu un celtu savstarpējo uzticību starp tiesu institūcijām ES, kā pamatā ir savstarpēja atzīšana, ir tieslietu sistēmu neatkarība, kvalitāte un efektivitāte, kā arī tiesiskuma respektēšana.

ENCJ valde atkārtoti uzsver, ka tiesiskums ir Eiropas Savienības kodols. Cieņa pret tiesiskumu ir priekšnoteikums, lai aizsargātu tās dibināšanas līgumos noteiktās pamatvērtības, ieskaitot demokrātiju un pamattiesības. Tiesiskuma uzturēšana un aizsardzība ir gan tiesu varas, gan pārējo valsts varas atzaru atbildība. Lai efektīvi nosargātu tiesiskumu, ir nepieciešamas neatkarīgas un atbildīgas tiesu sistēmas.  Valde uzsver, ka taisnīgas un neitrālas tiesas ir neatkarīgas tiesu varas neatņemama sastāvdaļa.

Briselē 2017.gada 26.aprīlī

ENCJ paziņojums Statement of the ENCJ Executive Board concerning judicial reforms in Poland angļu valodā pieejams šeit: https://www.encj.eu/

[1] ENCJ Varšavas deklarācija, 2016.gada 3.jūnijs

[2] ENCJ valdes viedoklis, 2017.gada 30.janvāris

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties