6. Jūnijs 2017 13:25
Jaunumi
Neaizsargāta darba satura atvasināta izmantošana — kino nozares apskats

Eiropai ir bagāts kultūras mantojums, kas kalpo par pamatu nākamajiem radošajiem darbiem, kā, piemēram, kinoscenārijiem – gan producentiem no Eiropas, gan ārpus tās. Pētījumā apskatīta neaizsargāto darbu loma un salīdzinātas uz šādu darbu bāzes radītās filmas ar filmām, kuras radītas, izmantojot ar autortiesībām aizsargātus darbus vai oriģinālus kinoscenārijus. Analīzes pamatā izmantoti gandrīz 90 000 filmu, kuras laistas klajā laika posmā no 2000. gada līdz 2010. gadam.

Kā norāda EUIPO izpilddirektors Antoniu Kampinušs (António Campinos): „Lai gan tikai neliela daļa no Eiropas Savienībā klajā laistajām filmām ir radītas uz neaizsargātu darbu bāzes, starp vispieprasītākajām filmām šī attiecība ir augstāka. Kā parāda pētījuma dati, neaizsargāto darbu saturs ir biežāk sastopams starp populārākajām filmām Eiropas kinoteātros”.

Pētījuma rezultāti parāda, ka neaizsargāto darbu saturs ir pievilcīgs filmu adaptācijām:

  • Laika posmā no 2000. līdz 2003. gadam tās piesaistīja vairāk nekā 330 miljonus skatītāju, kas veido 4 % no kopējā Eiropas kinoteātru apmeklētāju skaita.
  • Neaizsargātus darbus labprāt izmanto liela daļa filmu producentu savām adaptācijām, kuru starpā ir ļoti veiksmīgi lielbudžeta filmu piemēri.

„Neaizsargātiem darbiem ir svarīga loma, tie kalpo ne tikai par ienākumu avotu modernajai izklaides industrijai, kuru izbauda miljoniem skatītāju Eiropā un ārpus tās robežām, bet arī par pamatu nākamajiem darbiem, kas bagātina Eiropas kultūras mantojumu,” norāda EUIPO izpilddirektors.

Pēdējā laikā neaizsargāto darbu satura izmantošana atvasināto darbu radīšanai ir kritusies:

  • Kino ekranizācijas, kuru pamatā tika izmantots ar autortiesībām aizsargāts saturs, ir noskatījies lielāks skaits interesentu (35 % no visas kinoteātru auditorijas), nekā tās ekranizācijas, kuru pamatā bija izmantoti neaizsargāti darbi.
  • Kases ieņēmumi par filmām, kas ir balstītas uz ar autortiesībām aizsargāto darbu saturu, ir lielāki nekā tām, kuru pamatā ir neaizsargātu darbu saturs.

Pētījuma kopsavilkums

Par pētījumu Derivative use of public domain content study - Film industry focus

Citi Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra pētījumi

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties